Το πρωινό γεύμα του παιδιού είναι σημαντικό. Μη το παίρνεις αψήφιστα!

Οι σωστές διατροφικές συνήθειες χτίζονται από μικρή ηλικία. Μία από αυτές είναι η κατανάλωση πρωινού και μάλιστα ενός θρεπτικά ισορροπημένου πρωινού. Έρευνες δείχνουν ότι τα παιδιά που τρώνε πρωινό έχουν καλύτερη πνευματική απόδοση, μεγαλύτερη ικανότητα προσοχής στο σχολείο και μειωμένα ποσοστά παχυσαρκίας σε μεγαλύτερες ηλικίες, επισημαίνει ο Ιωσήφ Αλεξανδρίδης MmedSc, Κλινικός διαιτολόγος – διατροφολόγος. Ποιος δεν θέλει λοιπόν το καλύτερο για το παιδί του;

Έρευνες στην Ελλάδα δείχνουν ότι περίπου ένα στα τέσσερα παιδιά δεν καταναλώνουν καθόλου πρωινό γεύμα, ενώ παράλληλα δεν παίρνουν αρκετό ασβέστιο από τη διατροφή τους. Το ασβέστιο είναι πολύτιμο γιατί συμβάλλει στην ομαλή ανάπτυξη του σκελετού. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το 40% της οστικής μάζας που έχουμε σαν ενήλικες δημιουργείται κατά τη διάρκεια της παιδικής και εφηβικής ηλικίας. Τα παιδιά 4-8 ετών χρειάζονται κατά μέσο όρο περίπου 800mg ασβεστίου την ημέρα, ενώ τα παιδιά μεγαλύτερων ηλικιών περίπου 1300mg. Ένα ποτήρι ημι-αποβουτυρωμένο γάλα περιέχει περίπου 300mg ασβεστίου, καλύπτοντας έτσι περίπου το 1/3 των καθημερινών αναγκών ενός παιδιού. Η βιταμίνη D βοηθά στη καλύτερη απορρόφηση του ασβεστίου.

nesquik potiriaΈνα άλλο πολύ σημαντικό μεταλλικό στοιχείο για το παιδί είναι ο σίδηρος. Παίζει σημαντικό ρόλο στη καλή πνευματική λειτουργία, στη γερή άμυνα και στην αποφυγή της κόπωσης. Ό,τι ακριβώς χρειάζεται ένα παιδί που έχει μια δραστήρια και απαιτητική μέρα. Πηγές απορροφήσιμου σιδήρου είναι κυρίως το κόκκινο κρέας, τα εμπλουτισμένα τρόφιμα και λιγότερο τα αποξηραμένα φρούτα και τα όσπρια, ενώ η βιταμίνη C βοηθά στην καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου.

Είναι καλό λοιπόν το παιδί να ξεκινάει τη μέρα του με ένα θρεπτικό πρωινό. Ένα ποτήρι γάλα, μαζί με ένα συνδυασμό τροφίμων όπως φρούτα, ψωμί ή δημητριακά ολικής άλεσης, αυγό, τυρί χαμηλών λιπαρών κ.α. αποτελούν βασικά συστατικά ενός ισορροπημένου πρωινού γεύματος. Πολλοί γονείς όμως αντιμετωπίζουν καθημερινά την άρνηση των παιδιών να πιουν το γάλα τους ή να φάνε πρωινό πριν φύγουν για το σχολείο. Τι κάνουμε σε αυτή τη περίπτωση;

Nesquik_3d_bag-400gTo NESQUIK® Opti-Start πλέον δίνει τη δυνατότητα στο γονιό να ενισχύσει τη διατροφή του παιδιού με εύκολο και γευστικό τρόπο. Χρόνια πριν ο γονιός χρησιμοποιούσε μια απλή σκόνη από κακάο και ζάχαρη, χωρίς ιδιαίτερη διατροφική αξία, για να φτιάξει ένα σοκολατούχο ρόφημα που να αρέσει στο παιδί. Το NESQUIK® Opti-Start όχι μόνο δίνει γεύση στο γάλα, αλλά ενισχύει ακόμη περισσότερο τη διατροφική αξία του, αφού είναι εμπλουτισμένο με βιταμίνες και μέταλλα που το γάλα από μόνο του δεν έχει όπως ο σίδηρος ή ο ψευδάργυρος και μάλιστα σε ειδική απορροφήσιμη μορφή. Παράλληλα, δεν παρέχει υπερβολική αλλά μια ισορροπημένη ποσότητα ζάχαρης στο ρόφημα, τόση ώστε να δίνει γεύση χωρίς να επιβαρύνει με περιττές θερμίδες. Έτσι, τα παιδιά θα μπορούν ευχάριστα να πιουν το γάλα τους και παράλληλα να εφοδιαστούν με αναγκαία θρεπτικά στοιχεία.