Το ροχαλητό εκτός από την ενόχληση, τι άλλο μπορεί να αποκαλύπτει για την υγεία μας;

snoring_Large

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν κοιμούνται αρκετά τη νύχτα. Για πολλούς απ’ αυτούς που στερούνται τον σωστό ύπνο, αυτό σημαίνει ότι κάτι  δεν λειτουργεί τόσο καλά όσο θα έπρεπε , αλλά για εκατομμύρια άλλους η έλλειψη ύπνου είναι ένα σημάδι μιας κακής κατάστασης της υγείας.
Οι άνθρωποι που νιώθουν εξάντληση και υποφέρουν από υψηλή αρτηριακή πίεση και ανεξήγητους πονοκεφάλους παρουσιάζουν όλα τα συμπτώματα μιας διαταραχής του ύπνου που ονομάζεται αποφρακτική άπνοια ύπνου.

Γιατί οι άνθρωποι  με αυτή τη διαταραχή δεν κοιμούνται όπως θα έπρεπε κάθε βράδυ;  Η απάντηση μπορεί να σας εκπλήξει… και είναι το ροχαλητό!
Το ροχαλητό ευθύνεται στο να ξυπνάει το άτομο συνεχώς  τη νύχτα. Για τους περισσότερους, το ροχαλητό είναι απλά μια περίπτωση που  χρειάζεται να μετακινήσετε το σώμα σας από μια «κακή» θέση σε μια άλλη που είναι πιο άνετη ώστε να αναπνέετε καλύτερα.  Αλλά για τα 18 εκατομμύρια ανθρώπους στις Ηνωμένες Πολιτείες (όπου έγινε η έρευνα) οι οποίοι πάσχουν από αποφρακτική άπνοια ύπνου, το ροχαλητό είναι η κραυγή του σώματός τους για βοήθεια. Καθ ‘όλη της νύχτας οι άνθρωποι με τη διαταραχή κυριολεκτικά  σταματούν να αναπνέουν. Και σταματούν να αναπνέουν γιατί οι μύες στο στόμα τους, στο σαγόνι και στο λαιμό χαλαρώνουν, ώστε εμποδίζουν την ελεύθερη ροή του αέρα στον αεραγωγό. Αυτές οι στιγμές ασφυξίας μπορεί να διαρκέσουν μέχρι και ένα ολόκληρο λεπτό! Ένα άτομο με αποφρακτική άπνοια ύπνου ξυπνά εκατοντάδες φορές κατά τη διάρκεια μιας νύχτας καθώς το σώμα του αντιδρά στην ασφυξία. Το ροχαλητό είναι ο μόνος τρόπος ώστε το σώμα τους να παίρνει αρκετό αέρα για να αναπνεύσει.
Το αποτέλεσμα είναι ότι όταν αυτοί οι άνθρωποι σηκωθούν το πρωί απ’ το κρεβάτι είναι σαν αν μην έχουν κοιμηθεί καθόλου. Και η αλήθεια είναι , ότι ο ύπνος τους σαφώς δεν είχε κάνει τον πλήρη κύκλο. Δεν είναι μόνο το σώμα που έχει εξαντληθεί,  αλλά παράλληλα ανοίγει μια ολόκληρη σειρά νέων προβλημάτων υγείας που συνδέονται με αυτήν την τεράστια απώλεια ύπνου, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών προσβολών, της κατάθλιψης, των εγκεφαλικών επεισοδίων, την απώλεια μνήμης, τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση και του διαβήτη.

Στο παρελθόν, δεν υπήρχαν πολλές επιλογές θεραπείας διαθέσιμες για τα άτομα με άπνοια ύπνου. Μπορούσαν να πάνε στον γιατρό, να πάρουν τη διάγνωση και να…ακριβοπληρώσουν μια κλινική ύπνου η οποία μάλιστα απαιτούσε την άκρως ενοχλητική υποχρεωτική επίσκεψη κατά τη διάρκεια της νύχτας με επίσης ενοχλητικές τεχνικές καταπολέμησης. Ή, ακόμη χειρότερα, θα έπρεπε να υποβληθούν σε μια οδυνηρή  χειρουργική επέμβαση.
Ευτυχώς, τώρα υπάρχουν διάφορες μέθοδοι καταπολέμησης του προβλήματος. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας και μην αμελείτε το πρόβλημα!