Το παιδί μου αρρωσταίνει εύκολα. Πώς να το προφυλάξω από τις λοιμώξεις;

child-temperatureΤο ανθρώπινο σώμα δέχεται καθημερινά την επίθεση εκατοντάδων χιλιάδων εισβολέων, οι οποίοι ονομάζονται αντιγόνα. Τα περισσότερα εξουδετερώνονται από τον φυσιολογικό οργανισμό, γιατί ο τελευταίος διαθέτει ουσίες, κύτταρα και μηχανισμούς που συνθέτουν το αμυντικό ή ανοσοποιητικό σύστημα. Το αμυντικό σύστημα ενός παιδιού δεν είναι πλήρως αναπτυγμένο κατά τη γέννηση, αλλά συνεχώς εξελίσσεται. Αυτή η εξέλιξη επηρεάζεται άμεσα από τη συνεχή επαφή του παιδικού οργανισμού με νέους λοιμογόνους παράγοντες, δηλαδή με ιούς και μικρόβια, τονίζουν η Ευφημία Παπαδοπούλου-Αλατάκη, λέκτορας Παιδιατρικής ΑΠΘ, Νοσοκομείο Παπαγεωργίου Θεσσαλονίκης και η Σοφία Σ. Σπανού, επιστημονικής συνεργάτιδας Δ΄ Παιδιατρικής Κλινικής ΑΠΘ, Νοσοκομείο Παπαγεωργίου Θεσσαλονίκης.

Κατά τη συμβίωση του παιδιού με τους λοιμογόνους παράγοντες, τα πιθανά ενδεχόμενα είναι: α) να αρρωστήσει με νόσο που συνήθως συνοδεύεται από ανάρρωση, και β) να αρρωστήσει υποκλινικά, δηλαδή χωρίς συμπτώματα. Και στις δύο περιπτώσεις εγκαθίσταται η φυσική ανοσία, δηλαδή ο παιδικός οργανισμός καθίσταται άνοσος όταν έρθει σε επαφή με τον ίδιο λοιμογόνο παράγοντα. Αυτό επιτυγχάνεται με την παραγωγή αντισωμάτων που αποτελούν, κατά κάποιον τρόπο, τους στρατιώτες-φρουρούς του οργανισμού και με την ανάπτυξη της ανοσιακής μνήμης. Η τελευταία έχει ως αποτέλεσμα την καταπολέμηση του ίδιου παθογόνου παράγοντα σε επόμενη έκθεση του οργανισμού σε αυτόν, με πολύ πιο γρήγορο και αποτελεσματικό τρόπο. Παρ’ όλα αυτά, δεν είναι λίγα τα παιδιά που αρρωσταίνουν πολλές φορές τον χρόνο, παρουσιάζοντας, μάλιστα, την ίδια κάθε φορά συμπτωματολογία, προκαλώντας άγχος στους γονείς

Πώς μπορούν να προστατευτούν τα παιδιά από τις αλλεπάλληλες λοιμώξεις;

Για να προφυλάξουμε ένα παιδί που είναι στο σπίτι από τις συχνές ιώσεις οφείλουμε να τηρούμε κάποιους κανόνες υγιεινής. Ο τακτικός αερισμός των εσωτερικών χώρων βοηθάει στην ανανέωση του αέρα και στην απομάκρυνση των αναπνευστικώς μεταδιδόμενων ιών. Οι γονείς, επιστρέφοντας από την εργασία τους, πρέπει να πλένουν σχολαστικά τα χέρια τους, ενώ αν υπάρχουν μεγαλύτερα αδελφάκια που πηγαίνουν στο σχολείο και είναι άρρωστα, καλό θα ήταν να μένουν μακριά από τα μικρότερα παιδιά.

Σε περίπτωση που τα παιδιά πηγαίνουν σε βρεφονηπιακό ή παιδικό σταθμό, επαφίεται στους δασκάλους η προφύλαξή τους και η τήρηση των κανόνων υγιεινής. Η λύση δεν είναι να σταματήσει το παιδί το σχολείο, αλλά να πηγαίνει σε αυτό όταν δεν είναι άρρωστο. Κρατάμε επομένως στο σπίτι παιδάκια με πυρετό και ίωση, και τα στέλνουμε ξανά στο σχολείο όταν αναρρώσουν πλήρως. Με αυτόν τον τρόπο προφυλάσσουμε και τους συμμαθητές τους. Θα ήταν καλό, επίσης, να τονίσουμε τη σημασία μιας απόλυτα υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής, την οποία θα πρέπει να ακολουθεί ένα παιδί, δεδομένου ότι ένας καλά σιτιζόμενος οργανισμός μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα μια πιθανή λοίμωξη. Τα παιδιά θα πρέπει να τρέφονται με πολλά φρούτα και λαχανικά, τα οποία περιέχουν άφθονες βιταμίνες και, κυρίως, βιταμίνη C. Τέλος, δεν πρέπει να ξεχνάμε και τους εμβολιασμούς, που προστατεύουν το παιδί από τα εξανθηματικά νοσήματα της παιδικής ηλικίας, αλλά και από άλλα σοβαρά λοιμώδη νοσήματα στη μετέπειτα ζωή του.

Πώς να φροντίσω το άρρωστο παιδί στο σπίτι;

5 μυστικά για να μην αρρωσταίνουν συχνά τα παιδιά σας