Αρχική Περιβάλλον To τηγανέλαιο δεν το πετάμε, το ανακυκλώνουμε

To τηγανέλαιο δεν το πετάμε, το ανακυκλώνουμε

tiganelaio

Τηγανίσαμε λοιπόν τις πατατούλες, τα καλαμαράκια, τα κολοκυθάκια μας που κολυμπούσαν στο λάδι και μετά; Τι να το κάνουμε το χρησιμοποιημένο λάδι; Ας δούμε τι επιλογές έχουμε…

Να το ρίξουμε στην αποχέτευση. Λανθασμένη πρακτική μιας και όχι μόνο βουλώνουν οι αποχετεύσεις και δημιουργείται δυσοσμία, αλλά και κάθε λίτρο λάδι που ρίχνουμε στην αποχέτευση μολύνει ένα εκατομμύριο λίτρα νερό, αφού περνώντας από τον υδροφόρο ορίζοντα προκαλεί διάφορες καρκινοπάθειες.

Να το πετάξουμε στα σκουπίδια; Μέγα λάθος! Στην περίπτωση αυτή τα σκουπίδια γίνονται εύφλεκτα με αποτέλεσμα να τροφοδοτούνται φωτιές στις χωματερές και να επιβαρύνεται η δημόσια υγεία.

Τι θα λέγατε αν το πετάγαμε στην θάλασσα; Μια ακόμα χείριστη επιλογή καθώς το λάδι στην θάλασσα μειώνει το πλαγκτόν και διώχνει τα ψάρια.

Αν το ανακατεύαμε με ζωοτροφή και ταΐζαμε τα ζώα μας; Ακατάλληλη επιλογή καθώς στο παρελθόν έχουμε διαβάσει για κοτόπουλα με διοξίνες, τρελές αγελάδες και άλλα αποτυχημένα διατροφικά πειράματα με δυσάρεστες συνέπειες στην υγεία μας.

Πώς σας φαίνεται η ιδέα να φτιάχναμε με αυτό χειροποίητο σαπούνι; Επικίνδυνη επιλογή καθώς η επιλογή χρησιμοποιημένου λαδιού στην κατασκευή σαπουνιών μπορεί να προκαλέσει δερματοπάθειες.

Και γιατί να μην το ρίξουμε στον κήπο μας ή στην ύπαιθρο; Όπως αναφέραμε και παραπάνω το λάδι που περνάει στον υδροφόρου ορίζοντα επιστρέφει πίσω σε εμάς , προκαλώντας πολλαπλά προβλήματα υγείας.

Αν λοιπόν ένα λίτρο λάδι από το κάθε νοικοκυριό προκαλεί τόσες δυσμενείς επιπτώσεις στο περιβάλλον, φανταστείτε τι κακό προκαλούν όλα τα τηγανόλαδα από ταβέρνες και καταστήματα φαστ φουντ που τηγανίζουν κατά κόρον!
Χμ, μάλλον δεν έχουμε άλλες επιλογές… Ή μήπως έχουμε και δεν το γνωρίζουμε;
Ρ

ωτήστε δέκα ανθρώπους από το συγγενικό και φιλικό σας περιβάλλον τι κάνουν το χρησιμοποιημένο τηγανόλαδο και τι γνωρίζουν σχετικά με την ανακύκλωση του τηγανόλαδου. Ναι μην απορείτε… Ακόμα και το τηγανόλαδο ανακυκλώνεται!

Αν και οι συνέπειες της ρίψης τηγανόλαδου σε θάλασσες, χωματερές ή στα σκουπίδια ήταν γνωστές στην πολιτεία εδώ και αρκετά χρόνια, μόλις το 2005 θεσπίστηκε σχετικός νόμος και μόλις το 2006 εμφανίστηκαν δειλά δειλά οι πρώτες εταιρείες ανακύκλωσης τηγανόλαδου.

Πού και πώς μπορούμε να ανακυκλώσουμε το χρησιμοποιημένο τηγανόλαδο
Οι δύο τρεις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χώρο έχουν αναλάβει την συλλογή λαδιού και στην συνέχεια τα διαθέτουν σε βιομηχανίες παραγωγής βιοκαυσίμων και βιολιπαντικών στην Ελλάδα, αλλά και σε χώρες της Ευρωπαϊκής ένωσης.

