Το χριστουγεννιάτικο βιβλίο της Ελληνοεκδοτικής αποκαλύπτει όλα όσα θέλουν να πουν τα παιδιά στους γονείς τους

Ένα από τα παιδικά βιβλία που διαβάσαμε τελευταία και ομολογουμένως μας έβαλε σε σκέψεις για το ρόλο μας ως γονείς και τι πραγματικά θέλουν να μας πουν τα παιδιά μας είναι το Γράμμα στη μαμά και τον μπαμπά, που είναι ο αληθινός Άη Βασίλης” που έγραψε η δημοσιογράφος και μαμά Εύη Φραγκάκη και θα το βρείτε στα βιβλιοπωλεία από την Ελληνοεκδοτική.

Η ιεροτελεστία του να γράφουν τα παιδιά τέτοιες μέρες γράμμα προς τον Άγιο Βασίλη ζητώντας του να φέρει το πολυπόθητο δώρο που λαχταρούν ενέπνευσε την γνωστή δημοσιογράφο να γράψει ένα βιβλίο που ξεχειλίζει από παιδική αθωότητα, τρυφερότητα και σκέψεις που κάθε παιδάκι κάνει για τους γονείς του.

Κρυφάκουσε τις ψυχούλες των παιδιών, αποκρυπτογράφησε τα όσα σκέφτεται το μυαλουδάκι τους και μοιράζεται με όλους εμάς τους μεγάλους αυτό που πραγματικά ζητούν τα παιδιά όλου του κόσμου.

Αυτό είναι το σπουδαιότερο δώρο που μπορούν να προσφέρουν οι γονείς στα παιδιά

Τα παιδιά εκτός από παιχνίδια, έχουν ανάγκη από κάτι σπουδαιότερο…τους γονείς τους. Πριν βιαστείτε να απαντήσετε ότι αυτό είναι αυτονόητο στην περίπτωσή σας καθώς όλα όσα κάνετε είναι για τα παιδιά σας και την ευτυχία τους, να σας πούμε ότι τα παιδιά περισσότερο από όλα έχουν ανάγκη την άμεση και ουσιαστική επαφή μαζί σας.

Ξέρετε πόσο δύσκολο είναι αυτό στην καθημερινότητα; Το στοίχημα που αναλαμβάνει ο γονιός να συνδυάσει τις επαγγελματικές υποχρεώσεις, τα θέματα που προκύπτουν στο οικογενειακό περιβάλλον, τις ανάγκες και τα θέλω του παιδιού, αλλά και την δική του προσωπική ζωή χωρίς ο ένας ρόλος να αλληλοκαλύψει ή και να εξαφανίσει τον άλλο είναι κρίσιμο καθώς κάποια στιγμή δεν θα καταφέρει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.

Κι όμως αυτή η στιγμή όσο ανούσια και αν φαντάζει είναι αυτή που μένει χαραγμένη στην καρδιά του παιδιού. Με πυξίδα τα λόγια της Sue Atkins ότι «Δεν υπάρχει ο τέλειος γονιός, γι΄αυτό κοίτα να είσαι αληθινός», η Εύη Φραγκάκη κατάφερε να αποτυπώσει στο χαρτί τις σκέψεις που κάνει κάθε παιδί όταν νιώθει παράπονα από τους γονείς τους. Ξέρετε τα παιδιά όσα υλικά αγαθά κι αν τους προσφέρεις πάντα  θυμούνται τις στιγμές που σε χρειάστηκαν στο πλευρό τους και απλά δεν ήσουν εκεί.

Τα παιδιά έχουν ανάγκη να μιλάνε μαζί σας, να παίζετε παρέα και να ξέρουν πως για ό,τι τους συμβεί εσείς πάντα θα είστε το ασφαλές καταφύγιο που θα βρουν παρηγοριά.

