Αρχική Σχολή Γονέων Το παιδί μου χτυπά το κεφάλι του όταν θυμώνει. Πώς να το αντιμετωπίσω;

Το παιδί μου χτυπά το κεφάλι του όταν θυμώνει. Πώς να το αντιμετωπίσω;

bigstock_One_Angry_Young_Child_On_White_2601695Βλέποντας το παιδί σας να χτυπά το κεφάλι του στο πάτωμα ή στον τοίχο κατά τη διάρκεια ενός ξεσπάσματος θυμού, μπορεί να σας κάνει να ανησυχήσετε. Ίσως να μην μπορείτε να καταλάβετε γιατί το κάνει ή πώς να το αποτρέψετε από τέτοιες συμπεριφορές.

Τα παιδιά συνήθως χτυπούν το κεφάλι τους για να απελευθερώσουν την εσωτερική ένταση και απογοήτευση. Μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας με το να προσδιορίσετε τα πιθανά ερεθίσματα για τα ξεσπάσματά του, έχοντας κατά νου ότι μπορεί να είναι μια φυσιολογική αντίδραση για τα παιδιά που βρίσκονται υπό πίεση.

Αναγνωρίστε τις αιτίες
Ένας σημαντικός λόγος για τον οποίο τα παιδιά αισθάνονται τόσο απογοητευμένα ώστε να χτυπούν το κεφάλι τους, μπορεί να είναι μια αλλαγή στο καθημερινό τους πρόγραμμα. Τα παιδιά, ιδιαίτερα τα πιο μικρά, δυσκολεύονται να προσαρμοστούν σε νέες ρουτίνες, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για τον καθορισμό της ώρας του ύπνου τους. Επίσης, τα παιδιά συνηθίζουν να χτυπούν το κεφάλι τους στον τοίχο όταν αισθάνονται εκτός ελέγχου. Τα μικρά παιδιά δυσκολεύονται όσον αφορά τη διαχείριση μιας κατάστασης που τους δημιουργεί άγχος.

Δώστε επιλογές στο παιδί
Δίνοντας σε ένα παιδί τη δυνατότητα να κάνει τις προσωπικές του επιλογές σε μια νέα ή δυσάρεστη κατάσταση, μπορείτε να το βοηθήσετε να συγκρατήσει τον εαυτό του από τέτοιου είδους ξεσπάσματα. Δεν έχει σημασία εάν οι επιλογές αυτές είναι πολύ απλές, όπως για παράδειγμα η απόφαση για το είδος του χυμού που θα πιει το παιδί ή η επιλογή του παιχνιδιού με το οποίο θα παίξει.

Παρέχετε ασφάλεια στο παιδί
Κατά τη διάρκεια ενός ξεσπάσματος, όπου το παιδί συνηθίζει να χτυπά το κεφάλι του, οι γονείς θα πρέπει να παρέμβουν επειδή υπάρχει κίνδυνος σοβαρού τραυματισμού. Χρησιμοποιήστε ήπια και σταθερή φωνή για να εξηγήσετε στο παιδί ότι δεν επιτρέπεται να χτυπά το κεφάλι του. Ίσως χρειαστεί να κρατήσετε σφιχτά το παιδί για να το αποτρέψετε, όμως προσέχετε μην θεωρήσει βίαια την κίνηση αυτή από την πλευρά σας. Το μήνυμα που θέλετε να περάσετε στο παιδί δεν είναι η τιμωρία, αλλά ότι βρίσκεστε στο πλευρό του για να το βοηθήσετε να ηρεμήσει.

Ανησυχίες για την υγεία του
Αν ανησυχείτε ότι το παιδί σας μπορεί να τραυματιστεί σοβαρά κατά τη διάρκεια ενός ξεσπάσματος, θα ήταν καλύτερο να επισκεφθείτε τον παιδίατρο. Εκείνος, μπορεί επίσης να ελέγξει για τυχόν σωματικά προβλήματα που ενδέχεται να συμβάλλουν σε αυτού του είδους τα ξεσπάσματα, αν και αυτό δεν είναι συχνό φαινόμενο. Ωστόσο, αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν τυχόν προβλήματα ακοής ή όρασης, χρόνιες ασθένειες, καθυστερήσεις στην ομιλία ή μια πιθανή μαθησιακή δυσκολία.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.