Το τέλος των παιδότοπων: Γιατί το κράτος γυρνά την πλάτη στην διασκέδαση των παιδιών;

Ένα βήμα πριν το μεγάλο λουκέτο οι παιδότοποι της χώρας

Από την πρώτη κιόλας εβδομάδα κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα μας, η οδηγία ήταν σαφής: Αποφεύγουμε τους κλειστούς χώρους. Σε λίγες μόλις ημέρες χώροι εστίασης και ψυχαγωγίας άδειασαν. Οι παιδότοποι περισσότερο από κάθε άλλον, καθώς από τους ειδικούς χαρακτηρίστηκαν “εστίες υπερμετάδοσης του ιού”. Ύστερα ήρθε το lockdown.

Από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι σήμερα, 2 ολόκληρα χρόνια, οι κλειστοί χώροι πασχίζουν να μη βάλουν λουκέτο. Και ενώ η εστίαση κάπως δείχνει να τα καταφέρνει (τα delivery και take away οπωσδήποτε βοήθησαν), οι παιδότοποι βρίσκονται ένα βήμα πριν το οριστικό κλείσιμο. Το χειρότερο δε είναι, ότι δεν λαμβάνουν την απαραίτητη οικονομική στήριξη από το κράτος, με αποτέλεσμα οι επιχειρηματίες να παρακολουθούν τις επενδύσεις τους να εξανεμίζονται.

Η κ. Ευτυχία Μαρίνου, πρόεδρος του Συλλόγου Παιδότοπων Ελλάδος, μιλά στο Infokids.gr για την τραγική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι παιδότοποι της χώρας εξαιτίας της έλλειψης επαρκούς στήριξης εν μέσω πανδημίας. Παράλληλα τονίζει πόσα στερούνται τα μικρά παιδιά που δεν απολαμβάνουν πια το παιχνίδι τους σε αυτούς -ή που, σε πολλές περιπτώσεις, δεν τους έχουν καν γνωρίσει!

Κυρία Μαρίνου, πλησιάζουν Απόκριες, η χαρά των παιδιών, αλλά και των παιδότοπων που ανέκαθεν γέμιζαν παιδικές φωνές, παιχνίδι, γέλια, αγκαλιές. Πώς είναι τα πράγματα φέτος;

Δυστυχώς, είναι η τρίτη συνεχόμενη χρονιά που και οι επιχειρήσεις μας αλλά και τα παιδάκια μας θα στερηθούν σε μεγάλο βαθμό όλα όσα περιγράφετε. Και δυστυχώς δεν αφορά μόνο την περίοδο των Αποκριών. Οι χαρούμενες παιδικές φωνούλες και τα γέλια έχουν εδώ και πολύ καιρό σιγήσει. Τουλάχιστον τις καθημερινές στους χώρους μας, με αποτέλεσμα και η φετινή χρονιά να βρίσκει τους επιχειρηματίες ιδιοκτήτες παιδοτόπων να ζουν με το άγχος της επιβίωσης της κάθε μέρας και την ανασφάλεια για την επόμενη. Άλλη μια χαμένη σεζόν η οποία επιτείνει την ανησυχία και την αγωνία των επιχειρηματιών για το πώς θα καταφέρουν να επιβιώσουν τους καλοκαιρινούς μήνες. Τότε οι εσωτερικοί παιδότοποι υπολειτουργούν ή κλείνουν λόγω εποχής, χωρίς να έχουν τα απαραίτητα οικονομικά αποθέματα. Δεν σας κρύβω ότι έχουμε κουραστεί πάρα πολύ ψυχολογικά και έχουμε εξαντληθεί οικονομικά.

Τι απαντάτε στις φωνές των ειδικών που κατηγορούν τους παιδοτόπους ως εστίες υπερμετάδοσης του ιού;

Για να είμαι ειλικρινής δεν έχω ακούσει, τουλάχιστον δημόσια, να κατηγορούνται οι παιδότοποι ως εστίες υπέρ μετάδοσης. Νομίζω ότι κατηγορούν γενικώς τους κλειστούς χώρους. Ξέρετε, όμως, και οι ειδικοί έχουν διαψευστεί πολλές φορές από την πανδημία. Τους έχει εκπλήξει πολλάκις όπως και οι ίδιοι έχουν παραδεχθεί. Θυμάστε που έτρεφαν πολύ μεγάλες ελπίδες το καλοκαίρι που μας πέρασε ότι η πανδημία θα έχει ύφεση; Και λόγω καιρού και λόγω του ότι ο κόσμος θα βρισκόταν σε εξωτερικούς χώρους;Τελικά η πανδημία το καλοκαίρι αντί για ύφεση παρουσίασε αλματώδη αύξηση…

