Αρχική Infokids Υγεία Τόμπιι: Η ειδική συσκευή που βοηθάει παιδιά με σοβαρές νευρολογικές παθήσεις να επικοινωνήσουν με τα μάτια

Τόμπιι: Η ειδική συσκευή που βοηθάει παιδιά με σοβαρές νευρολογικές παθήσεις να επικοινωνήσουν με τα μάτια

Ο Ίαν Λέβι είναι επτά χρονών και πάσχει από χρόνια εγκεφαλίτιδα η οποία έχει επηρεάσει την ομιλία του και την κίνησή του.Μια σουηδική συσκευή που συλλαμβάνει την κίνηση των ματιών, προσφέρει τη δυνατότητα στο παιδί να επικοινωνήσει με την οικογένειά του, επιλέγοντας προτάσεις και αντικείμενα μέσω μιας οθόνης, με τη βοήθεια της κίνησης των ματιών του. Η συσκευή ονομάζεται Τόμπιι.

Η μητέρα του Σίλα είναι η πρόεδρος ενός Ιδρύματος στην Αργεντινή που βοηθάει άτομα με νευρολογικές παθήσεις. Θεωρεί ότι η συσκευή βοηθά πολύ τον γιο της:

«Η ηρεμία που κέρδισα ως μητέρα είναι κάτι πολύ σημαντικό. Τώρα, αυτό που έχει αλλάξει με τον Ίαν είναι ότι μπορεί να παίξει χωρίς βοήθεια, να ανοίξει την τηλεόραση, να μοιραστεί πράγματα με τους αδελφούς του, να τους παίξει μουσική ή να τους πει τι έκανε. Οι συμμαθητές του μου λένε ότι μπορεί να μιλήσει. Ο Ίαν μιλά με τη συσκευή Τόμπιι και με τα μάτια του. Αυτό έχει ενισχύσει την αυτοπεποίθησή του».

Το Ίδρυμα Gecenym επιμορφώνει επαγγελματίες σε όλη την Αργεντινή για τον τρόπο χρήσης της συσκευής.

image1 (2)

Η 4χρονη Ελούνεϊ Ροντίνο είναι ένα ακόμη παιδί που έχει σημειώσει θεαματική βελτίωση, χάρις στον Τόμπιι. Βρίσκεται στο Κέντρο Ολικής Αποκατάστασης και Νευρολογικής Εκπαίδευσης στο Μπουένος Άιρες. Η Ναταλία Ιμπάρα, ειδική σε θέματα φωνής και ακουστικής επισημαίνει:

«Ήταν πολύ σημαντική αλλαγή για μας. Το πιο σημαντικό είναι το χαμόγελο στα πρόσωπα των παιδιών, όταν κατάφεραν να χρησιμοποιήσουν τη συσκευή και να γευτούν την ανεξαρτησία που τους προσέφερε. Επειδή όταν πρέπει να στείλουν ένα σήμα ή να πατήσουν το διακόπτη, χρειάζονται τη βοήθεια συνήθως ενός ενήλικα για να μπορέσουν να ελέγξουν τις κινήσεις τους. Με αυτή τη συσκευή, κανείς δεν χρειάζεται να τα βοηθήσει. Τους δίνει έναν βαθμό ανεξαρτησίας και αυτό πιστεύω ότι τα κάνει χαρούμενα».

IMG_4093

Η συγκεκριμένη τεχνολογία είναι ούτως ή άλλως δημοφιλής σε αυτούς που παίζουν εξελιγμένα βίντεο γκέιμς. Από εκεί αντλεί την προέλευσή της.
Μας βοηθά επίσης να κατανοήσουμε εις βάθος τον τρόπο λειτουργίας του ανθρώπινου εγκεφάλου, σύμφωνα με τον Κλαούντιο Γουέισμπουργκ, νευρολόγο παιδιών στο Ινστιτούτο Γνωστικής Νευρολογίας του Μπουένος Άιρες:

«Με τις γνώσεις μας για τον εγκέφαλο που συνεχώς αυξάνονται, με την εξέλιξη της νευροεπιστήμης και με τις αλλαγές των τεχνικών που μας βοηθούν να καταλάβουμε τον τρόπο λειτουργίας του εγκεφάλου, μπορούμε πλέον να κατανοήσουμε καλύτερα πώς οι παρεμβάσεις προκαλούν αλλαγές στη δομή του εγκεφάλου μας. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο εγκέφαλος θα εξελισσόταν διαφορετικά, αλλά σήμερα καταλαβαίνουμε καλύτερα πώς αλλάζει, χάρις στις ειδικές παρεμβάσεις που κάνουμε για να καταφέρουμε να τον διεγείρουμε».

Tobii_SonoFlex_C15_679x279

Η τιμή της συσκευής δεν είναι απαγορευτική, αλλά σίγουρα δεν είναι προσιτή σε όλες τις οικογένειες, καθώς κοστίζει 13.000 ευρώ.

Το Ίδρυμα βοηθά στη μείωση των δασμών εισαγωγής της συσκευής και πιέζει την κυβέρνηση, ώστε να βοηθήσει οικονομικά τις οικογένειες που θέλουν να αγοράσουν τη συσκευή.

«Οι οικογένειες την αγοράζουν απευθείας από την χώρα παραγωγής της και το Ίδρυμα βοηθάει να την εισάγουν. Δεν έχουν όμως όλες οι οικογένειες την οικονομική δυνατότητα. Γι’ αυτό το λόγο τα ασφαλιστικά ταμεία και το κράτος χρειάζεται να τις υποστηρίξουν, γιατί με αυτή την συσκευή αλλάζει ριζικά η ζωή του ατόμου, μιας οικογένειας και ολόκληρης της κοινωνίας» αναφέρει η Σίλα Λέβι. Ανάλογες συσκευές θα είναι πιο προσιτές στο μέλλον, ενώ δεν λείπουν και οι καινοτομίες που θα βοηθούν τα άτομα να ελέγχουν καλύτερα τα προσθετικά τους μέλη ή τα ηλεκτρικά αμαξίδιά τους.

Πηγή: http://gr.euronews.com


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.