Αρχική InfoBaby 0-36 μηνών Το πρώτο και ομορφότερο παιχνίδι του παιδιού σας είστε εσείς

Το πρώτο και ομορφότερο παιχνίδι του παιδιού σας είστε εσείς

Το βρέφος τις πρώτες μέρες της ζωής του έχει ανάγκη από πολύ λίγα, αλλά πολύ σημαντικά πράγματα: τροφή, ύπνο και πολύ αγκαλιά! Μέρα με τη μέρα και όσο αυτές οι ζωτικές ανάγκες του ικανοποιούνται άμεσα και αδιαπραγμάτευτα, δημιουργείται χώρος για να εμφανιστεί η επίσης μεγάλης σημασίας ανάγκη και επιθυμία του βρέφους για γνωριμία και επικοινωνία με τη μητέρα και τον πατέρα του αρχικά και σταδιακά με το περιβάλλον του.

Γράφει η Φαιδώρα Ρίζου, Ειδική Παιδαγωγός, Μaster in Special Education - University of London

Αυτή ακριβώς η επικοινωνία με το βλέμμα, τα πρώτα λογάκια και τραγουδάκια που θα πει η μαμά στο μωρό της, αποτελούν εκτός των άλλων το πρώτο «παιχνίδι» του βρέφους, το οποίο είναι μάλιστα διαδραστικό. Τι καλύτερο; Φυσικά, ο νέος γονιός έχει να επιλέξει ανάμεσα σε μια πληθώρα ψυχαγωγικών μέσων που βρίσκονται στο εμπόριο για το παιδί του, όπως μουσικά παιχνίδια, κουδουνίστρες, μαλακά βιβλιαράκια και άλλα.

Ωστόσο, σύντομα η μαμά και ο μπαμπάς θα αντιληφθούν πως για τους επόμενους μήνες τουλάχιστον, το πιο ενδιαφέρον παιχνίδι για το βρέφος είναι οι ίδιοι οι γονείς του! Δεν χρειάζεται ιδιαίτερη φαντασία ή γνώσεις για να διασκεδάσετε και να περάσετε όμορφα με το μωρό σας όταν αυτό είναι στην κατάσταση «ήρεμης εγρήγορσης» όπως λέγεται, κατά την οποία είναι σε θέση να δεχθεί και να επεξεργαστεί τα ερεθίσματα του περιβάλλοντός του. Το πρόσωπο σας είναι ένα πολύ ελκυστικό και μαγικό παιχνίδι στα μάτια του μωρού. Κάντε γκριμάτσες, κουνήστε και χτυπήστε τα χέρια και τα δάχτυλά σας, μιμηθείτε τις φωνούλες και τα «αγκού» του μωρού και πείτε με τη σειρά σας δικές σας «φωνές» και απλές συλλαβές, αυτοσχεδιάστε και χαρείτε το!

Κάποιες φορές μπορεί να ξεχνάμε πως το βρέφος επί εννιά ολόκληρους μήνες ήταν στη ζεστή φωλιά της μήτρας και ότι ξαφνικά βρίσκεται σε ένα χώρο με απροσδιόριστα για το ίδιο όρια. Η χωρίς περιορισμούς αγκαλιά του προσφέρει ανακούφιση, παρηγοριά κι ασφάλεια και συνακόλουθα, η σωματική επαφή μέσω του μασάζ χαρίζει εκτός από τα παραπάνω, αισθήματα ικανοποίησης, ηρεμίας και ευεξίας. Και βέβαια είναι κι αυτό ένα από τα πρώτα «ομαδικά παιχνίδια» με εσάς και το μωρό σας.

iStock_000022285222Large-001Γαργαλητό, ονομασία των μερών του σώματος, τραγουδάκια είναι κάποιες από τις δημιουργικές δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε κατά τη διάρκεια του μασάζ. Μιλήστε στο μωρό σας αλλά και με το μωρό σας όσο περισσότερο μπορείτε! Φυσικά, δεν καταλαβαίνει ακόμα το νόημα αυτών που λέτε, αυτό όμως δεν σημαίνει πως δεν μπορεί να ωφεληθεί πολλαπλώς: εξοικειώνεται με τον προφορικό λόγο, το ηχόχρωμα, το ύφος και την τονικότητα που ποικίλει κάθε φορά, συνδέει τα αντικείμενα και τις ενέργειες με συγκεκριμένο σύνολο ήχων (λέξεις) και άλλα.

Επίσης, μπορούν οι γονείς μέσα από πολύ απλές δραστηριότητες να αναπτύξουν και να διεγείρουν τις αισθήσεις του μωρού τους. Καλλιεργήστε την αίσθηση της αφής μέσω του μασάζ, όπως ειπώθηκε παραπάνω, αλλά και φέρνοντας σε επαφή το μωρό με ποικίλες υφές (π.χ. πλαστική κουδουνίστρα, μάλλινο αρκουδάκι, υφασμάτινο πάπλωμα δραστηριοτήτων). Τον πρώτο καιρό και όσο η όραση του βρέφους δεν έχει δυναμώσει αρκετά, πλησιάστε σε κοντινή απόσταση εκτός από το πρόσωπό σας - που όπως είπαμε είναι το πιο ενδιαφέρον παιχνίδι! - αρκουδάκια, κουδουνίστρες, μπαλόνια, μπαλίτσες, υφασμάτινα βιβλία με έντονα και καθαρά χρώματα, περιγράψτε τα και παίξτε μαζί. Η ακοή του μωρού είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένη οπότε «εκμεταλλευτείτε το» τραγουδώντας του, βάζοντάς του μουσική, αλλά και εξοικειώνοντάς το σταδιακά με καθημερινούς ήχους του σπιτιού ή ήχους που προκαλείτε εσείς (χτύπημα χεριών, ήχοι με το στόμα, κουδουνίστρα μέχρι να τη χτυπά το ίδιο κλπ). Αίσθηση του ρυθμού και της μελωδίας, σταδιακή γνώση της σχέσης αιτίας και αποτελέσματος είναι μερικά από τα οφέλη που θα αποκομίσει.

Τέλος, έχοντας κατά νου πως το στόμα του μωρού είναι το πρώτο του «σχολείο», με το να του δίνεται η ευκαιρία να γνωρίσει μέσω της στοματικής οδού μια ευρεία ποικιλία παιχνιδιών και αντικειμένων, κατάλληλα φυσικά για την ηλικία του, ανακαλύπτει τη φύση και τις ιδιότητες των πραγμάτων και αναπτύσσεται κιναισθητικά. Το πρώτο «παιχνίδι» που θα γνωρίσει μέσα στα πλαίσια του στοματικού σταδίου είναι το χέρι και τα δάχτυλα του, το πιπίλισμα των οποίων δεν χρειάζεται να προβληματίζει τους γονείς, αφού είναι ένα φυσικό και επιθυμητό στάδιο μάθησης και εξέλιξης όπως ειπώθηκε, ενώ προσφέρει την ίδια στιγμή στο βρέφος το αίσθημα της ασφάλειας και της σιγουριάς.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.