- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

Τρίτη μέρα με πυρετό και το παιδί μου δεν θα πάρει αντιβίωση; O παιδίατρος απαντά

Παιδίατρος: "Εμετός, διάρροια και βήχας είναι συμπτώματα κορωνοϊού στα παιδιά"

Ο πυρετός από μόνος του δεν είναι επικίνδυνος [2], και ακόμη και ο υψηλός πυρετός δεν οδηγεί σε εγκεφαλική βλάβη, όπως συχνά φοβούνται οι γονείς. Επικίνδυνη όμως μπορεί να είναι η αιτία του πυρετού, που πρέπει να ανευρίσκεται με τη βοήθεια του παιδιάτρου. Να θυμάστε ότι το παιδί σας μπορεί να είναι εξίσου άρρωστο όταν η θερμοκρασία του σώματός του είναι 38,5οC κι όταν είναι 40οC. [3]

Δεν αντιμετωπίζουμε φαρμακευτικά θερμοκρασίες του παιδιού στο 37,5οC ή στο 38οC. Όταν όμως γίνει υψηλός ή προκαλεί κλάμα, ανησυχία, δυσφορία, ανορεξία στο παιδί, καλό είναι να αντιμετωπίζεται.

Επειδή πολλοί γονείς ανησυχούν όταν το παιδί έχει πυρετό για τρεις συνεχόμενες μέρες και πολλοί εξ αυτών ζητούν επίμονα να του χορηγήσουν αντιβίωση ο παιδίατρος Δρ. Γεώργιος Αντωνογεώργος [4]μας δίνει συμβουλές για το πώς πρέπει να διαχειριστούμε μια τέτοια κατάσταση.

«Καλά, το παιδί κάνει δυο ημέρες πυρετό, δεν θα πάρει αντιβίωση;»

 «Καλά, το παιδί κάνει δυο ημέρες πυρετό, δεν θα πάρει αντιβίωση;» και το κλασικό «βήχει τόσες μέρες και δεν θα πάρει αντιβίωση;» η και την απογοήτευση στα μάτια του γονιού όταν του λέω ότι την τρίτη ημέρα πυρετού έχει μια λοίμωξη ιογενούς αιτιολογίας και θα το παρακολουθήσουμε για άλλες δύο ημέρες.

Αλήθεια, πόσο περίεργο είναι ο νέος γονιός να φοβάται τα εμβόλια, την επιστημονικά ασφαλή και τεκμηριωμένη μέθοδο πρόληψης πληθώρας σοβαρών νοσημάτων, με ελάχιστες παρενέργειες και σπανιότατα εμφάνιση σοβαρών ανεπιθύμητων παρενεργειών και παρόλα αυτά να θέλει να βλέπει το παιδί του να παίρνει ένα φάρμακο, χωρίς να το χρειάζεται, που στο 3% των παιδιών που θα το πάρουν, ανεξάρτητα την φορά που θα το πάρουν, θα κάνουν αλλεργική αντίδραση και δυνητικά κίνδυνο να πεθάνουν;

Ειλικρινά, από το 2007 που ξεκίνησα την ειδικότητα της παιδιατρικής μέχρι και σήμερα, που την ασκώ ενεργά, δεν έχω συναντήσει ούτε ένα παιδί να νοσηλεύεται λόγω επιπλοκής στην χορήγηση εμβολίου. Αντίθετα, έχω συναντήσει πολλά παιδιά να νοσηλεύονται με πνευμονία λόγω γρίπης και επίσης λιγότερο – αλλά σεβαστό αριθμό – παιδιών να νοσηλεύονται λόγω αλλεργικής αντίδρασης στην χορήγηση αντιβίωσης. 

Δεν είδα κανένα να κάνει κάποιο γκρουπ και να μιλάει για την συνωμοσία των φαρμακοβιομηχανιών που σκοτώνουν τα παιδιά με την χορήγηση αντιβίωσης και δεν είδα κανένα να λέει όχι στην αντιβίωση και να αφήνει το παιδί φυσικά να αντιμετωπίζει μια πνευμονία από στρεπτόκοκκο.

Και κανένα δεν άκουσα να πει, «έλα δεν πειράζει, μια πνευμονία είναι, το πολύ πολύ να βάλουν στο παιδί μου ένα σωλήνα στον θώρακα για να βγάλουν το πύον»

Και ναι, είμαστε η χώρα με τον χαμηλότερο ποσοστό πληθυσμιακής εμβολιακής κάλυψης για την γρίπη (35% στην καλύτερη με στόχο για να γλιτώσουμε κανά παππού και παιδάκι το 75%) και την υψηλότερη κατανάλωση αντιβιοτικών ανά 1000 κατοίκους (35 συνταγές με τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ στο 20 – και μιλάμε για συνταγογραφημένες χορηγήσεις… όχι ότι δίνουν οι φαρμακοποιοί στον κάθε ενήλικα που το ζητάει είτε για αυτόν είτε για το παιδί του έτσι, χωρίς έλεγχο, ακόμα και μόνος του…). Θυμίζω ότι έχω μαμά που πόναγε το αυτάκι του παιδιού της, πήγε στο φαρμακείο και της έδωσε ο υπάλληλος αμοξιλ λέγοντας μην πας στον παιδίατρο, το ίδιο θα σου δώσει και αυτός! ΤΡΑ-ΓΙ-ΚΟ.

