Αρχική InfoSchool Γυμνάσιο Το Βιοτεχνικό - Βιομηχανικό Εκπαιδευτικό Μουσείο μας περιμένει με νέα εκπαιδευτικά προγράμματα

Το Βιοτεχνικό - Βιομηχανικό Εκπαιδευτικό Μουσείο μας περιμένει με νέα εκπαιδευτικά προγράμματα

bbem1Η νέα σχολική χρονιά άρχισε και παράλληλα ξεκίνησαν στο Βιοτεχνικό - Βιομηχανικό Εκπαιδευτικό Μουσείο (ΒΒΕΜ) τα εκπαιδευτικά προγράμματα που απευθύνονται στους μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Με το σύνθημα  «Ανακάλυψε τη σημασία της βιοτεχνίας και της βιομηχανίας αγγίζοντας αυθεντικά αντικείμενα, ενεργοποιώντας τη φαντασία σου και δημιουργώντας στο χώρο του μουσείου», οι άνθρωποι του ΒΒΕΜ καλούν τους μαθητές στους χώρους του Τεχνολογικού Πολιτιστικού Πάρκου Λαυρίου, στο Αρχαιολογικό Μουσείο Λαυρίου και στον Αρχαιολογικό Χώρο του Σουνίου, ώστε να μελετήσουν τα πετρώματα και τον ορυκτό πλούτο της περιοχής, το πώς γινόταν η εξόρυξή τους στην αρχαιότητα αλλά και να ζωντανέψουν τη φιγούρα του τεχνίτη-εργαζομένου στην παλιά Γαλλική Εταιρεία Μεταλλείων Λαυρίου (ΓΕΜΛ).

Το Μουσείο αποτελεί ένα ζωντανό εργαστήρι που καλύπτει όλη την περιοχή της Λαυρεωτικής, όπου υπάρχουν διάσπαρτα μνημεία τα οποία συνδέονται με την ιστορία, αποτελώντας σταθμούς της εκπαιδευτικής διαδρομής του. Έχει ήδη αναπτύξει και συνεχώς εξελίσσει για ένατη συνεχή σχολική χρονιά, μια σειρά προγραμμάτων τα οποία υλοποιεί με ιδιαίτερη επιτυχία. Τη λειτουργία των Προγραμμάτων του, υποστηρίζουν εκτός από τα Εκθέματα των μουσείων, οι Συλλογές του ΒΒΕΜ καθώς και το κατάλληλα διαμορφωμένο εκπαιδευτικό υλικό του. Το ΒΒΕΜ συνεργάζεται στενά τόσο με δημόσιους όσο και με ιδιωτικούς φορείς. Έχει αναπτύξει συνεργασίες με μουσεία, σχολεία, πανεπιστήμια, δήμους, ιδρύματα, πολιτιστικούς συλλόγους, εταιρείες, βιομηχανίες, βιοτεχνίες κ.ά. σε διάφορα επίπεδα.

Με τη συμπλήρωση 11 χρόνων, το ΒΒΕΜ αφιερώνει τα εκπαιδευτικά προγράμματα της εφετινής σχολικής χρονιάς στους πρώην εργαζομένους της Γαλλικής Εταιρείας Μεταλλείων Λαυρίου. Μάλιστα η συμμετοχή των πρώην εργαζομένων της ΓΕΜΛ στα προγράμματα του δίνει μια ευκαιρία σε εκπαιδευτικούς και μαθητές να προσεγγίσουν την τοπική ιστορία μέσω της ζωντανής μαρτυρίας των πρωταγωνιστών της.

index2Τα προγράμματα της φετινής χρονιάς είναι τα ακόλουθα:

Τα προγράμματα που θα υλοποιήσει εφέτος το μουσείο αντιστοιχούν σε τρεις θεματικές ενότητες. Η πρώτη φέρει τον τίτλο «Πέτρωμα, ορυκτό, μετάλλευμα», η δεύτερη σχετίζεται με την «Αρχαιότητα» και η τρίτη αναφέρεται στο «Νεότερο μεταλλευτικό Λαύριο».

1. «Εξόρυξη και Μεταλλεία στη Λαυρεωτική»: Οι μαθητές γυμνασίου, λυκείου αλλά και των δύο τελευταίων τάξεων του δημοτικού θα μελετήσουν τους τρόπους εξόρυξης, τα εργαλεία των μεταλλωρύχων, τα μέτρα προστασίας καθώς και τα μέσα μεταφοράς του μεταλλεύματος. Παράλληλα, μέσα από τις συλλογές του Μουσείου γνωρίζουν τα ορυκτά της Λαυρεωτικής και τα συνδέουν με τις χρήσεις τους στην καθημερινή ζωή, δημιουργώντας μια κατασκευή με αυτά.

