Το ταξίδι της μάθησης για το παιδί ξεκινά από τα εκπαιδευτήρια Φραγκή – «Λακωνική Σχολή»

Ο παιδικός σταθμός και το νηπιαγωγείο είναι οι πρώτες βαθμίδες εκπαίδευσης για τα παιδιά. Ορισμένοι θεωρούν ότι η εκπαίδευση που παρέχεται στα στάδια αυτά είναι αντίστοιχη με την εκπαίδευση που παρέχεται στο σπίτι από την οικογένεια.

Κι όμως, όσο ευχάριστα και δημιουργικά αν περνά ο χρόνος των μικρών παιδιών στο σπίτι, με όσα εκπαιδευτικά παιχνίδια κι αν τα φέρνουν σε επαφή οι γονείς τους, το σχολικό περιβάλλον έχει τα δικά του ουσιαστικά οφέλη που συμπληρώνουν ιδανικά τη σωστή διάπλαση του παιδιού, τόσο σε γνωστικό όσο και σε κοινωνικό και συναισθηματικό επίπεδο.

Στον παιδικό σταθμό και το νηπιαγωγείο μέσα στην ευχάριστη ατμόσφαιρα παιχνιδιού το παιδί «δουλεύει» και ψυχαγωγείται υπό την επίβλεψη εκπαιδευμένου διδασκάλου. Παράλληλα, αποκτά πολύτιμη πείρα για τη ζωή και τις σχέσεις, ενώ κάνει ένα μεγάλο βήμα προς την ανεξαρτησία του.

Ο παιδικός σταθμός και το νηπιαγωγείο, ως άμεση προέκταση του οικείου περιβάλλοντος του σπιτιού, είναι ένα ευαίσθητο κατώφλι για την ομαλή κοινωνικοποίηση, την καλλιέργεια, την ανάπτυξη των δεξιοτήτων και την πρόοδο που θα έχει το κάθε παιδάκι.

Η κοινωνικοποίηση προϋποθέτει τη διάδραση και την ενεργητική συμμετοχή του παιδιού και αφορά όχι μόνο στο να μάθει το παιδάκι κάποιες αρχές και αξίες στην πράξη, παρέα με τα άλλα παιδάκια, αλλά και στο να μπορέσει να ανακαλύψει τον εαυτό του, καλλιεργώντας και αξιοποιώντας τις δυνάμεις του, μετατρέποντας τις δυνατότητές του σε ικανότητες.

Δεν υπάρχει μεγαλύτερη βοήθεια σ’ ένα παιδάκι από μια καθημερινότητα γεμάτη από ποιοτικά ερεθίσματα, κατάλληλα για την ηλικία του και τον ευαίσθητο ψυχισμό του.

Τα ερεθίσματα αυτά το παιδί θα τα επεξεργαστεί και θα τα ερμηνεύσει ως συναρπαστικές, πρωτόγνωρες γνωστικές εμπειρίες.

Τα εκπαιδευτήρια Φραγκή – «Λακωνική Σχολή», έχοντας χρόνια πείρα στην εκπαίδευση και την παιδαγωγική προσέγγιση, προσφέρουν στα παιδιά από μικρή ηλικία τη δυνατότητα να έρθουν σε επαφή με βαθιές γνώσεις, εμπειρίες σημαντικές για την ανάπτυξή τους και – κυρίως – με ένα περιβάλλον γεμάτο αγάπη, κατανόηση και… πολύ χρώμα.

Λίγο μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, οι υπεύθυνοι της «Λακωνικής Σχολής» οργανώνουν μια ενημερωτική συνάντηση με τους γονείς, για να συζητήσουν αναλυτικά πώς εφαρμόζεται στην πράξη η παιδαγωγική-εκπαιδευτική φιλοσοφία των εκπαιδευτηρίαων και να μοιραστούν μαζί τους κάποιες χρήσιμες πρακτικές συμβουλές, σε συνεργασία με την ψυχολόγο και την παιδίατρο του σχολείου.

Οι δραστηριότητες του ημερήσιου εκπαιδευτικού προγράμματος, που αναρτώνται στην εκπαιδευτική διαδικτυακή πλατφόρμα, είναι διαμορφωμένες έτσι ώστε να δίνεται η δυνατότητα στο κάθε παιδάκι να διευρύνει τα ατομικά του ενδιαφέροντα.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα εμπλουτίζεται και υποστηρίζεται με τη χρήση Διαδραστικών πινάκων, ελκυστικού ηλεκτρονικού υλικού μάθησης και ποιοτικού έντυπου εκπαιδευτικού υλικού σε μορφή βιβλίων και φυλλαδίων, ενώ τηρείται κι ένας ατομικός φάκελος εργασίας (portfolio), ξεχωριστά για κάθε παιδί.

Το πρόγραμμά της Σχολής βασίζεται στη διαθεματική προσέγγιση της κάθε ενότητας. Οι κατευθύνσεις για όλες τις ηλικίες (τμήματα 3, 4 και 5 ετών) είναι κοινές (με τον βαθμό δυσκολίας να κλιμακώνεται προοδευτικά).

