Αρχική Ρωτήστε τον ειδικό Το παιδί μου ξυπνάει από εφιάλτες μέσα στη νύχτα και δυσκολεύομαι να το ηρεμήσω…

Το παιδί μου ξυπνάει από εφιάλτες μέσα στη νύχτα και δυσκολεύομαι να το ηρεμήσω…

1344645628260_ORIGINALΤελευταία η 4χρονη κόρη μου ξυπνάει τις νύχτες κλαίγοντας. Κάποιο εφιάλτη έχει δει και κλαίει απαρηγόρητη. Την παίρνουμε αγκαλιά, της μιλάμε τρυφερά αλλά και πάλι περνάει πολύ ώρα για να καταφέρει να ηρεμήσει. Τι με συμβουλεύετε να κάνω; Τι μπορεί να φταίει και είναι τόσο φοβισμένη;

Απαντά ο ψυχολόγος – παιδοψυχολόγος Άρης Μουρίκης

Εφιάλτες βλέπουν τα παιδιά όλων των ηλικιών. Οι εφιάλτες μπορεί να «καθρεφτίζουν» ανησυχίες του παιδιού, φοβίες και άγχη που βίωσε μέσα στη μέρα. Κρατήστε την μικρή αγκαλιά, πάρτε τη σε άλλο δωμάτιο, αποσπάστε την προσοχή της με ένα παιχνίδι, ένα βιβλίο, φωτογραφίες από το οικογενειακό άλμπουμ κλπ. Μην την ρωτήσετε τι έβλεπε στο ύπνο της γιατί θα αναστατωθεί πάλι και αφήστε τις ερωτήσεις για την άλλη μέρα που θα είναι ήρεμη.

Οι πιθανότεροι λόγοι για τους παιδικούς εφιάλτες είναι κάτι έντονο που της έχει συμβεί μέσα στην ημέρα. Ίσως την μάλωσε κάποιος ή μάλωσε με άλλα παιδάκια. Ενδεχομένως έχει ακούσει εσάς να μαλώνετε και αναστατώθηκε.Καλό είναι πριν κοιμηθεί το παιδί, να αποφεύγει την τηλεόραση και να κάνει κάτι χαλαρό. Ένα μπάνιο, να διαβάζετε ένα παραμύθι κλπ. Θυμηθείτε να μην τρώει πολύ πριν κοιμηθεί και προτιμήστε να της δώσετε κάτι ελαφρύ 1-2 ώρες πριν ξαπλώσει.

Όταν την μαλώνετε μην χρησιμοποιείτε φράσεις «Θα έρθει ο μπαμπούλας» κλπ. Και μην έχετε στο δωμάτιό της παιχνίδια με τρομακτική όψη. Αν πάλι οι εφιάλτες συνεχίζονται, φροντίστε το παιδί να κοιμάται σε χαμηλό κρεβάτι γιατί υπάρχει ενδεχόμενο να πεταχτεί από αυτό μέσα στον ύπνο του. Την επόμενη ημέρα, κάποια στιγμή που το παιδί είναι χαλαρό, ρωτήστε το αν κάτι ή κάποιος το έχει στεναχωρήσει. Τότε μπορείτε να του θυμήσετε το βραδινό περιστατικό. Μην επιμένετε όμως αν δείτε ότι αντιδρά.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.