Αρχική Παιδικά Εργαστήρια Το Βρυσάκι ανοίγει διάπλατα τις πόρτες του στους μικρούς του φίλους!

Το Βρυσάκι ανοίγει διάπλατα τις πόρτες του στους μικρούς του φίλους!

cat_1524698645f16ae6a90b29322b81b9c0Το Βρυσάκι σε συνεργασία με την Εταιρεία Πολιτισμού Σύνθεση, παιδαγωγούς και καθηγητές, ετοίμασαν για το τρέχον σχολικό έτος  μια σειρά έξι εκπαιδευτικών προγραμμάτων για μαθητές Δημοτικού. Το πρόγραμμα μπορούν να παρακολουθήσουν μεμονωμένα παιδιά (το Σ/Κ) αλλά και ολόκληρες τάξεις (τις καθημερινές).Το νεοκλασικό αυτό σπίτι της παλιάς Αθήνας υποδέχεται από Δευτέρα έως Κυριακή, σχολεία και οικογένειες.

Στόχος των συναντήσεων είναι να εξοικειωθούν οι μικροί Αθηναίοι και όχι μόνο, με την πόλη της Αθήνας και την ιστορία της. Γνωρίζουμε την Αθήνα, αρχαία, παλιά και σύγχρονη μέσα από ξεναγήσεις, διαδραστικές προβολές, και διασκεδαστικά εκπαιδευτικά παιχνίδια. Τι είναι το έθιμο του Κλήδονα; Τι συνέβαινε στην Εκκλησία του Δήμου; Ποια επαγγέλματα δεν βλέπουμε πια στους δρόμους της Πόλης; Πώς παίζουμε γαϊτανάκι; Οι μικροί μαθητές μαθαίνουν παίζοντας!

To πρόγραμμα των εργαστηρίων διαμορφώνεται ως εξής:

1. Παλιά Αθήνα - ταξίδι στο χρόνο
Γνωριμία με την Παλιά Αθήνα, την ιστορία και τα έθιμα της

Το Βρυσάκι, ένα παραδοσιακό σπίτι της παλιάς Αθήνας που από το 1890 στέκεται φρούρός ανάμεσα στην Αρχαία Αγορά και τη σύγχρονη πόλη, σας προσκαλεί σε μία διαδραστική περιήγηση στην Παλιά Αθήνα. Μέσα από ποικίλες δραστηριότητες (ξεναγήσεις, προβολές, εκπαιδευτικά παιχνίδια) γνωρίζουμε την όμορφη πόλη της Αθήνας και την πλούσια ιστορία της που ξεκινά από την αρχαιότητα και φτάνει έως τις μέρες μας.

Δραστηριότητες:

1. Προβολή – Προβολή φωτογραφικού υλικού και σχεδιαγραμμάτων της περιοχής από την αρχαιότητα έως σήμερα. Μέσα από τις φωτογραφίες, την αφήγηση και τα διαδραστικά παιχνίδια ανακαλύπτουμε τα μυστικά της πόλης των Αθηνών.

2. Σύντομη βόλτα στην Παλιά Αθήνα (καιρού επιτρέποντος)– Γνωρίζουμε την πόλη της Παλιάς Αθήνας, το ιστορικό της κέντρο. Ξενάγηση στη γειτονιά της Πλάκας, όπου ερχόμαστε σε επαφή με κτήρια - ορόσημα διαφόρων εποχών και αναλύουμε τα χαρακτηριστικά τους μέσα από διαδραστικά παιχνίδια.
3. Εκπαιδευτικό παιχνίδι - Αναβιώνουμε το έθιμο του Κλήδονα και του Αμίλητου Νερού. Ένα παιδί παίρνει «το Αμίλητο Νερό» από τη βρύση του παραδοσιακού σπιτιού, τηρώντας όλες τις δεσμεύσεις του εθίμου. Μέσα σε πανηγυρική ατμόσφαιρα, κάθε παιδί ρίχνει μέσα στον Κλήδονα ένα αντικείμενο με το όνομά του κι όταν έρθει η ώρα, μαθαίνει το στιχάκι που του αντιστοιχεί...

