Αρχική Σχολή Γονέων Το παιδί μου ουρλιάζει συνεχώς. Πώς θα του μάθω να ελέγχει την ένταση της φωνής του;

Το παιδί μου ουρλιάζει συνεχώς. Πώς θα του μάθω να ελέγχει την ένταση της φωνής του;

child-screaming1Η ώρα που τα παιδιά γυρνούν από το σχολείο είναι συνήθως ώρα αιχμής για πολλές οικογένειες! Εσείς ετοιμάζετε το φαγητό, ενώ εκείνα τρέχουν πεινασμένα γύρω από το τραπέζι της κουζίνας, φωνάζοντας όσο πιο δυνατά μπορούν!

Συγχρόνως, ανησυχείτε επειδή είναι ώρα κοινής ησυχίας και απελπίζεστε ακόμη περισσότερο...Πώς θα καταφέρετε να τα ηρεμήσετε; Πώς θα τα μάθετε να ελέγχουν την ένταση της φωνής τους;

Δείξτε του τον τρόπο

Αν το παιδί σας φωνάζει ή ουρλιάζει κάθε φορά που είναι αναστατωμένο ή θυμωμένο, ελέγξτε τη δική σας συμπεριφορά. Μήπως κάνετε κι εσείς το ίδιο όταν είστε θυμωμένη μαζί του; Αν ναι, χαμηλώστε τον τόνο της φωνής σας και πείτε του: "Δεν μου αρέσει αυτό που κάνεις. Ξέρεις ότι αυτή η συμπεριφορά δεν είναι σωστή. Τι νομίζεις ότι θα πρέπει να κάνω γι αυτό;". Η ηρεμία σας, ο τόνος σας και η προθυμία σας να δείτε τί είναι αυτό που χρειάζεται, θα βοηθήσει το παιδί να βρει πιο θετικούς τρόπους για να αντιμετωπίζει τους ανθρώπους όταν είναι δυστυχισμένο.

Αποσπάστε την προσοχή του

Όταν ακούτε το παιδί σας να φωνάζει μέσα στο σπίτι πρέπει να του υπενθυμίσετε με ήρεμο τρόπο ότι: "Δεν πρέπει να φωνάζουμε μέσα στο σπίτι". Αν δεν το μετριάσει, μπορείτε να του αποσπάσετε την προσοχή με μια δραστηριότητα που μπορεί να κάνει ήσυχα, όπως να διαβάσει ένα βιβλίο ή να ακούσει μουσική.

Επιβραβεύστε έξυπνα!

Μερικά παιδιά ανταποκρίνονται καλά στα διαγράμματα συμπεριφοράς. Αυτό σημαίνει ότι έχουν μεγαλύτερο κίνητρο για να κάνουν ησυχία. Πώς θα τα καταφέρετε; Φτιάξτε ένα εβδομαδιαίο πλάνο και κολλήστε αυτοκόλλητα με χαμογελαστά πρόσωπα κάθε ημέρα που το παιδί κάνει ησυχία και λυπημένες φατσούλες κάθε φορά που βγαίνει εκτός εαυτού και φωνάζει. Αφήστε το παιδί να κολλήσει μόνο του τα θλιμμένα αυτοκόλλητα, ώστε να θυμάται την ανάρμοστη συμπεριφορά του και να προσπαθήσει να τη διορθώσει στο μέλλον.

Δώστε του προσοχή

Υπάρχουν μερικά παιδιά που φωνάζουν επειδή νομίζουν ότι δεν τους δίνετε σημασία. Εάν ανήκετε σε αυτή την περίπτωση, μπορείτε να πείτε στο παιδί: "Δεν μπορώ να σε ακούσω όταν φωνάζεις. Όταν ηρεμήσεις και μιλήσεις πιο σιγά θα ακούσω αυτά που έχεις να μου πεις". Βοηθήστε το παιδί να βρει θετικούς τρόπους για να τραβήξει την προσοχή σας, όπως να του πείτε: "Αν με χρειαστείς, έλα να μου μιλήσεις. Αν κάνω κάτι άλλο, μπορείς να με σκουντήξεις ελαφρά στην πλάτη για να σε ακούσω".

Παίξτε μαζί του!

Βοηθήστε το παιδί να βρει μια αποδεκτή ένταση μέσα από διάφορα παιχνίδια. Για παράδειγμα, μπορεί να κουνήσει απαλά τα χέρια του κάθε φορά που η μουσική είναι χαμηλή ή να χοροπηδήξει όταν η ένταση δυναμώσει. Μπορείτε, επίσης, να παίξετε ένα παιχνίδι με ψιθύρους. Δοκιμάστε να του ψιθυρίσετε κάτι στο αυτί και ζητήστε του να επαναλάβει αυτό που είπατε. Μην ξεχάσετε να επαινέσετε το παιδί κάθε φορά που κάνει το σωστό!


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.