- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Το παιδί σας παίζει με τα καλλυντικά σας; Πόσο επικίνδυνο είναι και τι πρέπει να προσέξετε

Τα πιτσιρίκια [1], ειδικότερα στις πολύ μικρές ηλικίες, τα κυριεύει η περιέργεια και τους αρέσει να «σκαλίζουν» τα πράγματα των γονιών τους.

Όλο και κάτι καινούριο ψάχνουν να δοκιμάσουν και να ανακαλύψουν, όπως για παράδειγμα πώς ανοίγει το βάζο με τις καραμέλες ή πώς να πηδήξουν από την κούνια.

Επίσης, είναι πάρα πολύ παρατηρητικά. Εξονυχιστικά παρατηρητικά, σαν γεράκια και καταγράφουν κάθε σας κίνηση που κάνετε καθημερινά, όπως το να βάφεστε.

Αν έχετε ένα νεσεσεράκι με καλλυντικά [2] που το χρησιμοποείται καθημερινά, το παιδάκι σας είναι σίγουρο, ότι μία μέρα θα θελήσει να παίξει μαζί του.

Υπάρχουν εκατοντάδες γλυκύτατες φωτογραφίες και βίντεο μικρών παιδιών που έχουν κάνει πλιάτσικο στο νεσεσέρ με τα καλλυντικά της μαμάς. Άλλα προσπαθούν να δοκιμάσουν τα λιπ γκλος, να βάλουν glitter στο σώμα ή να χώσουν τα δάχτυλά τους στις σκιές ματιών.

Είναι αναμφισβήτητα ένα αξιολάτρευτο σκηνικό να τα βλέπεις μουτζουρωμένα και κάθε γονιός έχει έρθει αντιμέτωπος με ένα τόσο γλυκό… χάλι!

Παρόλα αυτά, όμως,  με τα καλλυντικά να είναι περισσότερο προσιτά από ποτέ, είναι ασφαλή για τα παιδιά σας; Ορισμένοι γονείς ανησυχούν μήπως τα παιδιά τους καταπιούν κάτι, ενώ άλλοι για τις ψυχολογικές επιπτώσεις που θα έχει στο παιδί, αν ξεκινήσει να μακιγιάρεται από μικρή ηλικία.

Δεν υπάρχει σωστή ή λάθος απάντηση σε αυτήν την ερώτηση, όμως μερικά πράγματα μπορείτε να τα λάβετε υπ’ όψιν σας, προτού επιτρέψετε στο παιδάκι σας να παίξει με τα καλλυντικά σας.

Προσοχή στα συστατικά

Το να προσέξετε τα συστατικά των καλλυντικών σας δεν είναι σημαντικό μόνο για τα παιδιά, αλλά και για εσάς τις ίδιες. Τα πιτσιρίκια είναι γνωστό, ότι βάζουν τα πάντα στο στόμα τους, όταν είναι μηνών. Το πρώτο πράγμα που θέλουν να διαπιστώσουν είναι αν τρώγεται. Κάτι τέτοιο μπορεί να προκαλέσει ανησυχία, καθώς δεν είναι τροφή, αλλά μπορεί να το καταπιεί το παιδί εύκολα, όπως το μέικ απ ή το κραγιόν.  Οι εταιρείες καλλυντικών και μακιγιάζ διατείνονται σήμερα ότι τα συστατικά που χρησιμοποιούν είναι όλα μη τοξικά και «φυσικά», από τη στιγμή που οι άνθρωποι έχουν γίνει πιο προσεκτικοί για τα προϊόντα που βάζουν στο σώμα και το πρόσωπό τους. Εάν δεν νιώθετε καλά όταν τα παιδιά σας χρησιμοποιούν τα καλλυντικά, τότε εσείς γιατί τα βάζετε στο πρόσωπό σας;

