Αρχική Infokids Συνταγές To χριστουγεννιάτικο μενού του Infokids

To χριστουγεννιάτικο μενού του Infokids

χριστουγεννιάτικο σερβίτσιο Το χριστουγεννιάτικο μενού του Infokids σας επιφυλάσσει έναν πλούτο γεύσεων που θα ξετρελάνει τους καλεσμένους σας αλλά και εσάς καθώς η μαγειρική δεν απαιτεί τίποτα άλλο πάρα έμπνευση και σωστή διαχείριση των υλικών!

Για ορεκτικό
Ψητές πατάτες με μελιτζάνες και πιπεριές

Ψητές πατάτες με μελιτζάνες και πιπεριές
Yλικά:

4 μεγάλες πατάτες
1 μελιτζάνα
1 κόκκινη και 1 κίτρινη πιπεριά
1 κρεμμύδι
50 γραμ. μπέικον κομμένο σε λωρίδες
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
2 κλωναράκια θυμαριού
2 κουταλάκια του γλυκού χυμό λεμονιού
250 γραμ. τυρί κρέμα
αλάτι
πιπέρι

Eκτέλεση:

Πλύνετε καλά τις πατάτες και βράστε τις σε αλατισμένο νερό για 30 λεπτά. Στραγγίστε και τυλίξτε καθεμία ξεχωριστά σε ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο αλειμμένο με λάδι και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο για περίπου 45 λεπτά στους 200 °C. Εν τω μεταξύ καθαρίστε τη μελιτζάνα και την πιπεριά. Κόψτε τα λαχανικά σε κυβάκια. Καθαρίστε το κρεμμύδι και ψιλοκόψτε το. Κόψτε το μπέικον σε κομμάτια και τηγανίστε το σε καυτό λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι. Βγάλτε το. Τηγανίστε τη μελιτζάνα και την πιπεριά στο υπόλοιπο λάδι ανακατεύοντας για 5 λεπτά, στο τέλος προσθέστε το κρεμμύδι και τηγανίστε. Μαδήστε μερικά φυλλαράκια θυμαριού και αρωματίστε τα λαχανικά με αυτά και καρυκεύστε με αλάτι και πιπέρι, προσθέστε λίγο νερό και σοτάρετε σκεπασμένα για περίπου 10 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Ξαναπροσθέστε το μπέικον, δοκιμάστε και προσθέστε αλάτι, πιπέρι και χυμό λεμονιού και αφήστε το μείγμα να κρυώσει ελαφρώς.
Προσθέστε το άλειμμα με φρέσκο τυρί στα λαχανικά. Ξετυλίξτε τις πατάτες από το αλουμινόχαρτο, σπάστε τες ελαφρά στο πάνω μέρος και απλώστε από πάνω το μείγμα λαχανικών-τυριού. Γκρατινάρετε στο ζεστό φούρνο στην ίδια θερμοκρασία για περίπου 5 λεπτά μέχρι να λιώσει το τυρί.

Σαλάτα με γκρέιπφρουτ, αβοκάντο και ρόδι

Σαλάτα με γκρέιπφρουτ, αβοκάντο και ρόδι

Υλικά:

2 γκρειπφρουτ αποφλοιωμένα και κομμένα σε φέτες
1/4 φλιτζ. μαιντανό ψιλοκομμένο
1 ματσάκι ρόκα
3 φλιτζ. σπανάκι κομμένο φρέσκο
1/2 φλιτζ. φουντούκια/ αμύγδαλα/ καρύδια
1 αβοκάντο καθαρισμένο και κομμένο σε λεπτές φέτες
1 μικρό κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες
1/2 φλιτζ. σπόρους ροδιού
100 γραμ. τυρί κρέμα
4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
2 κουταλάκια του γλυκού μέλι
αλάτι
πιπέρι

Εκτέλεση:

Πλένουμε καλά τη ρόκα και το σπανάκι και τα κοβούμε σε μεγάλα κομμάτια. Στο μπολ με τα χορταρικά προσθέτουμε το γκρέιπφρουτ, τον μαιντανό και το κρεμμύδι. Τοποθετούμε το αβοκάντο σε λεπτές φέτες, το ρόδι και το φουντούκι/ αμύγδαλο/ καρύδι. Από πάνω προσθέτουμε το τυρί κρέμα. Στο μπλέντερ ανακατεύουμε το μέλι, το ελαιόλαδο και λίγο αλάτι. Περιχύνουμε τη σαλάτα με το ντρέσινγκ που φτιάξαμε και σερβίρουμε.


Χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα με τη κλασική συνταγή

Χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα με τη κλασική συνταγή

Υλικά:

γαλόπουλα (4-5 κιλά)
1 φλιτζ. του καφέ ελαιόλαδο
1 κ.α. μουστάρδα απαλή
1 φλιτζ. του καφέ κονιάκ
2 κ.σ. μέλι
1 κ.σ. σόγια σος φεσκοτριμμένο πιπέρι

Γέμιση
1 κιλά κιμάς χοιρινός
3 κ.σ. ρύζι για πιλάφι
24 κάστανα ψητά και καθαρισμένα
4 κ.σ. μαύρη σταφίδα χωρίς κουκούτσι
4 κ.σ. κουκουνάρι ελαφρώς καβουρδισμένο
1 κρεμμύδι μεγάλο, τριμμένο στο μίξερ
3 κ.σ. ελαιόλαδο
1 ποτήρι κρασιού λευκό ξηρό κρασί
4-5 κόκκοι μπαχάρι
1/2 κ.γλ. κανέλα
Αλάτι
πιπέρι

Εκτέλεση:

