- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

“Το παιδί μου μοιράζεται εύκολα. Τα άλλα παιδιά είναι πιο απόμακρα. Πώς θα κατανοήσει αυτήν τη συμπεριφορά;” Η ειδικός απαντά

“Έχω ένα μοναχοπαίδι – αγοράκι που σε τρεις μήνες θα κλείσει τα 4. Του αρέσει πολύ να παίζει και να μοιράζεται τα παιχνίδια του με τα άλλα παιδάκια, είναι πολύ κοινωνικό παιδάκι και μοιάζει να μην τον ενδιαφέρουν τόσο τα παιχνίδια όσο η συναναστροφή με τα παιδιά. Ωστόσο, ορισμένα παιδάκια συνήθως τις ίδιας ηλικίας και του εγγύτερου οικογενειακού μας κύκλου αρνούνται να μοιραστούν τα παιχνίδια τους και είναι πιο απόμακρα. Πώς μπορώ να βοηθήσω το παιδί μου να κατανοήσει τέτοιου είδους συμπεριφορές;”

Απαντά η Παρασκευή Μπριντάκη, Ψυχολόγος – Οικογενειακή Θεραπεύτρια – Παιδοψυχολόγος

«Συχνά σε αυτήν την ηλικία – μεταξύ τριών και πέντε ετών – τα παιδιά δυσκολεύονται να αλληλεπιδράσουν. Ενώ έχουν διάθεση να παίξουν, παρατηρούμε μια άρνηση στο να μοιραστούν τα παιχνίδια τους. Αυτό συμβαίνει επειδή δεν έχουν ακόμα αντιληφθεί την έννοια του χρόνου. Δυσκολεύονται, λοιπόν, να καταλάβουν, πως όταν ένα παιδί παίρνει το παιχνίδι τους, αυτό δε σημαίνει ότι είναι για πάντα.

Οι γονείς, επομένως, όταν το παιδί αρχίζει να αντιλαμβάνεται την έννοια «δικό μου»,  θα ήταν καλό να ξεκινήσουν τις προσπάθειες για να κατακτήσει το παιδί τους και την έννοια του «μοιράζομαι».

Έτσι, αν το παιδί σας μοιράζεται εύκολα τα παιχνίδια του, επιβραβεύστε το για την υπομονή που δείχνει και την διάθεση να μοιραστεί.

Βάλτε το, όμως, και να αναρωτηθεί πώς νιώθει, όταν το άλλο παιδί δυσκολεύεται να παίξει ή αρνείται να μοιραστεί το παιχνίδι μαζί του. Είναι σημαντικό το παιδί να μάθει να διεκδικεί με ωραίο τρόπο και αν ακόμα δεν καταφέρει να εμπλακεί σε κάποια δραστηριότητα, να έχει την επιλογή εναλλακτικής λύσης. Εξηγήστε του, ότι δεν είναι απαραίτητο όλα τα παιδιά να μοιράζονται και να παίζουν μαζί μας, αν δεν το θέλουν.

Αναγνωρίστε το δικαίωμα του άλλου παιδιού, να μην θέλει να μοιραστεί κάποια από τα παιχνίδια του ή να μην θέλει να παίξει εκείνη τη στιγμή. Παροτρύνετε, επίσης, το παιδί σας να επιλέξει το παιχνίδι εκείνο που θεωρεί κατάλληλο να μοιραστεί με τα αλλά παιδιά.

Αν το παιδιά σας δυσκολεύονται να μοιραστούν, τότε:

Φέρνετέ τα σε επαφή με άλλα παιδιά, είτε είναι από τον φιλικό ή τον ευρύ οικογενειακό κύκλο. Εάν δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα, να τα πηγαίνετε σε παιδικές χαρές ή σε παιδότοπους και σε παιδικές εκδηλώσεις και δραστηριότητες, ούτως ώστε να  μάθουν να εμπλέκονται με συνομηλίκους τους.

Ένας άλλος τρόπος, είναι να παίξετε μαζί τους, έτσι ώστε να μάθουν να περιμένουν την σειρά τους, να μοιράζονται, να τηρούν τους κανόνες.

Ακόμα και μέσα από καθημερινές δραστηριότητες που κάνετε, εκπαιδεύετε το παιδί σας στην έννοια του «μοιράζομαι». Για παράδειγμα, μοιραστείτε το φαγητό σας ή μια εμπειρία που είχατε μέσα στην ημέρα σας, κάτι που κάνατε, είδατε ή ακούσατε. Όλα αυτά είναι «μοίρασμα». Δείτε μαζί μια ταινία, πηγαίνετε μια βόλτα, φτιάξτε ένα παζλ, ένα κολάζ, μια ζωγραφιά κτλ.

Εξηγήστε με ήρεμο τόνο φωνής, ότι όταν δίνει το παιχνίδι, δεν σημαίνει ότι παύει να είναι δικό του και ότι θα του επιστραφεί πίσω. Θυμίστε του, πώς ένιωσε όταν εκείνο βρισκόταν σε αντίστοιχη φάση και ήθελε το παιχνίδι ενός άλλου παιδιού και εκείνο του το έδωσε».

Μπριντάκη Παρασκευή
Ψυχολόγος – Οικογενειακή Θεραπεύτρια – Παιδοψυχολόγος
Τηλ: 6936637612 / 211 4048794
www.greekpsychologist.com [2]