Αρχική InfoMommy Υγεία Το πόρισμα για τις οικονομικές ατασθαλίες του ΚΕΕΛΠΝΟ στον εισαγγελέα από το υπ. Υγείας

Το πόρισμα για τις οικονομικές ατασθαλίες του ΚΕΕΛΠΝΟ στον εισαγγελέα από το υπ. Υγείας

Με καμία διάθεση συγκάλυψης, παρά αντιθέτως εξυγίανσης του χώρου της υγείας, ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός με τον αναπληρωτή υπουργό κ. Παύλο Πολάκη παρουσίασαν νωρίτερα σήμερα στη διάρκεια συνέντευξης τύπου το πόρισμα  που έδωσε το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας αναφορικά με την οικονομική διαχείριση του ΚΕΕΛΠΝΟ την περίοδο 2012-14 από την τότε δίοικηση του φορέα.

Δεδομένου ότι στόχος της παρούσας ηγεσίας του υπουργείου Υγείας είναι αυτή τη στιγμή η σταθεροποίηση και ηθικοποίηση του δημόσιου συστήματος υγείας, οι υπόγειες συναλλαγές με χρήματα και η διαπλοκή θα πρέπει να λάβουν τέλος.

Για πρώτη φορά, όπως ανέφερε, ο υπουργός κ. Ξανθός, δίνεται στη δημοσιότητα ένα ολοκληρωμένο πόρισμα, που αφορά ελέγχους σε τμήμα του ΚΕΕΛΠΝΟ. Το πόρισμα αυτή τη στιγμή έχει παραδοθεί στον αρμόδιο εισαγγελέα, ο οποίος θα αποφανθεί για την απόδοση ευθυνών. Ο έλεγχος είχε ζητηθεί πρωταρχικά από τον προηγούμενο υπουργό υγείας, τον κ. Κουρουπλή, 15 μέρες αφότου ανέλαβε στο υπουργείο, ενώ και στο παρελθόν είχαν ξεκινήσει, χωρίς ποτέ να ολοκληρωθούν, για λόγους πολιτικής ασυλίας.

Κατά τη διάρκεια του ελέγχου, όπως αναφέρθηκε από τον υπουργό, εντοπίστηκαν προβλήματα συνεργασίας από το μηχανισμό διαχείρισης του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Οι βασικές παρατυπίες αφορούν διαφημιστικές καμπάνιες που προβλήθηκαν σε ΜΜΕ κατά την περίοδο 1012-14, από συνολικά 15 εταιρείες, χωρίς όμως να ακολουθηθούν οι νομότυπες διαδικασίες. Οι ευθύνες αποδίδονται σε μέλη του διοικητικού συμβουλίου του ΚΕΕΛΠΝΟ, όπως και στον πρόεδρο του οργανισμού, αλλά και στην ηγεσία του υπουργείου την περίοδο εκείνη.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο κ. Πολάκης «οι καμπάνιες αφορούσαν τον καρκίνο, τον ιό HIV, τη γρίπη, τα λοιμώδη νοσήματα και τα γενόσημα φάρμακα» με συνολικό προϋπολογισμό 9.762 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων συμβασιοποιήθηκαν τα 4,575 εκατ. ευρώ και τελικά πληρώθηκαν τα 3,264 εκατ.ευρώ.

Συνεχίζοντας ο αναπληρωτής υπουργός είπε τα εξής αναφορικά με τη δράση του ΚΕΕΛΠΝΟ:

"Τα γενικά κοινά σημεία του γιατί αυτά αποτελούν σκάνδαλο και ελεγκτικό μηχανισμό, είναι τα εξής.
Πρώτον, πάρα πολλά από αυτά τα μηνύματα δεν δικαιούνταν το ΚΕΕΛΠΝΟ να τα κάνει. Για παράδειγμα, τη καμπάνια για τον καρκίνο. Το ΚΕΕΛΠΝΟ ασχολιόνταν με τις λοιμώξεις.
Ας το ξεπεράσουμε αυτό. Πάντως, θεωρητικά δεν δικαιούταν να την κάνει αυτήν την καμπάνια. Όπως για παράδειγμα, δεν δικαιούταν να κάνει και την καμπάνια που αφορούσε το γενόσημο φάρμακο, το οποίο μπορούσε να το κάνει ο ΕΟΦ πολύ καλά και το είχε ζητήσει να το κάνει.

 
Δεύτερον, πάρα πολλά από αυτά τα μηνύματα και τα σποτ τα ενημερωτικά, είναι μηνύματα κοινωνικού χαρακτήρα. Είναι μηνύματα που αφορούν την υγεία του πληθυσμού, την ενημέρωσή του και τα λοιπά.
Τα οποία με βάση κανονισμούς, νόμους, διατάξεις του ΕΣΡ, έχουν δωρεάν προβολή. Το συνολικό ποσό που υπολογίζουμε από τα 3 εκατομμύρια που πληρώθηκαν, που αφορά σποτ που σίγουρα δεν χρειαζότανε να πληρώσουμε για να προβληθούν, είναι περίπου 1,5 εκατομμύριο ευρώ.
Το 1,5 εκατομμύριο ευρώ δηλαδή από τα 3, τουλάχιστον, προσέξτε, τουλάχιστον, θα μπορούσε να προβληθεί δωρεάν από τα ΜΜΕ στα πλαίσια της υποχρέωσης που έχουνε να προβάλουν τέτοια μηνύματα για την κάλυψη της υγείας του πληθυσμού. Και αυτό βέβαια δεν έγινε.
Τρίτον, δεν προσπάθησε καθόλου το ΚΕΕΛΠΝΟ να έρθει σε μια απευθείας επικοινωνία με τα ΜΜΕ αλλά έβαλε ενδιάμεσους παρόχους, διαφημιστικές οι οποίες ανέλαβαν να εκτελέσουν το έργο και να το.., δηλαδή αυτοί να έρθουν σε επικοινωνία με τα ΜΜΕ τα συστημικά, τα μεγάλα, τα μικρότερα, τα επαρχιακά κλπ. Που αν γινόταν αυτό θα μπορούσε να υπάρχει μεγάλη εξοικονόμηση χρήματος ακόμα και για τα σποτ που υποχρεωτικά θα έπρεπε να πληρώσουν ή τις άλλες δράσεις που θα έπρεπε να πληρωθούν."

Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός θέλησε να εξάρει στο τέλος τον ρόλο και το επιστημονικό υπόβαθρο των εργαζομένων του ΚΕΕΛΠΝΟ, ειδικά την τρέχουσα περίοδο λόγω της προσφυγικής κρίσης, αλλά και της ενίσχυσης των ΜΕΘ. Εις επίρρωσιν αυτού,  ανακοίνωσε μάλιστα την πρόσληψη 400 νοσηλευτών και 100 γιατρών ώστε να ανοίξουν περισσότερες κλίνες ΜΕΘ.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.