Το πρώτο Μουσείο Γρίφων της Ελλάδας άνοιξε στο Καστελλόριζο και ο ιδρυτής του μίλησε στο Infokids.gr

Όταν ο Μαθηματικός και Γριφολόγος κ. Πανταζής Χούλης επισκεπτόταν την πατρίδα του, το Καστελλόριζο, κάθε καλοκαίρι ως παιδί, είχε πάντοτε στο πίσω μέρος του μυαλό του, ότι κάποια μέρα θα επιστρέψει και θα ζήσει εδώ για πάντα. Και όχι μόνο θα ζήσει, αλλά θα… μεγαλουργήσει, αφού το μαγευτικό αυτό νησί επέλεξε για να ιδρύσει το πρώτο και μοναδικό στην Ελλάδα Μουσείο Γρίφων!

Όπως η ίδιος είπε στο infokids.gr, έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε μαζί του, “Το Καστελλόριζο είναι ο Παράδεισος. Και δεν υπάρχει τίποτε καλύτερο, όταν ζεις σε ένα τόσο μικρό και απομονωμένο μέρος του κόσμου, από το να ασχολείσαι με τους Γρίφους!”

Γεννημένος στο Περθ της Αυστραλίας, όπου και σπούδασε (κάνοντας Master στα Μαθηματικά και Διδακτορικό στα Συστήματα Ελέγχου των F16) αλλά και εργάστηκε ως Μηχανολόγος μέχρι το 2012, ο κ. Χούλης δεν ένιωσε ποτέ φιλόξενα εκεί. “Η θάλασσα στην Αυστραλία έχει καρχαρίες και δηλητηριώδεις τσούχτρες. Η φύση έχει έντομα επικίνδυνα, είναι λες και προσπαθεί να σε εξοντώσει. Στο Καστελλόριζο η θάλασσα είναι εκπληκτική. Τα μονοπάτια μοναδικά. Έχει αρχαία -το 1999 είχε ανακηρυχθεί αρχαιολογικός τόπος. Είναι Παράδεισος!”, μας λέει ο ίδιος, εξηγώντας γιατί αποφάσισε να γυρίσει πίσω.

Επανερχόμαστε στους Γρίφους και μας λέει, ότι πρόκειται για μία ασχολία που αφορά μικρούς και μεγάλους και που δεν έχει τέλος. Στόχος του είναι το Μουσείο Γρίφων που ξεκίνησε να λειτουργεί φέτος, να γίνει το καλύτερο στον κόσμο: “Και θα γίνει, γιατί συνεργαζόμαστε με την αφρόκρεμα των επιστημόνων του Διεθνή Οργανισμού Γρίφων”, συμπληρώνει ο ίδιος, αποκαλύπτοντας, ότι στην Ελλάδα υπάρχει μόνο ένας ακόμα ενεργός Γριφολόγος, με καταγωγή επίσης από το Καστελλόριζο, ο οποίος μάλιστα φτιάχνει καταπληκτικούς τρισδιάστατους γρίφους από ξύλο!

“Το Μουσείο εδώ είναι διαδραστικό. Οι επισκέπτες συμμετέχουν στην επίλυση των εκθεμάτων. Στόχος μου είναι να καταλάβουν την πεμπτουσία του Γρίφου που είναι η επίλυσή του. Στο μέλλον θα ετοιμάσω και ένα εργαστήριο, μέσω του οποίου θα δώσω την ευκαιρία στα παιδιά να μάθουν να κατασκευάζουν γρίφους”, συμπληρώνει ο κ. Χούλης.

Όπως καταλήγει, “Ο κόσμος των γρίφων είναι τεράστιος και με πολλές διαφορετικές εκφάνσεις”. Στην διάλεξη EΔΩ μπορεί κανείς να πάρει μια καλή γεύση από το έργο του κ. Χούλη.

Ενώ αν θέλετε να επικοινωνήσετε μαζί του, για να τον καλέσετε στο σχολείο σας για μία ενδιαφέρουσα ομιλία και παρουσίαση τρισδιάστατων γρίφων στα παιδιά μπορείτε να επικοινωνήσετε μέσω της σελίδας του στο Facebook: Ένωση Ιδεών, Γρίφων, Μαθηματικών