Και για να γίνει αυτό θέλει συμμετοχή και από τους δύο: θέλει έναν γονιό που δεν έχει θεραπευτική σχέση με παιδίατρο, που νομίζει ότι τα ξέρει όλα και δεν πιστεύει τίποτα – αλλά στην προσωπική του ζωή μάλλον επιζητεί το χειροκρότημα [5] – και είναι αγχωμένος, καθώς και έναν παιδίατρο των εξωτερικών ιατρείων ενός νοσοκομείου – ιδιωτικού ή δημοσίου- που δεν έχει προσωπική σχέση με τον γονιό και το παιδί, δεν το νοιάζει να δώσει μια ακόμα αντιβίωση, που φοβάται γιατί δεν ξέρει πως μπορεί να εξελιχθεί το περιστατικό και τι μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπός και στο κάτω κάτω γιατί να πάρει την ευθύνη; Ο κάθε περίεργος έρχεται με την λόξα του εγώ θα τον κάνω άνθρωπο;

Ποιο είναι το αποτέλεσμα για το παιδί

Το καημένο το παιδί την πληρώνει καθώς έχει κακή παροχή υγείας και έκθεση σε κίνδυνο στις επιπλοκές ενός φαρμάκου χωρίς καμιά επιπλοκή. Αλλά δεν είναι μόνο το παιδί. Τα αντιβιοτικά όπως έχετε ακούσει χάνουν την αποτελεσματικότητά τους , τα μικρόβια γίνονται επιθετικά και αρχίζουν να βρίσκονται ένα βήμα μπροστά, αναπτύσσονται υπερμικρόβια που αντέχουν τα πάντα… και όλα αυτά αφορούν τους άλλους; Όχι. Εμάς τους Έλληνες.

Στον λαιμό μας κυκλοφορεί ο ανθεκτικός πνευμονόκοκκος και στο έντερό μας το ανθεκτικό Κολοβακτηρίδιο Ε.coli που δεν το πιάνει τίποτα από το στόμα

Άρα λοιπόν το παιδί σας θα πάρει αντιβίωση εάν και όταν τη χρειάζεται σύμφωνα με τις τελευταίες μελέτες για το νόσημα που πάσχει. Ούτε νωρίτερα μα ούτε αργότερα. Και σε αυτό θα βοηθήσετε εσείς με την καλή μας συνεργασία, με την έγκαιρη εξέταση του παιδιού ανάλογα με το σύμπτωμά και το χρονικό διάστημα που το έχει – δεν θα σταθώ εδώ- , με την επανεξέτασή του όταν σας το λέω και με την σωστή παρακολούθησή του το χρονικό αυτό διάστημα και την άμεση ενημέρωσή μου σε εμφάνιση συγκεκριμένων συμπτωμάτων, όπως σας τα λέω κάθε φόρα.

Γνωρίζετε όλοι καλά ότι δεν δίνω ποτέ αντιβίωση αν δεν εξετάσω το παιδί σας, καθώς η χορήγηση οποιασδήποτε φαρμακευτικής αγωγής από το τηλέφωνο καταλήγει να είναι λανθασμένη στο 90% των περιπτώσεων. Έτσι δεν θα κινδυνεύσει ποτέ το παιδί σας να βρεθεί στην θέση – που μου αναφέρθηκε από πατέρα αυτήν την εβδομάδα στο ιατρείο- να παίρνει αντιβίωση από τηλεφωνική οδηγία και να νοσηλευθεί λόγω μηνιγγίτιδας.

Διαβάστε επίσης:

«Πρώτες βοήθειες για παιδιά: Όσα πρέπει να ξέρουν οι γονείς»: Δωρεάν σεμινάριο στο Σεράφειο Κολυμβητήριο (5/6) [6]

«Με απείλησε με μαχαίρι μπροστά στο παιδί»: Η μητέρα του 6χρονου Ράινερ ξεσπά και ζητά πίσω το παιδί της [7]

Ελληνική Αγωγή: Θερινή προετοιμασία στα Αρχαία Ελληνικά για Γυμνάσιο και Λύκειο με τρόπο… διαδραστικό! [8]