Όταν πάρετε την γαλοπούλα σας πλύντε τη καλά με κρύο νερό, σκουπίστε την και αλατοπιπερώστε την και εξωτερικά και εσωτερικά. Βάλτε τη μέσα στο ταψί που θα ψηθεί και αρχίστε να ετοιμάζετε τη γέμιση. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και σοτάρετε τα 2 τριμμένα κρεμμύδια. Ρίχνετε μέσα τον κιμά και συνεχίζετε το σοτάρισμα ανακατεύοντας συνέχεια. Ρίχνετε μέσα το κουκουνάρι, τις μαύρες σταφίδες, τις ξανθιές σταφίδες καθώς και τα καθαρισμένα κάστανα. Βάζετε μέσα το κλαράκι της κανέλας, το μπαχάρι, τα γαρίφαλα και τα δαφνόφυλλα. Ανακατεύετε καλά και συνεχίζετε το σοτάρισμα μέχρι να μοσχομυρίσει ο τόπος.

Σβήνετε με το λευκό κρασί. Αλατοπιπερώνετε και αφήνετε τη γέμιση να ψηθεί για περίπου 5-10 λεπτά. Ρίχνετε μέσα το κονιάκ και αφήνετε να πάρει μια καλή βράση. Σβήνετε τη φωτιά και αφήνετε τη γέμιση να κρυώσει.Ετοιμάζετε το άλειμμα της γαλοπούλας. Σε ένα μικρό μπρικάκι ζεσταίνετε το βούτυρο να λειώσει, το βάζετε στο μπλεντεράκι μαζί με την κέτσαπ, το μέλι, λίγο αλάτι και πιπέρι. Τα κτυπάτε καλά μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μίγμα. Το βάζετε σε ένα μπολ.Ετοιμάζεστε να γεμίσετε τη γαλοπούλα. Η γέμισή σας είναι πλέον κρύα. Με ένα μεγάλο κουτάλι γεμίζετε τη κοιλίτσα της γαλοπούλας πιέζοντας τη γέμιση να στοιβαχτεί καλά μέσα.

Τέλος όταν τελειώσετε το γέμισμα έχετε 2 λύσεις ή να ράψετε το στομαχάκι με μια γερή κλωστή και βελόνα ή εάν βαριέστε να βουλώσετε τη τρυπούλα με ένα ξινόμηλο το οποίο θα δώσει και το άρωμά του. Κατόπιν με το μίγμα που έχετε ετοιμάσει για το άλειμμα αλείψτε όλη τη γαλοπούλα προσεκτικά.

Σκεπάστε το ταψί με ένα αλουμινόχαρτο και βάλτε τη γαλοπούλα στο φούρνο στους 180ο και ξεκινήστε το ψήσιμο. Να θυμάστε ότι μια γαλοπούλα γύρω στα 3-4 κιλά θέλει ψήσιμο περίπου 3-3 ½ ώρες. Αφήστε λοιπόν τη γαλοπούλα σκεπασμένη για τουλάχιστον 1 ½ ώρα. Κατόπιν αφαιρέστε το αλουμινόχαρτο, αλείφτε τη με το υπόλοιπο μίγμα και συνεχίστε το ψήσιμο για άλλη 1 ½ ώρα και μέχρι η γαλοπούλα να ροδίσει από παντού. Μόλις τελειώσει το ψήσιμο κλείνετε το φούρνο, ανοίγετε τη πόρτα του και τη διατηρείτε ζεστή μέσα μέχρι το σερβίρισμα. Τη σερβίρετε σε πιατέλα ολόκληρη για να τη κόψετε στο τραπέζι αφού πρώτα αδειάσετε τη γέμιση σε ένα μεγάλο μπολ. Σε ένα δεύτερο μικρότερο μπολ βάζετε τη σάλτσα που έχει μείνει στο ταψί.

Τσιζκέικ με βάση από μελομακάρονο του Στέλιου Παρλιάρου
Τσιζκέικ με βάση από μελομακάρονο

Υλικά

Για τη βάση
1/2 κιλό μελομακάρονα, τριμμένα στο μούλτι

Για την κρέμα

800 γρ. τυρί κρέμα τύπου Φιλαδέλφεια
80 γρ. ζάχαρη άχνη
270 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά

Για τη διακόσμηση

καρύδια χοντροκομμένα
μέλι
κανέλα

Εκτέλεση:

Ακουμπάμε ένα τσέρκι διαμέτρου 24 εκ. επάνω σε ένα ταψί, το οποίο έχουμε καλύψει με λαδόκολλα (εναλλακτικά, χρησιμοποιούμε μια φόρμα με αποσπώμενα τοιχώματα). Ρίχνουμε στο τσέρκι τα τριμμένα μελομακάρονα, τα απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια και τα πιέζουμε με την παλάμη μας, ώστε να γίνουν μια όσο το δυνατόν πιο συμπαγής βάση πάχους 1 εκ. Αφήνουμε τη βάση να κρυώσει, στο ψυγείο ή στην κατάψυξη, για περίπου 10 λεπτά, και στο μεταξύ ετοιμάζουμε τη γέμιση.
Στο επόμενο στάδιο έχουμε την παρασκευή της κρέμας. Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ, με το σύρμα, την κρέμα γάλακτος μέχρι να γίνει παχύρρευστη σαν γιαούρτι. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και το τυρί και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ενσωματωθούν στην κρέμα και να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα. Απλώνουμε την κρέμα πάνω από τη βάση. Αφήνουμε το γλυκό στο ψυγείο μέχρι να σταθεροποιηθεί η κρέμα, για περίπου 1 - 2 ώρες. Αφαιρούμε το τσέρκι και πασπαλίζουμε τη επιφάνεια του τσιζκέικ με χοντροκομμένα καρύδια και κανέλα και περιχύνουμε με λίγο μέλι.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.