Το χρονικό μιας σχέσης

10245573_290540454440117_6499905429832618888_nΌ, τι και να λέμε το να γίνεις γονιός είναι μαγικό. Γεννάς ένα πλασματάκι με μαλακό κεφαλάκι και ξεκινάει το κυνηγητό μιας καινούριας σχέσης με ένα άτομο. Με όλους τους δύσκολους κανόνες που απαιτεί το χτίσιμο μιας σχέσης. Μια διαρκής αναζήτηση του σωστού και του λάθους, ένα κυκεώνας ψυχολογικών εξισώσεων από διαλόγους, συμπεριφορές, πράξεις, λέξεις, χειρονομίες και άλλα. Κι όλα αυτά αρχίζουν από την πρώτη ματιά. Πρώτα από όλα γίνονται οι συστάσεις και στη συνέχεια αρχίζει η εξερεύνηση και από τις δύο πλευρές. Δεν θα ξεχάσω ποτέ το βλέμμα του μωρού μόλις βγήκε από την κοιλιά μου και την αίσθηση του δέρματός του όταν ακούμπησε πάνω στο γυμνό μου σώμα. Δεν έκλαιγε. Απλώς κοιτούσε γύρω-γύρω σιωπηλό με διάθεση να εξερευνήσει. Δεν θα ξεχάσω ποτέ τη μυρωδιά του στόματος του μωρού μου. Μύριζε μια ολόφρεσκη δροσερή ζεστασιά με εσάνς από γάλα. Μύρισα και χάιδευα το καινούριο μου πλασματάκι με το δάχτυλο μου, προσπαθώντας να βρω τις «οδηγίες χρήσεως» ώστε να μην το σπάσω. Έψαχνα να βρω πώς να το χειριστώ για να νιώθει καλά.

Σε πολύ λίγο άρχισαν οι πρώτες δυσκολίες: ο θηλασμός, ο οποίος πέρα από μια πολύ σημαντική ενέργεια για τους γνωστούς σε όλους μας λόγους, είναι το ξεκίνημα της πολύπλοκης συνεργασίας μου με το πλασματάκι μου το οποίο σε λίγο καιρό θα λέγεται «άνθρωπος». Είναι το ξεκίνημα της σχέσης μας όπου έρχονται αντιμέτωποι οι χαρακτήρες μας. Ναι! Το πλασματάκι μου ακόμα δεν βγήκε από το αβγό του και έχει χαρακτήρα. Έχει τη δική του προσωπικότητα, τα «θέλω» του, την ταυτότητά του, την άποψή του. Από κει, λοιπόν, ξεκινάει το κυνηγητό των λύσεων των πολλαπλών αινιγμάτων για τη σχέση μας. Αινίγματα που αν το σκεφτώ είναι τα ίδια, απλά αλλάζουν μορφή σε κάθε ηλικία.

Η περίοδος που ζεις στο «μαγικό» κόσμο του μωρού, το σπίτι μυρίζει μωρό, όλα είναι αποστειρωμένα, μαλακά, με παλ χρώματα, το μυαλό σου είναι συνεχώς απασχολημένο με έναν γλυκά εγωιστικό τρόπο, δεν σε απασχολεί αν είναι μέρα ή νύχτα, παρά μόνο για τα ωράρια του μωρού σου, και το σύμπαν κινείται γύρω από εσένα και αυτό. Ακόμα και οι γύρω σου έχουν φτιάξει ένα κλοιό προστασίας και με έναν μαγικό τρόπο διώχνουν μακριά ό,τι μπορεί να σε ξυπνήσει από αυτό το όνειρο. Το στάδιο αυτό, λοιπόν, εγώ θα το ονόμαζα «Εργοστάσιο Μαμά».

Αργότερα, έρχεται μια μέρα που το «ατομάκι» μου μπουσουλάει!! Πράγμα που σημαίνει ότι ανακαλύπτει την εξουσία της επιλογής, τεράστια ανακάλυψη!! Τα «θέλω» του μπορούν να γίνουν πραγματικότητα, μπορεί να κάνει τις πρώτες του ζαβολιές, μπορεί να πάρει πρωτοβουλία. Ανακαλύπτει πως έχει δύναμη! Εγώ τρελαίνομαι, καμαρώνω συνεχώς. Το παιχνίδι μου δουλεύει!!

Θυμήθηκα τώρα ότι μια μέρα πήρα τον παιδίατρο με αγωνία και του είπα ότι το μωρό μου δεν θα περπατήσει γιατί διέκρινα ότι τα ποδαράκια του ήταν στραβά…- τι θα έχει ακούσει κι αυτός ο άμοιρος από εμάς τις αγχωμένες μαμάδες! Αφού με καθησύχασε ο γιατρός, ήρθε η μέρα που το μωρό μου περπάτησε. Το μωρό μου φυσικά δεν είναι παιχνίδι κι εγώ αυτοαποκαλέστηκα «μαμά»! Ξύπνησα από το όνειρο -που βέβαια ήταν πολύ σημαντικό στάδιο- και έβαλα πλώρη για να γίνω καλή μαμά. Το ατομάκι μου έγινε άνθρωπος. Ο άνθρωπός μου. Η σχέση μου. Η ζωή μου. Το γλυκό μου βασανάκι!

Έπρεπε να σπάω το κεφάλι μου για να βρω ποια είναι η σωστή στάση, όταν για παράδειγμα πέφτει κάτω και χτυπιέται γιατί θέλει να κάνει αυτό που πρέπει. Πρέπει να ψάξω βαθιά να βρω εκείνη τη νηφαλιότητα -που μόνο στο υπερπέραν μπορεί να υπάρχει- για να σβήσω το θυμό μου όταν το παιδί μου με έχει φτάσει στα άκρα. Πρέπει να ανακαλύψω αυτή τη μαγική νότα της φωνής μου που δεν φανερώνει αγανάκτηση αλλά σταθερότητα και ψυχραιμία, ενώ μέσα μου βράζω και έχω μόνο μια παράφωνη και τσιριχτή κραυγή για να ξεστομίσω όταν το παιδί μου δοκιμάζει τα όρια μου. Μια σχέση που σου φανερώνει, όμως, πως η ευτυχία τελικά υπάρχει. Μια σχέση με γερές ρίζες που μεταλλάσσεται, αλλά τα θέματα που προκύπτουν είναι ίδια.

Το βλέμμα της κόρης μου, τώρα που κοντεύει να με φτάσει στο ύψος, είναι ακριβώς το ίδιο με το βλέμμα που είχε το ατομάκι μου όταν βγήκε από την κοιλιά μου. Το ταπεραμέντο της είναι ακριβώς το ίδιο όταν δεν τα βρίσκαμε στο θηλασμό κι εγώ ψάχνω απεγνωσμένα πάνω της εκείνη τη μυρωδιά από γάλα, κι όσο κι αν φαίνεται περίεργο την βρίσκω κάποιες στιγμές στο μαγουλάκι της την ώρα που της λέω «Καληνύχτα».

Ελπίζω για πάντα…