«Εργαστήριο και Πειράματα»: Η έρευνα και τα πειράματα βοηθούν τους επιστήμονες να καταλάβουν τις ιδιότητες των διαφόρων φυσικών υλικών και να δημιουργήσουν χρήσιμα προϊόντα για τον άνθρωπο. Οι συμμετέχοντες μαθητές (Ε' δημοτικού με Γ' Λυκείου) μέσω των πειραμάτων και αξιοποιώντας δείγματα ορυκτών προσπαθούν να τα κατηγοριοποιήσουν και να τα συνδέσουν με τις χρήσεις τους στην καθημερινή ζωή με τη δημιουργία κατασκευής.

2. «Πώς γίνεται μια ανασκαφή;»: Οι μαθητές (Δ' δημοτικού - Γ' λυκείου) χρησιμοποιώντας πραγματικά εργαλεία και με τη βοήθεια τεχνητών ανασκαφής, συμμετέχουν σε ανασκαφή, στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Λαυρίου, πραγματοποιώντας τις βασικότερες εργασίες αυτής της διαδικασίας.

«Μια μέρα στο μουσείο τα πιάτα γίνανε πινάκια...»: Μέσα από ένα παιχνίδι παρατήρησης των εκθεμάτων του αρχαιολογικού μουσείου εντοπίζουν ορισμένα είδη αρχαίων αγγείων και τα συγκρίνουν με τα αντίστοιχα σύγχρονα οικιακά σκεύη. Ανακαλύπτουν πώς θα είναι το τραπέζι τους αν γευμάτιζαν στην αρχαιότητα και φτιάχνουν αγγεία με πηλό. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές νηπιαγωγείου και Α' - Β' δημοτικού.

«Πώς εργάζονταν οι αρχαίοι»: Σε αυτό το πρόγραμμα οι μαθητές θα μάθουν για τη μορφή και τη χρησιμότητα των αγγείων, αφού μελετήσουν τον τρόπο παραγωγής τους στα αρχαία εργαστήρια αγγειοπλαστικής, οργανώνουν τη δική τους βιοτεχνία και κατασκευάζουν αγγεία. Παράλληλα, ανακαλύπτουν πώς οι εργασίες αλληλοδιαπλέκονταν για την παραγωγή προϊόντων, όπως τα ενδύματα. Συνδυάζουν τη γραμμή παραγωγής, του αργύρου και του μολύβδου στα αρχαία εργαστήρια, με τις χρήσεις τους στην κατασκευή αντικειμένων όπως νομίσματα, βαρίδια για τον αργαλειό, συνδέσμους για την αρχιτεκτονική και επισκευή αγγείων κ.ά.

«Η σημασία του ακρωτηρίου του Σουνίου»: Το ακρωτήριο του Σουνίου κατείχε στην αρχαιότητα στρατηγική σημασία για την περιοχή, την οποία καλούνται να ανακαλύψουν δημιουργώντας παράλληλα έναν οδηγό επίσκεψης.

3. «Μια φορά και έναν καιρό ήταν ένας εργάτης»: Μέσα από παιχνίδι ρόλων, οι μαθητές ζωντανεύουν την ιστορία ενός εργαζόμενου της παλιάς Γαλλικής Εταιρείας Μεταλλείων Λαυρίου, παίρνουν ρόλους εργατών και ανακαλύπτουν στοιχεία για τον τρόπο εργασίας σε ένα εργοστάσιο μεταλλουργίας.

«Εργαλεία και μηχανές»: Γνωρίζουν τα ρούχα και τα προστατευτικά είδη ενός τεχνίτη μηχανουργείου και ανακαλύπτουν τα εργαλεία και τα μηχανήματα του μηχανουργείου της παλιάς Γαλλικής Εταιρείας Μεταλλείων Λαυρίου. .

«Η μεταλλουργία στην παλιά Γαλλική Εταιρεία Μεταλλείων Λαυρίου»: Οι μαθητές συλλέγουν στοιχεία για τη λειτουργία της παλιάς εταιρείας ακολουθώντας τη γραμμή παραγωγής του εργοστασίου.

Σε κάθε πρόγραμμα μπορούν να συμμετέχουν μέχρι 30 μαθητές, περίπου όσοι μαθητές είναι και σε ένα σχολικό τμήμα. Τα προγράμματα διαρκούν από τις 9.30ως τις 11.00 και από τις 11.30 ως τις 13.00. Το κόστος συμμετοχής ανα άτομο είναι 5 ευρώ τις καθημερινές και 6 ευρώ το Σαββατοκύριακο.

Βιοτεχνικό–Βιομηχανικό Εκπαιδευτικό Μουσείο
Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου
Λ. Λαυρίου 1
22920 25575


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.