Και φυσικά να υπενθυμίσω ότι σε όλες τις εξάρσεις της πανδημίας, οι εσωτερικοί παιδότοποι παρέμεναν κλειστοί με κρατική εντολή. Να συμπληρώσω επίσης ότι από τη στιγμή που τα παιδάκια πάνε παιδικό σταθμό, σχολείο και το απόγευμα συναθροίζονται σε διάφορες εξωσχολικές δραστηριότητες, πώς μπορεί κάποιος να κατηγορήσει τους παιδότοπους σαν εστίες μετάδοσης;

Εμείς είμαστε χώροι ψυχαγωγίας. Ποιος γονιός θα πάει το παιδί του να παίξει όταν αυτό είναι άρρωστο; Αντιθέτως πάρα πολλοί γονείς αλλά και εκπαιδευτικοί, έχουν εκφράσει έντονα παράπονα γιατί πολλές φορές κάποιοι γονείς αναγκάζονται να στείλουν τα παιδάκια τους σχολείο ενώ μπορεί να έχουν κάποια ίωση γιατί δεν έχουν πού να τα αφήσουν. Όσοι είμαστε γονείς έχουμε βιώσει εκείνη την πρώτη χρονιά που το παιδί μας ξεκίνησε παιδικό σταθμό και ήταν το μεγαλύτερο μέρος της χρονιάς άρρωστο.

Ποιο είναι το παράπονο που σας εκφράζουν οι γονείς για τα ισχύοντα μέτρα;

Το rapid test με ισχύ έως και 48 ώρες που πρέπει να διαθέτει ο ανεμβολίαστος γονιός για να μπορέσει να μας επισκεφθεί και να καθίσει στην εξωτερική καφετέρια και το 24 ωρών αρνητικό self test, που πρέπει να διαθέτουν τα παιδιά άνω των 4 ετών. Και τα δύο αυτά μέτρα, εκτός του ότι τα θεωρούν μεγάλη οικονομική επιβάρυνση, τα θεωρούν και παράλογα. Θεωρούν ότι τα rapid test που κάνουν οι ίδιοι για να πάνε στη δουλειά τους η τα self test που κάνουν τα παιδιά για να πάνε στο σχολείο θα έπρεπε να ισχύουν και στους παιδότοπους.

Ποια είναι η δική σας πρόταση προς το αρμόδιο Υπουργείο ώστε να είναι βιώσιμη η λειτουργία των παιδότοπων εν μέσω πανδημίας;

Ο Σύλλογος μας έχει αποστείλει επιστολή στα αρμόδια Υπουργεία στην οποία περιγράφεται τόσο η δεινή οικονομική κατάσταση και το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει οι επιχειρηματίες όσο και τα μέτρα στήριξης που θα πρέπει να παρθούν για να συνεχίσει ο κλάδος να υπάρχει. Επίσης, βρισκόμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τους αρμόδιους Υπουργούς για την επίτευξη των δίκαιων αιτημάτων μας.

Είμαστε επιχειρηματίες. Έχουμε μάθει να ανταποκρινόμαστε στις υποχρεώσεις μας δουλεύοντας. Το να ζητάμε συνέχεια βοήθεια από το κράτος, δεν μας είναι καθόλου ευχάριστο. Η οικονομική στήριξη όμως, είναι ο μόνος τρόπος για την επιβίωση όχι μόνο των επιχειρήσεων και των οικογενειών μας αλλά και για το προσωπικό μας. Δεν φταίμε εμείς για την δεινή οικονομική μας κατάσταση. Δεν κάναμε κάτι λάθος. Είναι τραγικό να έχεις επενδύσει τεράστια κεφάλαια και να βλέπεις τους κόπους σου να καταστρέφονται λόγω πανδημίας…

Πόσο βοηθά τα παιδιά το παιχνίδι στον παιδότοπο; Ας μην ξεχνάμε ότι τα μικρότερα παιδιά καλά-καλά δεν ξέρουν τι θα πει παιχνίδι με φίλους σε παιδότοπο, δεν έχουν παίξει στα παιχνίδια τους, δεν έχουν νιώσει τη χαρά του ελεύθερου παιχνιδιού.

Οι παιδότοποι είναι χώροι χαράς, ψυχαγωγίας, κοινωνικοποίησης, αλληλεπίδρασης, εκτόνωσης σωματικής και ψυχικής. Επίσης, τα παιδάκια μαθαίνουν να διαχειρίζονται το εγώ τους, να μοιράζονται, να περιμένουν, να αποδέχονται ή να απορρίπτουν συμπεριφορές από συνομηλίκους τους. Όπως είναι γνωστό όλοι οι παιδοψυχολόγοι θεωρούν ότι τόσο το ομαδικό όσο και το ελεύθερο παιχνίδι (και τα δύο είδη υπάρχουν στον παιδότοπο) είναι απολύτως απαραίτητο για την ψυχοκοινωνική ανάπτυξη του παιδιού. Και για τους γονείς όμως ο παιδότοπος είναι ο χώρος που του επιτρέπει να περνά στιγμές χαλάρωσης και ξεγνοιασιάς με τους συντρόφους η με τους φίλους τους. Χωρίς να χρειάζεται να ανησυχούν ή να κυνηγάνε τα παιδιά τους.