Μήπως να έρθετε πιο κοντά με το παιδί αντί να ψάχνετε την τελειότητα στο ρόλο σας;

«Εγώ σας περιμένω με λαχτάρα να σας δω κάθε βράδυ και να σας χορτάσω λίγο μέχρι να κοιμηθώ. Δεν θέλω εκείνη τη λίγη πολύτιμη ώρα που περνάω κοντά σας να σας φοβάμαι», «Όμως, δεν θα είμαι για πάντα μικρός…Τώρα θέλω πολύ τα παιχνίδια μαζί σας, τώρα έχω ανάγκη από τη δική σας παρέα»  αυτές είναι μερικές από τις φράσεις που έγραψε ο μικρός πρωταγωνιστής του βιβλίου στο γράμμα του προς τους γονείς του, θέλοντας να τους εκφράσει πόσο έχει την ανάγκη τους και την ουσιαστική στήριξή τους.

Διαβάζοντας το γράμμα του παιδιού, θα διαπιστώσετε σκηνές και της δικής σας οικογενειακής καθημερινότητας και θα δείτε πώς τα παιδιά αντιλαμβάνονται όλα όσα τους λέμε τόσο με τα λόγια μας αλλά κυρίως με τη στάση μας. Όταν γυρνώντας κουρασμένοι από τη δουλειά αποφεύγουμε να παίξουμε μαζί του ή ξεσπάμε την άσχημη μέρα μας σε αυτό το πλασματάκι που το μόνο που επιζητά είναι η αγκαλιά και το ενδιαφέρον μας, τραυματίζουμε άθελά μας βαθιά τη ψυχή του και αυτά τα τραύματα δύσκολα επουλώνονται.

Τα παιδιά είναι ο καθρέφτης μας

Μέσα από αυτή την τρυφερή ιστορία με το περιεκτικό κείμενο που βρίθει νοημάτων, θα μπορέσουμε εμείς οι γονείς αφενός να αντιληφθούμε τα λάθη μας ιδωμένα από την οπτική των παιδιών και αφετέρου να δούμε πώς θα καταφέρουμε να αντιστρέψουμε το αρνητικό κλίμα και να δείξουμε εμπράκτως στα παιδιά μας πόσο σημαντικά είναι για εμάς.

Η εξομολόγηση αγάπης του μικρού παιδιού προς τους γονείς θα φωτίσει τις ψυχές τούτες τις γιορτινές μέρες και θα αποτελέσει το ιδανικό κίνητρο για να διορθώσουμε τα δικά μας γονεϊκά λάθη. Εννοείται ότι κανένας μας δεν έχει πρόθεση να τα πράξει όμως η πραγματικότητα είναι αυτή και οφείλουμε να την παραδεχθούμε και να δούμε πώς θα βελτιώσουμε τη σχέση μας με τα παιδιά από δω και στο εξής.

Μια αγκαλιά κάθε μέρα και λόγια αγάπης είναι αρκετά για να εκφράσετε την αγάπη, τη δοτικότητα και το ενδιαφέρον σας. Τα παιδιά έχουν απόλυτη ανάγκη αυτές τις χειρονομίες καρδιάς καθώς τους υπενθυμίζουν ότι είναι πολύτιμα και σημαντικά για εμάς και ότι έχουν κάποιον στη ζωή τους που πραγματικά νοιάζεται.

Οι σκέψεις της Εύης Φραγκάκης συνοδεύονται από την προσεγμένη εικονογράφηση της Μαριάννας Φραγκούλη που οπτικοποιεί εύστοχα όλα όσα νιώθει το παιδί και εξομολογείται στο γράμμα του. Οι σκέψεις του παιδιού στολίζονται από μικρά διακοσμητικά χριστουγεννιάτικα στολίδια που ελαφραίνουν την ατμόσφαιρα και συνάμα δίνουν και τον εορταστικό τόνο.

Αδράξτε την ευκαιρία να διαβάσετε αυτό το βιβλίο και να είστε σίγουροι ότι θα προσφέρετε ένα ανεκτίμητο δώρο στη σχέση σας με τα παιδιά σας. Είθε αυτή η ιστορία να αποτελέσει την αφορμή να δυναμώσετε τους οικογενειακούς δεσμούς και να αφιερώνετε περισσότερο χρόνο στους μικρούς πρωταγωνιστές της ζωής σας!