Το «Βρυσάκι» μάς προσκαλεί σε περιήγηση στην Αθήνα των Οθωμανικών χρόνων (26/6)

Η AtticaTerraWalks σε μία νέα δημιουργική «συνέργεια» με το Βρυσάκι, συνδιοργανώνουν μία σειρά πολιτιστικών δράσεων για μη «ευφησυχασμένο κοινό». Όραμα της νέας αυτής «συνέργειας» είναι η δημιουργία ποιοτικών, πρωτότυπων, πολιτιστικών δράσεων (πολιτιστικών περιπάτων, σεμιναρίων στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, αφηγήσεων παραμυθιών, καλλιτεχνικών εργαστηρίων) με μία συμβολική συμμετοχή, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί το ευρύτερο κοινό.

Σκοπός των πολιτιστικών δράσεων, μέσα από μια δια-πολιτισμική και κυρίως διεπιστημονική ματιά, είναι να αναδειχθεί η πόλη της Αθήνας σε πηγή έμπνευσης για «δημιουργία» και να γίνει η αφορμή για «επικοινωνιακό μοίρασμα» καθώς και το κίνητρο να «ξανα-ανακαλύψουμε» κάτι που έχουμε λησμονήσει!

Ξεκινώντας από το Μοναστηράκι και προχωρώντας προς την Πλάκα, εντοπίζουμε τα εναπομείναντα δημόσια και ιδιωτικά οικοδομήματα της Οθωμανικής Αθήνας. Στη συνέχεια, κατευθυνόμενοι προς το Βράχο της Ακρόπολης πληροφορούμαστε για τα κτήρια που ανεγέρθησαν από τους Οθωμανούς. Καταλήγουμε στο χώρο του Ολυμπιείου, όπου στα προεπαναστατικά έτη λειτουργούσε τζαμί. Συνεχίζοντας, ιχνηλατούμε το Οθωμανικό οχυρωματικό τείχος των Αθηνών, γνωστό ως τείχος του Χασεκή, το οποίο χτίστηκε το 1778 κατ’ εντολή του Χατζή Αλή ή Χασεκή, του Οθωμανού διοικητή της Αθήνας κατά τον 18ο αιώνα.

Κατά τη διάρκεια της περιήγησης, ιστορίες και θρύλοι του Οθωμανικού παρελθόντος της πόλης ζωντανεύουν, προσφέροντας πολύτιμες πληροφορίες για τα τοπωνύμια της περιοχής.

Η διαδρομή σχεδιάστηκε από τη Μαρία Σάρδη (Δρ. Ιστορικός Τέχνης, University of London) για την AtticaTerraWalks, σε συνεργασία με την Έμμη Γραμμένου (Ιστορικός Τέχνης – Δημιουργός της AtticaTerraWalks) στο πλαίσιο νέας δημιουργικής συνεργασίας με το Βρυσάκι.

Πότε: Κυριακή 26 Ιουνίου 2016, ώρα 17:00

Διάρκεια: 3 ώρες

Κόστος συμμετοχής: 15 ευρώ

Σημείο συνάντησης: Βρυσάκι

Χώρος Τέχνης & Δράσης «Βρυσάκι»
Βρυσακίου 17, Πλάκα (μετρό Μοναστηράκι)
E-mail: info@vryssaki.gr
www.vryssaki.gr
www.facebook.com/vryssaki