4. Χειροτεχνία - Μεταφυτεύουμε ατομικά δενδρύλλια βασιλικού και ζωγραφίζουμε τη γλάστρα, χαρακτηριστικό των αυλών της Πλάκας. Τα παιδιά γυρίζουν σπίτι με τη γλαστρούλα και την ανάμνηση της Παλιάς Αθήνας. Αναμνηστική κατασκευή για το σπίτι

3cd36c503dde0afd5082c9d66a5f4c5d_XL2. Αρχαία Ελλάδα και πολιτισμός
Η Καθημερινή ζωή στην Αρχαία Ελλάδα
Το Βρυσάκι βρίσκεται ανάμεσα στην Αρχαία και την Ρωμαϊκή Αγορά της Αθήνας. Με θέα την Ακρόπολη τα παιδιά ανακαλύπτουν την καθημερινή ζωή στην αρχαία Αθήνα με ιδιαίτερη έμφαση στον τρόπο λειτουργίας της Αθηναϊκής Δημοκρατίας. Συνδυάζοντας την μυθολογική και την ιστορική παράδοση με την βοήθεια διαδραστικών παιχνιδιών και προβολών, τα παιδιά εξοικειώνονται με το αρχαίο παρελθόν της πόλης. Φεύγοντας το κάθε παιδί έχει γνωρίσει όλες τις πτυχές της καθημερινής ζωής της αρχαιότητας στο πιο φυσικό τους περιβάλλον.

3. Βυζαντινή κληρονομιά και τέχνη
Η καθημερινή ζωή και τέχνη στο Βυζάντιο
Γνωριμία των παιδιών με την καθημερινή ζωή στο Βυζάντιο, τη μακροβιότερη αυτοκρατορία της Ευρώπης, μέσα από προβολές και διαδραστικά παιχνίδια. Παρουσίαση σημαντικών γεγονότων από την ίδρυση έως την άλωση της Πόλης με έμφαση στον πολιτισμό και τη Βυζαντινή τέχνη.

button-tree-craft-214. Οικολογία και Ανακύκλωση
Κάνω το παλιό καινούριο –Μαθαίνω να φροντίζω το περιβάλλον
Τα παιδιά μαθαίνουν να σέβονται το περιβάλλον και εξοικειώνονται με την αξία της ανακύκλωσης, ανακαλύπτοντας πώς μπορούν να κάνουν επιλογές πιο φιλικές στο περιβάλλον στην καθημερινή τους ζωή.
Τι είναι χρήσιμο και τι άχρηστο; Ποιες θυσίες χρειάζονται για να κατασκευαστούν αντικείμενα που θεωρούμε δεδομένα; Πώς μπορούμε να προσθέσουμε το δικό μας λιθαράκι στη διάσωση του πλανήτη;

5. Τα επαγγέλματα – τότε, τώρα, στο μέλλον
Τα παιδιά ενημερώνονται για τη φύση και την ιστορία των διαφόρων επαγγελμάτων και χρησιμοποιώντας τη φαντασία τους πλάθουν εκδοχές τους στο κοντινό μέλλον
Υπάρχουν επαγγέλματα που ανήκουν στο παρελθόν, άλλα που εξελίσσονται συνεχώς και κάποια που επανεμφανίζονται με άλλη μορφή. Μέσα από διαδραστικές προβολές, εκπαιδευτικά παιχνίδια γνώσεων αλλά και ρόλων τα παιδιά μαθαίνουν την αξία της εργασίας και της προσφοράς.

6. Αποκριές στην Πλάκα
Εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα: Αποκριές στην Πλάκα
Διάρκεια προγράμματος: 1 ½ ώρα
Σχολικές τάξεις: Α΄ έως ΣΤ΄ Δημοτικού
Αριθμός παιδιών: 15 έως 0

Καθημερινά 10.00 έως 12.00
Για κρατήσεις και πληροφορίες: 210 3210 179/paidiko@sinthesis.gr
Είσοδος : 5 ευρώ

Χώρος Τέχνης & Δράσης “Βρυσάκι”
Βρυσακίου 17, Πλάκα (μετρό Μοναστηράκι)
210 3210179


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.