Αρχική InfoTeens Υγεία Το παθητικό κάπνισμα επηρεάζει τη νεφρική λειτουργία των εφήβων

Το παθητικό κάπνισμα επηρεάζει τη νεφρική λειτουργία των εφήβων

teen-girls-exposed-to-passive-smoking-are-at-high-risk-of-heart-diseasesΗ έκθεση στον καπνό των τσιγάρων μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη νεφρική λειτουργία στους εφήβους. Νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε από επιστημονική ομάδα της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς έδειξε ότι υπάρχει άμεση σύνδεση ανάμεσα στο παθητικό κάπνισμα και τη λειτουργία των νεφρών, η οποία μάλιστα ξεκινά από την παιδική ηλικία.

Οι επιστήμονες κατέληξαν σ’ αυτό το συμπέρασμα αφού μελέτησαν στοιχεία από 7.516 μαθητές ηλικίας από 12 έως 17 ετών, από τους οποίους κάποιοι κάπνιζαν, ενώ οι υπόλοιποι ήταν εκτεθειμένοι στον καπνό των άλλων. «Το κάπνισμα, παθητικό ή μη, αποτελεί σημαντικό πρόβλημα για τους εφήβους και καταλήγει σε προβλήματα υγείας που εμφανίζονται σύντομα ή σε βάθος χρόνου», αναφέρεται στην επιστημονική έκθεση, η οποία δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό Pediatrics.

teen_girl_smoking_Παλαιότερες έρευνες που πραγματοποιήθηκαν επίσης στις ΗΠΑ, έδειξαν ότι το παθητικό κάπνισμα ευθύνεται για τον αυξημένο κίνδυνο άσθματος και καρκίνου, τη μειωμένη ανάπτυξη και λειτουργία των πνευμόνων, τα πρόωρα συμπτώματα αρτηριοσκλήρυνσης, αλλά και την αύξηση του κινδύνου θανάτου στην εφηβεία. Ακόμη, σύμφωνα με το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών, το κάπνισμα αποτελεί επίσης σημαντικό παράγοντα κινδύνου για διάφορα αυτοάνοσα νοσήματα, όπως η νόσος του Κρον και η ρευματοειδής αρθρίτιδα.

Σύμφωνα με τον δρ Jeffrey Fadrowski, επίκουρο καθηγητή παιδικής νεφρολογίας στην Ιατρική Σχολή του Τζονς Χόπκινς και εκ των συντακτών της έκθεσης, «οι γιατροί θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους την πιθανή έκθεση στον καπνό των τσιγάρων και να κάνουν τις απαραίτητες συστάσεις για τη μείωσή της».

Οι επιστήμονες τονίζουν ότι η προστασία των παιδιών από τον καπνό των τσιγάρων είναι απαραίτητη, καθώς σχεδόν το 80% των ενηλίκων που καπνίζουν ξεκινούν το πολύ από τα 18 τους χρόνια.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.