Τον Ιούλιο θα διεξαχθεί η πρώτη δίκη για παιδοφιλία στον Βατικανό

popeΤο Βατικανό ανακοίνωσε σήμερα την έναρξη, τον Ιούλιο, της πρώτης δίκης για παιδοφιλία που θα πραγματοποιηθεί στην Αγία έδρα σε βάρος ενός πρώην ρωμαιοκαθολικού επισκόπου που κατηγορείται ότι πλήρωνε για σεξ με παιδιά όταν ήταν πρεσβευτής του Πάπα στη Δομινικανή Δημοκρατία και ότι είχε στην κατοχή του πορνογραφικό υλικό, καθώς και την παύση από τα καθήκοντά τους δύο Αμερικανών επισκόπων οι οποίοι κατηγορούνται ότι συγκάλυψαν παιδόφιλους ιερείς.

Ο πρώην αποστολικός νούντσιος στη Δομινικανή Δημοκρατία Γιόζεφ Βεσολόφσκι, ένας Πολωνός που αποσχηματίσθηκε από δικαστήριο του Βατικανού, έγινε πέρυσι το πρώτο πρόσωπο που συνελήφθη μέσα στην Αγία Έδρα με κατηγορίες για παιδοφιλία. Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε αναφέρεται πως η δίκη του στην Πόλη του Βατικανού θα αρχίσει στις 11 Ιουλίου.

Στην ανακοίνωση προστίθεται πως οι κατηγορίες για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στη Δομινικανή Δημοκρατία βασίζονται στην έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την αστυνομία της χώρας αυτής.Οι άλλες κατηγορίες σε βάρος του Βεσλόφσκι βασίζονται σε έρευνα του Βατικανού, κατά την οποία βρέθηκε στον ηλεκτρονικό υπολογιστή του υλικό παιδικής πορνογραφίας.

Ο Βεσλόφσκι είχε ανακληθεί στη Ρώμη από το Βατικανό το 2013, ενώ εξακολουθούσε να είναι διπλωμάτης στο Σάντο Ντομίνγκο, και παύθηκε από τα καθήκοντά του αφού τα μέσα ενημέρωσης της Δομινικανής Δημοκρατίας τον κατηγόρησαν ότι πλήρωνε αγόρια για σεξ. Ο πρώην αρχιεπίσκοπος, ο οποίος έχασε αργότερα τη διπλωματική ασυλία του, αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης έως 12 ετών, ανακοίνωσε το Βατικανό κατά τη σύλληψή του.

Εξάλλου ο Πάπας έκανε δεκτές τις παραιτήσεις δύο Αμερικανών επισκόπων.Οι παραιτήσεις αυτές του επισκόπου του Σεντ Πολ και της Μινεάπολης Τζον Κλέιτον Νίνεστετ και του αναπληρωτή του, του Λι Άντονι Πισέ, έγιναν δεκτές από τον Πάπα. Το Βατικανό δεν δίνει εξηγήσεις, ωστόσο ενώσεις θυμάτων στις ΗΠΑ είχαν απαιτήσει να επιβληθεί αυτή η τιμωρία.

Διαβάστε επίσης:

Πάπας Φραγκίσκος: Έως και 2% του καθολικού κλήρου είναι παιδόφιλοι

Ο Πάπας ζήτησε συγχώρεση για τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών από ιερείς

Παιδοβιαστές και όχι «παιδόφιλοι» ή «παιδεραστές»!

Ο Πάπας αναλαμβάνει δράση κατά της παιδεραστίας από εκκλησιαστικούς – Προσεχώς η ίδρυση ειδικού σώματος καταπολέμησης