Δυστυχώς η πανδημία έχει ταλαιπωρήσει σε πολλά επίπεδα τόσο τους γονείς όσο και τα πολύ μικρά παιδάκια. Ο φόβος, η ανασφάλεια, η άγνωστη εξέλιξη της πανδημίας ειδικά στις αρχές της, ο διαχωρισμός των ανθρώπων σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους έχουν κουράσει πολύ όλους και φυσικά όλα αυτά μεταδίδονται στα παιδιά.

Ακόμα κι αν τα κρούσματα κορωνοϊού περιοριστούν κατά τους επόμενους μήνες, ο φόβος ενδέχεται να παραμείνει. Δεν αποκλείεται, λοιπόν, οι γονείς να αποφεύγουν γενικότερα τους κλειστούς χώρους ψυχαγωγίας στο μέλλον. Πώς θα το αντιμετωπίσετε αυτό; Υπάρχει η σκέψη να διαφοροποιηθεί το προφίλ των παιδότοπων στην Ελλάδα;

Θεωρώ ότι ο παιδότοπος κατά τους χειμερινούς μήνες θα εξακολουθήσει να κατέχει την πρώτη θέση στην παιδική ψυχαγωγία για όλους τους λόγους που προανέφερα. Ο κόσμος μας έχει αγαπήσει και μας έχει στηρίξει όλα αυτά τα χρόνια. Πιστεύω ότι όταν όλο αυτό τελειώσει ο κόσμος θα επιστρέψει. Βέβαια το θέμα είναι να έχουν καταφέρει να επιβιώσουν και οι επιχειρήσεις μας. Ήδη έχει διαφοροποιηθεί το προφίλ αρκετών παιδοτοπων και πριν την πανδημία. Υπάρχουν οι κλασικοί παιδότοποι, παιδότοποι με δημιουργική απασχόληση, με εστιατόριο και γενικά παιδότοποι που συνυπάρχουν με διάφορα άλλα είδη ψυχαγωγίας και διασκέδασης.

Μπορεί οι επισκέψεις μας σε κλειστούς χώρους να έχουν περιοριστεί τα τελευταία δύο χρόνια και οι γονείς να προτιμούν πάρκα και παιδικές χαρές για το παιχνίδι των παιδιών, ωστόσο η ανάγκη για μεγάλες συναθροίσεις, π.χ. πάρτι γενεθλίων παραμένει. Μάλιστα, πολλά από αυτά πλέον γίνονται “prive”, με καλεσμένους μόνο από τον στενό κύκλο του εορτάζοντα. Στρέφονται οι γονείς στον παιδότοπο για τον σκοπό αυτό; Είναι για εσάς αυτή μία βιώσιμη λύση;

Τα πάρτι αποτελούσαν πάντα την κύρια πηγή εσόδων μας. Σιγά σιγά έχει αρχίσει να εκδηλώνεται ξανά ενδιαφέρον για την διοργάνωση πάρτι γενεθλίων στους χώρους μας, γιατί οι γονείς έχουν κουραστεί να βλέπουν τα παιδιά τους να σβήνουν μια τούρτα μόνα τους στο σπίτι με ένα δυο φίλους και σε στενό οικογενειακό κύκλο. Επίσης πλέον γνωρίζουν ότι στους παιδότοπους τηρούνται αυστηρότατα υγειονομικά πρωτόκολλα και συνειδητοποιούν ότι τα παιδιά έτσι κι αλλιώς συναθροίζονται και σε άλλους χώρους. Θέλουν να δουν ξανά τα παιδάκια τους να γιορτάζουν και να χαίρονται με τους φίλους τους και οι ίδιοι να έχουν χρόνο για τους καλεσμένους τους.

Τα prive πάρτι με λίγους καλεσμένους συνήθως γίνονται σε μικρούς χώρους ή σε ώρες που δεν υπάρχει μεγάλη επισκεψιμότητα, συνήθως μεσημέρι. Σε μεγάλους όμως χώρους δεν γίνονται «prive» πάρτι γιατί, όπως καταλαβαίνετε, ένας χώρος 200,300,400+ τ.μ είναι αδύνατον να επιβιώσει κλείνοντας όλο το χώρο για έως και 10-15 παιδάκια. Τα έξοδα που έχουν αυτοί οι χώροι είναι τεράστια οπότε δεν είναι και βιώσιμη λύση.

Διαβάστε ακόμα:

8 εγκλήματα με ανατριχιαστική ανατροπή που συγκλόνισαν το πανελλήνιο

«Τα 3 κορίτσια κατέρρευσαν μέσα σε λίγα λεπτά και πέθαναν χωρίς να υπάρχει το αίτιο του θανάτου» – Ζητήθηκε εκταφή της Τζωρτζίνας

Αυτός είναι ο ντράμερ που αποπλάνησε 6χρονη – Ήταν μέλος των Πυξ Λαξ