Αρχική Infokids Αποδράσεις Του κόσμου τα παράξενα Του κόσμου τα Παράξενα: Ένας παγκόσμιος γρίφος, το γλυπτό Kryptos!

Του κόσμου τα Παράξενα: Ένας παγκόσμιος γρίφος, το γλυπτό Kryptos!

1To Kryptos είναι ένα μυστηριώδες, κρυπτογραφημένο γλυπτό!

Σχεδιάστηκε από τον καλλιτέχνη Jim Sanborn και βρίσκεται ακριβώς έξω από την έδρα της CIA στο Λάνγκλεϊ της Βιρτζίνια. Πρόκειται για 865 συνολικά χαρακτήρες που δεν βγάζουν κανένα νόημα, που είναι γραμμένοι σε χαλκό πάχους 1,25 εκ. και περιέχουν ένα κρυμμένο μήνυμα!

Μα τι έμπνευση!

Ο καλλιτέχνης εμπνεύστηκε το έργο του από την ελληνική λέξη "κρυφός" και θεωρεί ότι είναι ένας στοχασμός στη φύση της μυστικότητας αφού το μήνυμά του είναι εξ ολοκλήρου κρυπτογραφημένο.

Η ιστορία του με λίγα λόγια…

Το 1988  η CIA παρήγγειλε στον  James Sanborn ένα άγαλμα για να στολίσει την είσοδο του αρχηγείου της. Δύο χρόνια αργότερα- το 1990- το άγαλμα ήταν έτοιμο. Ο Sanborn, δημιούργησε ένα κρυπτογραφικό  άγαλμα, αποτελούμενο από πέτρες και οξειδωμένο χαλκό, γρανίτη και απολιθωμένο ξύλο,  πάνω στα οποία είχε χαράξει το διεθνή κώδικα Μορς και άλλα σύμβολα ή κωδικοποιημένα μηνύματα.

 2Τι θέλει να πει ο καλλιτέχνης;

Και εδώ ξεκινάνε τα δύσκολα! Προσπάθειες επί προσπαθειών, για την αποκρυπτογράφηση του γλυπτού! Η ιστορία λέει ότι ο αναλυτής της CIA, David Stein, ήταν ο πρώτος που κατάφερε να σπάσει το άβατο του κώδικα στα τρία από τα τέσσερα κρυπτογραφημένα τμήματα του αγάλματος το 1998. Του χρειάστηκαν πάνω από 400 ώρες δουλειάς, προσπάθεια που έκανε με μόνα σύνεργα ένα μολύβι και χαρτί, στα διαλείμματά του για φαγητό! Το μήνυμα αποτελείται από τα 26 γράμματα του λατινικού αλφαβήτου και ερωτηματικά -865 γράμματα και 4 ερωτηματικά!

Αλλά δεν ήταν ο μόνος!

 Κι άλλοι αναλυτές είχαν επιδοθεί στο ίδιο χόμπι! Ο Stein περήφανος, ανακοίνωσε το κατόρθωμά του, αλλά σε κλειστό κύκλο. Κυκλοφόρησε τα νέα για το λύσιμο του γρίφου στο αρχηγείο της CIA – όπου και εργαζόταν – αλλά ο πολύς κόσμος δεν είχε ιδέα! Έτσι δεν εισέπραξε τη δόξα που του άξιζε!

Λίγο αργότερα- το 1999- ο Καλιφορνέζος πληροφορικός Jim Gillogly ανακοίνωνε περιχαρής ότι είχε μόλις καταφέρει να λύσει το αίνιγμα της CIA! Αλλά δεν ήταν ούτε αυτός ο πρώτος που το αποκρυπτογράφησε!

Μα τι στο καλό είχε γίνει;

Το 1991, μια ομάδα ερευνητών της NSA που επισκέφτηκαν το αρχηγείο της CIA «ξεπατίκωσαν» τα τμήματα του γλυπτού στο χαρτί και αποφάσισαν να δοκιμάσουν την τύχη τους στην αποκρυπτογράφησή τους. Περισσότερα δεν μας είπαν, ήταν απόρρητα!