Μία άλλη οπτική είναι να ξανασκεφτείτε σχετικά με το πώς τα συστατικά των καλλυντικών σας μπορούν να επηρεάσουν το δέρμα του μωρού σας. Ορισμένα, αν όχι όλα τα μωρά, έχουν πολύ ευαίσθητο δέρμα. Αρώματα, σταθεροποιητές και άλλα πρόσθετα στο make up μπορούν να προκαλέσουν στο παιδί εξανθήματα. Πάλι, όμως, πολλές εταιρείες προσπαθούν να αποφύγουν συστατικά που προκαλούν ερεθισμό στο δέρμα, όμως πάντα είναι απαραίτητο να διαβάζετε τι περιέχει το κάθε καλλυντικό. Επιπλέον, θα πρέπει να ελέγχετε, αν ένα προϊόν είναι χωρίς γλουτένη, vegan και δεν έχει γίνει δοκιμή σε ζώα.

Ο σωστός καθαρισμός του εξοπλισμού

Δεν είναι ανάγκη να είστε μακιγιέζ για να γνωρίζετε, ότι ο καθαρισμός των εργαλείων του μακιγιάζ είναι απαραίτητος και θα πρέπει να γίνεται πολύ τακτικά. Οτιδήποτε αγγίζει διαφορετικά σημεία του προσώπου, όπως βουρτσάκια και πινέλα μπορούν να μεταφέρουν βακτήρια, εάν δεν πλυθούν καλά μετά τη χρήση. Εάν το παιδί σας παίζει με άπλυτα πινέλα, το δέρμα του μπορεί να ερεθιστεί ή να πάθει μία ανεπιθύμητη μόλυνση.

Για να πλύνετε καλά τα πινέλα και τα βουρτσάκια, απλά ψεκάστε και σκουπίστε τα με ειδική λοσιόν που αφαιρεί το μακιγιάζ. Μπορείτε να τα προμηθευτείτε από καταστήματα ή να τα φτιάξετε μόνη σας. Αν κάνετε αυτό, και θα διατηρηθούν τα πινέλα σας για περισσότερο χρόνο και δεν θα αντιμετωπίσετε πρόβλημα υγείας.

Η κοινωνική προέκταση

Το μακιγιάζ πολλές φορές βοηθά τις γυναίκες να νιώσουν καλά με το δέρμα τους. Εάν για παράδειγμα έχουν ακμή, πανάδες ή άλλα σημάδια, το μακιγιάζ τα καλύπτει από το γυμνό μάτι του κόσμου. Δεν υπάρχει κάτι λάθος σε αυτό, όμως πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι στην πραγματικότητα φρενάρει την αυτοπεποίθηση του ατόμου, καθώς εξαρτάται από αυτό για να κάνει οτιδήποτε. Οι γονείς θα πρέπει με προσοχή να διδάξουν στα παιδιά τους, ότι το να φορούν μακιγιάζ είναι διασκεδαστικό και ένας τρόπος να είσαι δημιουργικός, και δεν θα πρέπει να αποτελεί τρόπο να κρυφτούν ανασφάλειες.

Είναι επίσης, σημαντικό να είστε προσεκτικοί με τις αναρτήσεις των μικρών παιδιών σας μακιγιαρισμένα σαν κούκλες, καθώς μπορεί να μοιάζουν μεγαλύτερης ηλικίας από την πραγματική τους. Αυτό είναι βούτυρο στο ψωμί ανθρώπων που θα βρουν την ευκαιρία να εκμεταλλευτούν τέτοιες φωτογραφίες. Μπορείτε να τις δείτε παραδείγματος χάριν σε διαφημίσεις χωρίς την άδειά σας ή κάποιος παιδόφιλος να «σώσει» τη φωτογραφία και να μην έχετε ιδέα.

Συνεπώς, να είστε προσεκτικοί με τα αντικείμενα που μπορεί να περιέχουν επιβλαβή συστατικά για τα παιδιά σας, όχι μόνο σε ό,τι αφορά τα καλλυντικά, αλλά και γενικότερα. Τέλος, επειδή συχνά ανακοινώνονται ανακλήσεις καλλυντικών προϊόντων, συστήνεται να παρακολουθείτε τις ανακοινώσεις, προκειμένου να προλάβετε δυσάρεστα περιστατικά, τόσο για τα παιδιά σας , όσο και για εσάς.

Με πληροφορίες από babygaga.com, Guardian