Το Σχολικό Ιατρείο που απέκτησε αυτό το Δημοτικό σχολείο αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση

Πόσα δημόσια σχολεία γνωρίζετε που να διαθέτουν σχολικό Ιατρείο αλλά και ταυτόχρονα να έχουν και σχολικό νοσηλευτή; 

Η απάντηση μάλλον θα είναι αρνητική και αόριστη καθώς δυστυχώς στη χώρα μας ελάχιστα δημόσια σχολεία ανταποκρίνονται σε αυτή την αναγκαιότητα που σχεδόν για όλα τα ιδιωτικά σχολεία αλλά και τα σχολεία του εξωτερικού θεωρείται απαραίτητη προυπόθεση. Και σημειωτέον σε όσα δημόσια σχολεία υπάρχει ιατρείο αυτό έχει υλοποιηθεί κατόπιν δωρεάς.

Στο Infokids.gr κάθε χρόνο αναδεικνύουμε το ζήτημα της τοποθέτησης τουλάχιστον ενός μόνιμου σχολικού νοσηλευτή σε κάθε ειδικό σχολείο Ά βάθμιας και΄Ββάθμιας εκπαίδευσης αλλά και στα σχολεία Γενικής Αγωγής και τα παράπονα των γονιών που ζητούν από το Υπουργείο Παιδείας να επισπευσθεί η τοποθέτηση σχολικού νοσηλευτή στο σχολείο που φοιτούν τα παιδιά τους που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας.

Η ύπαρξη σχολικών νοσηλευτών προάγει τη σχολική υγεία και ασφάλεια και συμβάλλει τα μέγιστα για την κάλυψη των αναγκών υγείας των μαθητών. Όλα τα έκτακτα περιστατικά και ατυχήματα θα μπορούσαν είτε να είχαν αποφευχθεί είτε να είχαν σωθεί αρκετά παιδιά εάν σε όλα τα σχολεία υπήρχαν σχολικοί νοσηλευτές όπου θα πρόσφεραν άμεσα τις πρώτες βοήθειες. Το υπουργείο Παιδείας θα πρέπει να αναλογιστεί το κενό που υπάρχει στα σχολεία και να προσλάβει άμεσα Μόνιμους Σχολικούς Νοσηλευτές.

Το παράδειγμα του 3ου Δημοτικού Σχολείου Αγίου Νικολάου

Στο πλαίσιο αυτό αξίζει να αναδείξουμε την περίπτωση του 3ου Δημοτικού Σχολείου Αγίου Νικολάου που απέκτησε πριν λίγες μέρες Σταθμό Α Βοηθειών και μάλιστα στο σχολείο έχει ήδη τοποθετηθεί και σχολικός νοσηλευτής.

Όλα ξεκίνησαν όταν τη φετινή σχολική χρονιά τοποθετήθηκε στο σχολείο νοσηλευτής. Έτσι λοιπόν γεννήθηκε η ανάγκη για βέλτιστη φροντίδα των μαθητών με ταυτόχρονη διασφάλιση της υγιεινής σε συγκεκριμένο χώρο. Έγιναν οι κατάλληλες επαφές και κινήσεις από πλευράς Διευθυντή και Συλλόγου Γονέων και το όνειρο για Σχολικό Ιατρείο αγκαλιάστηκε από τον καθηγητή Ιατρικής Παναγιώτη Σπανό.

Όπως τονίζουν οι εκπρόσωποι του σχολείου ” Η δημιουργία ενός Σταθμού Α΄ Βοηθειών, αναμορφώνοντας τις ήδη περιορισμένες κτιριακές υποδομές,  ήταν μια μεγάλη πρόκληση για το Δημόσιο Σχολείο μας, που όμως γρήγορα βρήκε ένθερμο αρωγό και υποστηρικτή  στο πρόσωπο του καθηγητή Παναγιώτη Σπανού.

Κατανοώντας, λόγω της ιατρικής του ιδιότητας,  τη σημασία ύπαρξης και λειτουργίας ενός τέτοιου χώρου εντός του σχολείου, ανέλαβε άμεσα και αποτελεσματικά την κατασκευή και τον εξοπλισμό του. Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου.”

Μήπως ήρθε επιτέλους η στιγμή να ξανασκεφτούμε σοβαρά την ύπαρξη σχολικών ιατρείων;

Με αφορμή το Σχολικό Ιατρείο αυτού του Δημοτικού στην Κρήτη ας παραδειγματιστούμε όλοι και ας βάλουμε ψηλά στην ατζέντα της αναβάθμισης του ελληνικού δημόσιου σχολείου την δημιουργία σχολικών ιατρείων σε ΟΛΑ τα σχολεία. Τόσο από πλευράς Υπουργείου όσο και από πλευράς Σχολείων να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για εξασφάλιση χώρου για ιατρείο. Τέτοιες υποδομές μόνο όφελος έχουν για τους μαθητές και την κοινωνία.

Διαβάστε επίσης:

Κερδίστε 10 διπλές προσκλήσεις για την avant premiere της ταινίας “Καραγκιόζης – The Movie” στον κινηματογράφο Ιντεάλ (3/12)

Πανελλήνιες 2023: Έναρξη διαδικασιών για την έκδοση Πιστοποιητικών Επιτροπών υποψηφίων που πάσχουν από σοβαρές παθήσεις

Πώς θα ετοιμάσουμε ένα υπέροχο εορταστικό τραπέζι που δεν θα μας κοστίσει μια περιουσία

The Wall: Το αριστούργημα των Pink Floyd που θα μπορούσε να να γίνει μάθημα στα σχολεία