Τον Ιούνιο του 1993 λοιπόν, με τα τρία τμήματα αποκωδικοποιημένα, ένα χαρμόσυνο γράμμα στάλθηκε στον διευθυντή της CIA από την NSA, με το οποίο τον ενημέρωναν ότι η πρόκληση είχε ολοκληρωθεί.

3Τελικά τα μαρτύρησαν όλα! Όλα;

Στο τέλος, ήταν τρεις οι αναλυτές από την NSA, που έσπασαν τους κώδικες. Ωστόσο, τα ονόματά τους παραμένουν απόρρητα. Η λύση που προτάθηκε ήταν η εξής:

Στο Πρώτο Τμήμα

Αποκρυπτογράφηση: «Μεταξύ λεπτής φωτοσκίασης και της απουσίας του φωτός βρίσκεται η απόχρωση της ψευδαίσθησης». Ο  Σάνµπορν παραδέχεται ότι έκανε επίτηδες ορθογραφικό λάθος για να αυξήσει τον βαθμό δυσκολίας.

 

Στο Δεύτερο Τμήμα

Αποκρυπτογράφηση: «Ήταν εντελώς αόρατο πώς ήταν αυτό δυνατό. Χρησιμοποίησαν της Γης το μαγνητικό πεδίο X. Οι πληροφορίες συλλέγονται και διαβιβάζονται υπογείως σε μια άγνωστη τοποθεσία X. Μήπως Λάνγκλεϊ ξέρετε κάτι γι' αυτό; Θα πρέπει να είναι θαμμένο κάπου εκεί έξω X. Ποιος ξέρει την ακριβή τοποθεσία; Μόνο WW. Αυτό ήταν το τελευταίο μήνυμα του X. Τριάντα οκτώ βαθμούς πενήντα επτά λεπτά σημείο έξι πέντε βόρεια δευτερόλεπτα. Εβδομήντα επτά βαθμούς οκτώ λεπτά σαράντα τέσσερα δευτερόλεπτα δυτικά ID από σειρές.» Οι συντεταγμένες που αναφέρονται στο κρυπτογράφημα παραπέμπουν σε ένα σημείο 45 μέτρα νοτιοανατολικά από το άγαλμα.

Στο Τρίτο Τμήμα

Αποκρυπτογράφηση: «Σιγά-σιγά, απεγνωσμένα σιγά, τα ερείπια από τα συντρίμμια του περάσματος που επιβάρυναν το χαμηλότερο μέρος της θύρας απομακρύνθηκαν. Με τρεμάμενα χέρια έκανα ένα μικρό ρήγμα στην επάνω αριστερή γωνία και στη συνέχεια διευρύνοντας λίγο την τρύπα έβαλα μέσα το κερί και κοίταξα μέσα. Ο θερμός αέρας που διέφευγε από τον θάλαμο έκανε τη φλόγα να τρεμοπαίζει, αλλά προς το παρόν οι λεπτομέρειες του δωματίου που προέκυψαν μέσα από την ομίχλη x μπορείτε να δείτε τίποτα q;».

Στο Τέταρτο τμήμα

Δεν ξέρουμε τίποτα! Ο ίδιος ο Sanborn έδωσε το 2010, κάποιες βοήθειες βλέποντας πως το τέταρτο τμήμα παραμένει άλυτο. Επίσης ο ίδιος βεβαιώνει, πως αν δεν λυθεί μέχρι να πεθάνει, η αποκωδικοποίηση θα επαληθευτεί!

Για χιλιάδες ειδικούς στην αποκρυπτογράφηση σε όλον τον κόσμο, το Kryptos έχει γίνει εμμονή!  Ακόμα και ο Νταν Μπράουν το έχει αναφέρει στα βιβλία του. Απομένει να καταλάβουμε τι ακριβώς σημαίνουν όλα αυτά!

Μήπως θέλετε να προσπαθήσετε κι εσείς;


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.