Κάθε λίτρο λαδιού που ανακυκλώνεται δίνει 800 γραμμάρια βιοντίζελ που θεωρούνται σαν ανανεώσιμα καύσιμα για βιομηχανική χρήση. Τα νέα βιοκαύσιμα και βιολιπαντικά που προκύπτουν είναι φιλικά προς το περιβάλλον αφού με την χρήση τους μειώνεται η εκπεμπόμενη αιθάλη, το διοξείδιο του θείου αλλά και του διοξειδίου του άνθρακα, με αποτέλεσμα να έχουμε λιγότερη ατμοσφαιρική μόλυνση. Επιπλέον μειώνεται η ποσότητα ορυκτών καυσίμων και λιπαντικών που εισάγουμε, με αποτέλεσμα να συμβάλουμε θετικά στην εξισορρόπηση του ενεργειακού και εμπορικού ισοζυγίου της χώρας μας.

Ποιοι μπορούν να συμμετάσχουν στη διαδικασία ανακύκλωσης

Στην ανακύκλωση αυτού του είδους μπορούν να συμμετέχουν όχι μόνο χώροι μαζικής εστίασης όπως ταβέρνες, εστιατόρια, ξενοδοχεία, στρατώνες, καντίνες, φαστ φουντ, βιοτεχνίες και βιομηχανίες τροφίμων, κατασκηνώσεις αλλά και πλοία, τρένα, αεροπλάνα και φυσικά όλοι εμείς σαν ιδιώτες.

Οι εταιρείες προσφέρουν στους χώρους που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα αυτό, εντελώς δωρεάν τα ειδικά δοχεία συλλογής και οι ίδιοι αναλαμβάνουν την παραιτέρω διαδικασία.
Αν ζείτε σε πολυκατοικία μπορείτε να επικοινωνήσετε με την εταιρεία και εκείνοι θα τοποθετήσουν δωρεάν το ειδικό δοχείο ανακύκλωσης στον χώρο σας.
Αν πάλι είστε ιδιώτης μπορείτε πολύ απλά να συλλέγετε στο σπίτι σας σε πλαστικά μπουκάλια νερού ή αναψυκτικού το λάδι σας και να το πηγαίνετε σε ειδικά σημεία συλλογής. Και σίγουρα θα αναρωτιέστε που υπάρχουν αυτά τα σημεία.
Πολλά καταστήματα βιολογικών προϊόντων έχουν ενημερωθεί σχετικά και είναι έμπρακτοι υποστηρικτές της σημαντικής αυτής προσπάθειας και μπορείτε να μεταφέρετε εκεί τα μπουκάλια με το λάδι αφού έχουν δηλωθεί σαν Στέκια συλλογής Τηγανέλαιου.
Η ανταπόκριση των πολιτών στην προσπάθεια αυτή δεν είναι η αναμενόμενη. Πολλοί ρωτούν να μάθουν αλλά λίγοι συμμετέχουν ενεργά. Πιστεύω πως κυριότερος παράγοντας δεν είναι η αδιαφορία, αλλά κυρίως η άγνοια των βλαβερών συνεπειών που προκαλούμε στο περιβάλλον άθελά μας.
Ενημερώστε τα φιλικά και συγγενικά σας πρόσωπα και σε λίγο καιρό, όσο περισσότερο γνωστή γίνεται αυτή η προσπάθεια, τόσο και θα προστίθενται νέα σημεία συλλογής και σε λίγο καιρό κάθε γειτονιά θα έχει το δικό της Στέκι.
Η Συλλογή τηγανέλαιου δείχνει υπευθυνότητα και ευαισθησία στα περιβαλλοντικά ζητήματα.

Πού μπορείτε να απευθυνθείτε για ανακύκλωση τηγανέλαιου
ΣΕΛΑΣ

Γ. Τσαμαλή 11
136 71 Αχαρνές

info@selas.com.gr
Τηλέφωνο: 210 24 60 845
Fax: 210 24 64 464
http://www.selas.com.gr

Eταιρία ανακύκλωσης τηγανέλαιων OIL365
Επικοινωνήστε μαζί μας 6932694586

SELVIS LOGISTICS Ο.Ε.
Διεύθυνση : Σωζουπόλεως 26 Ζ- 69100 Κομοτηνή
Τηλ. επικοινωνίας και φαξ 2531070440, Kιν. : 6943.073.327
Πληροφορίες: ecoview.gr


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.