Αρχική Σχολή Γονέων Το παιδί μου μεγαλώνει χωρίς πατέρα. Πώς να αντικαταστήσω το πατρικό πρότυπο;

Το παιδί μου μεγαλώνει χωρίς πατέρα. Πώς να αντικαταστήσω το πατρικό πρότυπο;

Μια ερώτηση που κάνει συχνά όχι μόνο η μητέρα του παιδιού που έχει μείνει χωρίς τον πατέρα, αλλά και οι υπόλοιποι συγγενείς και κυρίως οι γιαγιάδες, που αγχώνονται και ανησυχούν για το μεγάλωμα και τα πρότυπα που το εγγόνι τους θα αποκτήσει καθώς θα μεγαλώνει.

Ακολουθούν μερικές συμβουλές από τη Μαρίνα Μόσχα, M.Α. Κλινικής Ψυχολογίας - Ψυχοθεραπεύτρια, που μπορούν να ανακουφίσουν αυτή τη μάνα που μεγαλώνει μόνη το παιδί της και νιώθει την ευθύνη διπλή να πέφτει συτους ώμους της:

Κράτησε την παρουσία του πατέρα, όσο πιο ζωντανή γίνεται στη μνήμη και στο μυαλό του παιδιού σου. Μπορείς να του πεις: «Ο πατέρας σου θα ήταν πολύ περήφανος για σένα! Θα χαιρόταν πολύ με τα επιτεύγματά σου, με τους βαθμούς σου, με τα αθλήματα που κάνεις... Θα τον έκανες πολύ περήφανο με τη στάση σου αυτή, με τις επιλογές σου...»

Όπου θα χρειαζόσουν κι εσύ τη βοήθεια και τη συμβουλή του συζύγου σου, μπορείς να πεις στο παιδί σου και πάλι ότι: «Ο πατέρας σου εδώ, θα σου έλεγε...», «Ο πατέρας σου θα σε συμβούλευε…», «Θα ήθελε ο πατέρας σου να κάνεις, να φερθείς…», «Η απόφασή σου να στηρίζεται σε...», «Η γνώμη του πατέρα σου θα ήταν…»

Σε θέματα "ανδρικά", σεξουαλικής φύσης: «Εγώ είμαι γυναίκα, αλλά είχα ακούσει από τον πατέρα σου ότι ο άνδρας… Μου είχε πει ο πατέρας σου ότι…». Μπορείς να χρησιμοποιήσεις τις γνώσεις σου, τις γνώσεις που οφείλεις να έχεις γύρω από "ανδρικά" θέματα. Όταν νιώθεις ότι δεν γνωρίζεις κάτι, μπορείς να παραπέμψεις το γιο σου σε κάποιο άλλο αρσενικό της οικογένειας, π.χ. τον αδελφό σου, το νονό του, κάποιον οικογενειακό και στενό φίλο που το παιδί τον θαυμάζει και μπορεί να τον συμβουλευθεί, κατά προτίμηση στην ηλικία που θα ήταν περίπου ο πατέρας του αν ήταν δίπλα του. Επίσης, ο παππούς θα μπορούσε να βοηθήσει εάν και εφόσον είναι σε θέση να το κάνει.

Άφησε το παιδί σου να αντιγράψει την "πατρική" ανδρική συμπεριφορά μέσα από την εικόνα που του δίνεις για τον πατέρα του. Ο γιος θα θέλει να αντιγράψει την ανδρική "πατρική" συμπεριφορά μέσα από τις πληροφορίες που θα του δώσεις για τη συμπεριφορά αυτή, την ανδρική σκέψη, την ανδρική συναισθηματική έκφραση.

Μην υπερβάλλεις στις πληροφορίες που δίνεις στο παιδί σου. Συχνά μπορεί να θέλεις να παρουσιάσεις τον πατέρα πολύ πιο καλό ή πιο έξυπνο ή πιο… σε σχέση με αυτό που ήταν, μέσα από το δικό σου άγχος να πάρει το παιδί σου το καλύτερο! Μην υπερβάλλεις, δώσε του την πραγματική εικόνα, μην παρουσιάζεις τον πατέρα τόσο τέλειο που ο γιος του δεν θα μπορέσει ποτέ να ταυτιστεί μαζί του, καθώς θα απογοητεύεται που δεν θα φτάνει τον τέλειο πατέρα!

Μην φοβάσαι να παρουσιάσεις τον πατέρα ως άνθρωπο με συναισθήματα: «Ο πατέρας σου συγκινήθηκε και δάκρυσε όταν έμαθε ότι… Ήταν τόσο μεγάλη η χαρά του, που βούρκωσαν τα μάτια του όταν…», «Όταν τσακωνόμασταν κάποιες φορές…», «Όταν ήμουν στενοχωρημένη με αγκάλιαζε και μου έλεγε…»

Σίγουρα, το να μεγαλώνει μια μητέρα το παιδί της μόνη της και να πρέπει να αντικαταστήσει τον άλλο γονιό δεν είναι ό,τι καλύτερο και το πιο εύκολο. Παρ όλα αυτά, μπορεί να μεγαλώσει σωστά το παιδί της. Μπορεί το παιδί να μην έχει τον πατέρα του ως σύμβουλο στη ζωή του πια, μπορεί όμως να μάθει μέσα από το τι θα έκανε εκείνος αν ήταν δίπλα του αυτή τη στιγμή, μέσα από συναισθήματα, εκφράσεις, εικόνες, ακούσματα που θα σχηματίσει στο μυαλό του, καθώς η μητέρα θα του τροφοδοτεί τις πληροφορίες αυτές.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.


Όλα όσα αφορούν εσάς και το παιδί σας
τώρα στο e-mail σας

Εγγραφή στο Newsletter