To παιδί μου, μου αποκάλυψε ότι είναι ομοφυλόφιλο, τι να κάνω;

Η παιδοψυχολόγος Νέλλη Θεοδοσίου συμβουλεύει παιδιά και γονείς για την αμήχανη στιγμή

Δεν είναι λίγοι οι γονείς που σοκάρονται μπροστά στην αποκάλυψη της σεξουαλικής ταυτότητας του παιδιού τους και αδυνατώντας να διαχειριστούν την πληροφορία αντιδρούν σπασμωδικά. Τι πραγματικά οφείλει όμως να κάνει ένας γονιός μπροστά σε μια τόσο προσωπική εξομολόγηση; Τη συμβουλή της παιδοψυχολόγου Νέλλης Θεοδοσίου είναι καλό να ακολουθήσουν γονείς και σύμβουλοι παιδικής ψυχολογίας.

Γονείς που έχουν ονειρευτεί μια συγκεκριμένη ζωή για τα παιδιά τους όταν γίνονται αποδέκτες μιας πληροφορίας που «χαλάει» τα σχέδιά τους νιώθουν ματαίωση, απογοήτευση και ενοχές. Στο μυαλό τους κυριαρχούν ερωτήματα όπως «τι έκανα εγώ λάθος», «μήπως δεν μεγάλωσα σωστά το παιδί μου», «τι έφταιξε». Οι απαντήσεις στα παραπάνω είναι τόσο απλές ακόμα κι αν για κάποιους είναι δυσνόητες. Το σίγουρο είναι ότι οι ερωτησεις αυτές δεν βοηθούν την εξέλιξη της κουβέντας και της σχέσης με το παιδί σας.

Είναι σημαντικό να νιώσετε υπερήφανοι για το γεγονός ότι το παιδί σας σας εμπιστεύετε και βρήκε τη δύναμη να αποκαλύψει κάτι που πιθανόν μέχρι πρότινος αποτελούσε ένα «μυστικό» του. Αυτό από μόνο του δείχνει πως έχετε καταφέρει μέσα στα χρόνια να χτίσετε σε ένα επίπεδο μια σχέση εμπιστοσύνης και σεβασμού. Παράλληλα το παιδί σας αισθάνεται οικεία και νιώθει ασφάλεια και αποδοχή μιλώντας σας, στοιχεία τόσο πολύτιμα στη σχέση σας που δεν θα πρέπει να χάσετε.

Είναι απόλυτα λογικό να έχετε απορίες και να θέλετε να κάνετε πολλών ειδών ερωτήσεις το πιο χρήσιμο ωστόσο είναι να αγκαλιάσετε το παιδί σας και να το ευχαριστήσετε που σας μίλησε. Προσέξτε η πρώτη σας αντίδραση είναι εξαιρετικής σημασίας. Είναι απόλυτα κατανοητό να μην γνωρίζετε τι πρέπει να πείτε, αρκεί λοιπόν να δείξετε την αγάπη σας και να πάρετε τον χρόνο σας για να επεξεργαστείτε την πληροφορία.

Σίγουρα θα έχετε τις δικές σας σκέψεις και ένα προσωπικό συναισθηματικό μπέρδεμα, ωστόσο αυτή είναι η στιγμή που πρέπει να επικεντρωθείτε στα όσα νιώθει το παιδί σας. Μια πολύ καλή απόφαση θα ήταν να απευθυνθείτε σε έναν ειδικό προκειμένου να διαχειριστείτε τις σκέψεις σας και να προσεγγίσετε το αγαπημένο σας πρόσωπο με τον καλύτερο τρόπο.

Διαβάστε επίσης:

Ελισάβετ Μουτάφη: “Μου είχαν στείλει φωτογραφία του, ήταν το πρώτο παιδί που είδα και κατάλαβα ότι ήταν αυτός”

Παγκόσμια Ημέρα Αποταμίευσης: Φασούλι, το φασούλι γεμίζει το σακούλι – Μάθετε στα παιδιά την αξία της αποταμίευσης

Ροή Ειδήσεων