«Το παιδί μου τρώει χώμα» – Πόσο επιβλαβές είναι τελικά για τα παιδιά;

«Το παιδί μου τρώει χώμα» – Πόσο επιβλαβές είναι τελικά για τα παιδιά;

Οι περισσότεροι γονείς γνωρίζουν, ότι στα παιδάκια τους αρέσει να βάζουν οτιδήποτε στο στόμα τους, είτε τρώγεται, είτε όχι. Τα παιδιά γενικότερα, περνούν τον περισσότερο χρόνο τους σε παιδικές χαρές, παραλίες ή σε κήπους σπιτιών, ανεξαρτήτως του μέρους, όπου μεγαλώνουν. Συνεπώς, η βρομιά και το χώμα είναι τα πιο εύκολα προσβάσιμα πράγματα για παιδάκια με την φυσική τάση να τρώνε ό,τι βλέπουν.

Ενώ θεωρείται από πλευράς ανάπτυξης ορθό για τα παιδιά κάτω των δύο ετών να βάζουν στο στόμα τους αντικείμενα που δεν τρώγονται, εκείνα που τρώνε χώματα αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο μόλυνσης και ανάπτυξης γαστρικού πόνου. Παρόλα μικρόβια αυτά, σε ένα βαθμό, η έκθεση στη βρομιά χτίζει ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα, σε αντιπαραβολή με ένα αυστηρά αποστειρωμένο περιβάλλον.

Πάντως, αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να επιτρέπεται στα παιδιά να βάζουν τα χεράκια τους σε οποιοδήποτε είδος βρομιάς, ορισμένες από τις οποίες μπορεί να κρύβουν επιβλαβή σαρκοφάγα μικρόβια.

Πόσο βλαβερό είναι να «τρώει» το παιδί βρομιές;

Εκθέτοντας το παιδί σας σε ένα μη καθαρό περιβάλλον για να ενισχύσετε την ανοσία του είναι το λιγότερο. Τα οφέλη στην υγεία από την κατάποση σκόνης, μικροβίων και άλλων φυσικών στοιχείων είναι πολύ περισσότερα από όσα πιστεύουν οι γονείς.

Οι έρευνες δεν έχουν επιβεβαιώσει ποια μικρόβια φαίνεται ότι κάνουν το μαγικό κόλπο. Επιπλέον, τα μικρόβια προσκολλώνται στη βρομιά και όχι στο ανθρώπινο σώμα, συνεπώς οι γονείς δεν θα πρέπει να κινούνται προς αυτήν την κατεύθυνση. Αυτό σημαίνει ότι οι πέντε βασικοί κανόνες δεν εγγυώνται την ασφάλεια των τροφών.

Παρόλα αυτά, το πόσο γρήγορα μπορούν να επιμολυνθούν τα τρόφιμα μόλις πέσουν στο έδαφος, εξαρτάται από το είδος της τροφής που πέφτει, σύμφωνα με τον καθηγητή Πολ Ντόσον, ειδικό στη διατροφική επιστήμη του Πανεπιστημίου Clemson.

Οι πιο καθαρές επιφάνειες μπορεί να έχουν λιγότερους μικροοργανισμούς σε σύγκριση με τις πιο βρόμικες και με υγρασία επιφάνειες. Ωστόσο, τα μικρόβια που μπορεί να μαζέψει ένα τρόφιμο τα πρώτα πέντε δευτερόλεπτα που θα πέσει κάτω είναι αρκετά για να αρρωστήσει στο παιδί σας.

Τα πιο επιβλαβή μικρόβια που κρύβονται στη βρομιάς είναι βάκιλοι, η λεγιονέλλα, κλωστηρίδιο και νοκάρδια. Ο ακτινομήκυτας νοκάρδια προσβάλλει τους πνεύμονες και σε πολλές περιπτώσεις ολόκληρο το σώμα, το κλωστηρίδιο προκαλεί τέτανο και οίδημα στο έντερο, ενώ η λεγιονέλλα επιφέρει λοιμώξεις του αναπνευστικού και πνευμονία. Αυτά τα επιβλαβή βακτήρια βρίσκονται στο χώμα των κήπων, καθώς και στο χώμα των γλαστρών. Επίσης, διαφορετικά μικρόβια προκαλούν διαφορετικές βλάβες και είναι καλύτερο τα παιδιά σας να παίζουν μακριά από λάσπες.

Μην το παρακάνετε με την απολύμανση

Ενώ οι γονείς πρέπει να υπερτονίζουν το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών, όταν τα παιδιά έρθουν σε επαφή με βρομιές, τα παιδιά δεν χρειάζεται να καθαρίζουν τα χέρια τους 50 φορές την ημέρα. Γενικότερα, τα βακτήρια που δεν περιέχουν ουσίες από περιττώματα ή ούρα σκύλων, δεν θα προκαλέσουν στο παιδί κάποια βλάβη.

Επίσης, δεν υπάρχει ανάγκη να χρησιμοποιείτε αντιβιοτικά κάθε στιγμή, επειδή το ανοσοποιητικό των παιδιών πρέπει να αναπτυχθεί με τον κατάλληλο τρόπο για μία καλή σωματική υγεία. Για αυτό, θα πρέπει να ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να πλένουν τα χέρια τους πριν από το γεύμα, αφότου φεύγουν από πολυσύχναστα μέρη όπου υποβόσκουν μολυσματικά μικρόβια και όταν τα χεράκια τους δείχνουν πολύ βρόμικα.

Κρατώντας τα παιδιά μακριά από την «υγιή βρομιά» μπορεί να κάνει τον οργανισμό τους περισσότερο ευάλωτο στα επιβλαβή μικρόβια.

Μην χάνετε την ψυχραιμία σας σε απλά πράγματα

Αφήστε τα παιδιά σας να παίξουν με τη βρομιά, να κυλιστούν στο γρασίδι και γενικά να γίνουν χάλια. Μην τρελαίνεστε. Αντί να λειτουργείτε καθαρά με το συναίσθημα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε εναλλακτικές που θα σας βοηθήσουν στο μεγάλωμα των παιδιών. Επιτρέψτε στα παιδιά σας να ζήσουν σε έναν υπερβολικά αποστειρωμένο κόσμο και αν κάποια βρομιά βρει το δρόμο να μπει στα μάτια ή το στόμα τους, τότε απλά να τα παρακολουθήσετε. Εάν το παιδί ανεβάσει για παράδειγμα πυρετό, να τα πάτε στο γιατρό. Εφόσον δεν αναπτύξει κάποιο σύμπτωμα, πιθανώς δεν έχει πάθει τίποτα. Ακολουθήστε την απαραίτητη διαδικασία υγιεινής σε περίπτωση που το δείτε να σκαλίζει τη βρομιά μέσα από τα δάχτυλά του.