Αρχική Infokids Υγεία Το παιδί μου φοβάται να πάει στο θέατρο. Τι να κάνω;

Το παιδί μου φοβάται να πάει στο θέατρο. Τι να κάνω;

6730519_orig"Ο 4 ετών γιος μου έχει φοβία με το θέατρο. Το πρόβλημα εμφανίστηκε μετά από μια παιδική παράσταση που είχαμε δει πέρυσι. Η έναρξη της παράστασης ήταν μια δυνατή περίεργη μουσική και στην συνέχεια εμφανίζονταν ηθοποιοί με μαύρα ρούχα και αν δεν κάνω λάθος και με κουκούλα. Από εκείνη την ημέρα έχει φοβηθεί το θέατρο και δεν θέλει να πηγαίνει. Με το που βλέπει την αίθουσα του θεάτρου θέλει να φύγει και αρχίζει να κλαίει.  Πώς μπορώ να χειριστώ το παιδί μου ώστε να μην έχει φοβίες με το θέατρο;"

Απαντά η Λουίζα Θεοφάνους - Ιωακείμ Συμβουλευτική Ψυχολόγος

Ένα μουσικό αριστούργημα και / ή θέατρο με ηθικά διδάγματα για μεγαλύτερα παιδιά (10 χρονών και άνω), έφηβους και ενήλικες, μπορεί να αποδειχθεί επιζήμιο για μικρά παιδιά που δεν έχουν ακόμα την ικανότητα αφηρημένης σκέψης και κατανόησης συμβολισμών. Τα παιδιά σε τόσο μικρές ηλικίες θα προσέξουν περισσότερο τη μουσική, τα σκηνικά και τις διάφορες συμπεριφορές των ρόλων, ενώ θα κατανοήσουν πολύ βασικά πράγματα, όπως ότι υπάρχουν καλοί και κακοί στην ιστορία, κάποιοι προκαλούν κακό σε κάποιους άλλους κλπ. Η πλοκή της ιστορίας στο μυαλό τους θα "χρωματιστεί" από όλα αυτά, τη φαντασία τους και τα συναισθήματα που θα τους προκληθούν.

Ανάλογα με το επίπεδο ανάπτυξης κάθε παιδιού, τα βιώματα και την προσωπικότητα του, θα είναι και οι αντιδράσεις του σε κάποια θεάματα. Παιδιά με αυξημένη ευαισθησία και / ή που περνούν κάποια άγχη ή ανασφάλειες για οποιοδήποτε λόγο θα επηρεαστούν περισσότερο από άλλα. Παράλληλα, πολλά παιδιά θα επηρεαστούν αρνητικά, αλλά δε θα το εκδηλώσουν όλα, παιδάκια πιο εξωστρεφή και με καλό χειρισμό της γλώσσας θα εκφραστούν περισσότερο και έτσι οι γονείς θα κατανοήσουν καλύτερα τι συμβαίνει.

Δυστυχώς τα πλείστα παραμύθια, θεατρικά, κινούμενα σχέδια κλπ είναι ακατάλληλα για παιδιά, ειδικά μικρά, αφού είναι εμποτισμένα με βία, στερεότυπα, προώθηση προτύπων σωματικής δύναμης και επιβολής, εκμετάλλευση, εκδικητικότητα κλπ. Τα παιδιά, ειδικά τα μικρά, δυσκολεύονται να διαχωρίσουν τη φαντασία από την πραγματικότητα, οπόταν και λαμβάνουν άσχημα μηνύματα, τα οποία δε μπορούν να εκφράσουν συνήθως και να επεξεργαστούν.

Αναφέρω όλα αυτά γιατί πιστεύω ότι είναι χρήσιμο για όλους τους γονείς να τα έχουν υπόψη τους και να προσέχουν πολύ τι παρακολουθούν τα παιδιά τους. Ειδικά για το παιδάκι σας, από τη στιγμή που έχει αναπτύξει αυτή τη φοβία, δε θα πρέπει να πιεστεί από κανέναν να παρακολουθήσει θέατρο. Μπορείτε να δοκιμάσετε να του εξηγήσετε για το νέο έργο (αν όντως είναι καταλληλότερο από το προηγούμενο!) και να του δώσετε την επιλογή να πάει και αν δε νιώσει καλά να ζητήσει να βγει έξω ή να φύγει. Αυτό ίσως το κάνει να νιώσει ασφάλεια, όπως και αν μπορεί κάποια δασκάλα να καθίσει δίπλα του και να του εξηγά κάποια πράγματα. Αν δε δεχθεί, μην το πιέσετε γιατί θα αγχωθεί περισσότερο και η φοβία του ίσως ενταθεί.

Ένας άλλος τρόπος είναι να δείτε μαζί σε θέατρο ή σινεμά κάποιο έργο που ξέρετε και εσείς και το παιδί από κινούμενα σχέδια ή παραμύθια και δεν του προκαλεί φοβίες. Ο στόχος θα πρέπει να είναι να νιώσει ασφάλεια στο χώρο αυτό, να του δώσετε χρόνο και υποστήριξη ώστε να το ξεπεράσει.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.