Χέρι-χέρι με το παιδί – βήμα βήμα όλη η χρονιά

Το πρόγραμμα συνδυάζει εκπαίδευση και δημιουργική απασχόληση, περιλαμβάνοντας τα μαθήματα:

Γλώσσα

Μέσα από ποικίλες επικοινωνιακές δραστηριότητες, τα παιδιά ενθαρρύνονται ν’ ακούνε, ν’ αφηγούνται, να ερμηνεύουν και να επεξηγούν καταστάσεις, αναπτύσσοντας στοιχειώδη επιχειρηματολογία, ενώ εξοικειώνονται με βασικές συμβάσεις ανάγνωσης του αλφαβητικού συστήματος γραφής και μαθαίνουν να κατανοούν τη διήγηση και τη σημασία που έχει η γραφή στην επικοινωνία, μέσα από συνεχείς ασκήσεις.

Μαθηματικά

Μέσα από ενδιαφέρουσες δραστηριότητες, εποπτικό υλικό, και τις κατάλληλες διδακτικές παρεμβάσεις, δίνεται στα παιδιά η ευκαιρία να προβληματιστούν και να ερμηνεύσουν ποικίλες καταστάσεις, να οικοδομήσουν σταδιακά την έννοια των αριθμών, να «εκτελέσουν» απλές μαθηματικές πράξεις και να κατανοήσουν χωροχρονικές έννοιες.

Μελέτη Περιβάλλοντος

Το μάθημα αυτό, που συχνά πραγματοποιείται στο εργαστήρι φυσικών επιστημών, δίνει στα παιδάκια την ευκαιρία να αντιλαμβάνονται την αλληλεπίδραση του περιβάλλοντος με τον άνθρωπο.

Πληροφορική – Ηλεκτρονικοί Υπολογιστές

Οι μικροί μας μαθητές έρχονται σε επαφή με τον ηλεκτρονικό υπολογιστή και με εκπαιδευτικό λογισμικό κατάλληλο για την ηλικία τους, ώστε να ταυτίσουν τον Η/Υ ως μηχανή που βοηθάει τον άνθρωπο στην εργασία του.

Εικαστικά

Τα μικρά παιδιά οφείλουν πάνω απ’ όλα να παίζουν μαθαίνοντας. Μέσω της διαθεματικής προσέγγισης και των θεματικών ενοτήτων, τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να εκφράζονται, να διασκεδάζουν και να πειραματίζονται.

Θεατρική – Μουσικοκινητική Αγωγή

Φυσική Αγωγή / Κολύμβηση

Στο σχολείο μας πιστεύουμε ότι τα παιδιά έχουν μόνο να κερδίσουν ασκώντας νου και σώμα, γι’ αυτό κι έχουμε επενδύσει σε σύγχρονες αθλητικές υποδομές, διαθέτοντας κλειστό θερμαινόμενο κολυμβητήριο, γήπεδο μπάσκετ και ειδικούς εξοπλισμούς, ώστε τα παιδιά να έχουν πρόσβαση σε πλήθος εμπειρίες και να έρθουν σ’ επαφή με διάφορα αθλήματα

Μουσική

Τα παιδιά μας μαθαίνουν τραγούδια ανάλογα με την εποχή, με τη συνοδεία μουσικών οργάνων. Η καθηγήτρια της μουσικής αξιοποιεί τα ειδικά λογισμικά στο διαδραστικό πίνακα, οργανώνοντας μουσικά παιχνίδια και παρουσιάζοντας τα είδη των μουσικών οργάνων.

Αγγλικά

Ξεκινάμε από νωρίς, επιχειρώντας την ηχητική εξοικείωση με απλές δομές της Αγγλικής γλώσσας, με ευχάριστο διαθεματικό τρόπο και με την υποστήριξη των νέων τεχνολογιών.

Εκπαιδευτικές, Πολιτιστικές, Βιωματικές Δράσεις & Επισκέψεις

Στο πρόγραμμα είναι: η παρακολούθηση θεατρικών παραστάσεων και οι εκπαιδευτικές επισκέψεις σε μουσεία, περιβαλλοντικούς και επαγγελματικούς χώρους.

Δραστηριότητες Μετάβασης

Για τα νηπιακά τμήματα, το σχολείο μας έχει καθιερώσει τις καινοτόμες Δραστηριότητες μετάβασης, που ξεκινούν πριν τα Χριστούγεννα και ολοκληρώνονται με τη λήξη του σχολικού έτους, σε συνεργασία με την Α’ δημοτικού.

Σκοπός αυτών των δραστηριοτήτων είναι να εξοικειώσουμε τους μαθητές του νηπιαγωγείου με το περιβάλλον του δημοτικού σχολείου, γεφυρώνοντας ομαλά το πιο ελεύθερο και ευέλικτο πρόγραμμα του νηπιαγωγείου με το πιο συστηματικά δομημένο περιβάλλον του δημοτικού σχολείου.

«Λακωνική σχολή» – Εκπαιδευτήρια Φραγκή

Β. Μοσκόβη 6 –  Λεβιδίου 32 , Κολωνός

Τηλ.: 210 51.29.959 – 210 51.55.895