Αρχική Ρωτήστε τον ειδικό «Το παιδί μου τελευταία άρχισε να τρώει τα νύχια του. Τι μπορώ να κάνω για να σταματήσει αυτή την κακή συνήθεια; ...

«Το παιδί μου τελευταία άρχισε να τρώει τα νύχια του. Τι μπορώ να κάνω για να σταματήσει αυτή την κακή συνήθεια; ...

557539-e2f842aa-052f-11e3-988c-2ae3732f5997

«Το παιδί μου τελευταία τρώει τα νύχια του. Τι μπορώ να κάνω για να σταματήσει αυτή την κακή συνήθεια; Της εξηγώ ήρεμα ότι δεν κάνει, την μαλώνω και την απειλώ, άλλοτε τη δωροδοκώ με παιχνίδια αλλά δεν το σταματάει.»

 
Απαντά η παιδοψυχολόγος Αλίκη Μουράκη:

«Η ονυχοφαγία είναι απ’ τα συνηθισμένα τικ της παιδικής ηλικίας. Η κόρη σας δεν το κάνει συνειδητά και βέβαια μη θεωρείτε ότι σας παρακούει μη διακόπτοντας αυτή τη συνήθεια.

Το να δαγκώνει ή να τρώει ένα παιδί τα νυχάκια του, κάποιες φορές σε σημείο παραμόρφωσης, αποτελεί ένδειξη συσσωρευμένης έντασης, αγωνίας, άγχους, που δεν μπορεί να εξωτερικεύσει με άλλο τρόπο, πιο υγιή.

Αναλογιστείτε λοιπόν τι έχει προκαλέσει στο παιδάκι σας αυτή την υπερένταση. Μήπως πρωτοπήγε παιδικό σταθμό; Μήπως κάποιο παιδάκι ή δασκάλα το πιέζουν; Μήπως δε νιώθει καλά με την κυρία που το φροντίζει στο σπίτι; Ενδεχομένως ο ερχομός ενός νεογέννητου αδελφού ή συχνοί τσακωμοί στο σπίτι, να του προκαλούν αυτή την ανησυχία.

Μιλήστε ήρεμα μαζί της, ρωτώντας τη τι ή ποιος μπορεί να την έχει στεναχωρήσει.

Μην την παρακολουθείτε διαρκώς, προκαλώντας της περισσότερο άγχος. Όταν διαπιστώνετε ότι βάζει το χέρι στο στόμα, απασχολείστε τη με κάτι άλλο. Δώστε της να ζωγραφίσει ή να σας βοηθήσει στις δουλειές του σπιτιού.

Μην την μαλώνετε και μην την απειλείτε γιατί αυτό θα της προκαλέσει μεγαλύτερο άγχος.

Παρατηρήστε πότε βάζει τα νύχια στο στόμα: όταν φτάνετε στον παιδικό σταθμό; Όταν έρχεται στο σπίτι συγκεκριμένο άτομο (π.χ. ο μπαμπάς, ο παππούς…) Ίσως κάποια παρατήρηση που της έχουν κάνει, να την έχει στεναχωρήσει.

Στα φαρμακεία μπορείτε να βρείτε ειδικές σταγόνες για τα νύχια, που πικρίζουν και θα την αποτρέψουν απ’ το να τα βάζει στο στόμα. Είναι μια περιστασιακή λύση, γιατί το σημαντικό είναι να ανακαλύψετε τη ρίζα, την πηγή του άγχους της και το κυριότερο να κάνετε πάλι το παιδί να αισθανθεί ασφαλές.

Πάντως μην αγχώνεστε, γιατί η συνήθεια αυτή είναι συχνή στα μικρά παιδιά και συνήθως την εγκαταλείπουν αφού κλείσουν την πρώτη δεκαετία της ζωής του.»


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.