Αρχική Νέα Τσουχτερά πρόστιμα για κάπνισμα και άτμισμα ακόμα και μέσα στο αυτοκίνητο

Τσουχτερά πρόστιμα για κάπνισμα και άτμισμα ακόμα και μέσα στο αυτοκίνητο

Νέα εγκύκλιο εξέδωσε το υπουργείο Υγείας  για το κάπνισμα και το άτμισμα, σύμφωνα με την οποία όταν στο αυτοκίνητο επιβαίνουν παιδιά κάτω των 12 ετών, απαγορεύονται οι παραπάνω ενέργειες, ειδάλλως τα πρόστιμα προβλέπονται τσουχτερά.

Το θετικό εν γένει είναι ότι ξεκινούν οι συστηματικοί έλεγχοι για το κάπνισμα και το άτμισμα σε δημόσιους χώρους, ενώ για πρώτη φορά προβλέπονται υψηλά πρόστιμα για όσους καπνίζουν μέσα σε αυτοκίνητο όπου επιβαίνουν παιδιά.

Ειδικότερα εγκύκλιος του υπουργείου Υγείας επιβάλει πρόστιμα 1.500 ευρώ σε όσους οδηγούς καπνίζουν ή ατμίζουν και μεταφέρουν παιδιά, ενώ το πρόστιμο διπλασιάζεται και γίνεται 3.000 ευρώ όταν πρόκειται για όχημα δημοσίας χρήσεως.

Η εγκύκλιος προβλέπει χαρακτηριστικά: «Στα πάσης φύσεως αυτοκίνητα ιδιωτικής και δημόσιας χρήσης, όταν επιβαίνουν ανήλικοι κάτω των 12 ετών. Για την ως άνω παράβαση επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο ποσού 1.500 ευρώ στον επιβαίνοντα που κάνει χρήση προϊόντων καπνού, νέων προϊόντων καπνού, ηλεκτρονικών τσιγάρων και φυτικών προϊόντων για το κάπνισμα ανεξάρτητα αν είναι οδηγός, ενώ διπλασιάζεται το πρόστιμο στο ποσό των 3.000 ευρώ, αν αυτός που κάνει χρήση προϊόντων καπνού, νέων προϊόντων καπνού , ηλεκτρονικών τσιγάρων και φυτικών προϊόντων για το κάπνισμα οδηγεί αυτοκίνητο δημοσίας χρήσης.

Επιπλέον, στους οδηγούς των οχημάτων αυτών επιβάλλεται η αφαίρεση της άδειας ικανότητας οδήγησης για διάστημα ενός (1) μηνός για κάθε παράβαση έστω και αν δεν διέπραξαν οι ίδιοι την παράβαση αλλά πρόσωπο που επιβαίνει στο αυτοκίνητο».

Πώς θα γίνονται οι έλεγχοι

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, ξεκινούν άμεσα αιφνιδιαστικοί έλεγχοι σε όλες τις Μονάδες Υγείας, σε δημόσιες υπηρεσίες αλλά και σε εστιατόρια, καφετέριες και άλλα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος.

Αρμόδιες αρχές για τους ελέγχους αλλά και για τα πρόστιμα είναι:

οι Υγειονομικές Υπηρεσίες των Οργανισμών Περιφερειακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ και Β ́ βαθμού, η δημοτική αστυνομία, καθώς και οι λιμενικές αρχές στην περιοχή ευθύνης τους.

Παράλληλα ελέγχους θα πραγματοποιεί και ο Τομέας Ελέγχου Δημόσιας Υγείας και Ψυχικής Υγείας του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας (Σ.Ε.Υ.Υ.Π.). που θα διερευνά τις σχετικές καταγγελίες παραβάσεων και θα συνεργάζεται με τις άλλες ελεγκτικές Αρχές.

Επίσης το ΣΕΥΥΠ θα βεβαιώνει «παραβάσεις και θα επιβάλλει τα οριζόμενα πρόστιμα για την ορθή εφαρμογή της απαγόρευσης χρήσης προϊόντων καπνού, νέων προϊόντων καπνού , ηλεκτρονικών τσιγάρων και φυτικών προϊόντων για το κάπνισμα».

Πρόστιμα για καπνιστές και καταστηματάρχες

Η εγκύκλιος προβλέπει ξεκάθαρα ότι πρόστιμο θα επιβάλλεται όχι μόνο στον καταστηματάρχη ή στον υπεύθυνο μιας Μονάδας αλλά και στους ίδιους τους καπνιστές αφού σημειώνεται: «Διευκρινίζεται ότι πρόστιμο επιβάλλεται τόσο στους υπευθύνους εφαρμογής των διατάξεων όσο και στον παραβάτη καπνιστή ή χρήστη προϊόντων καπνού, νέων προϊόντων καπνού, ηλεκτρονικού τσιγάρου και φυτικών προϊόντων για κάπνισμα».

Τα τσουχτερά πρόστιμα με βάση και τον νόμο που ισχύει στην Ε.Ε. και τον οποίο υιοθέτησε η χώρα μας, πρόστιμα θα επιβάλλονται και σε όσους κάνουν χρήσητων νέων προϊόντων καπνού, των ηλεκτρονικών τσιγάρων και φυτικών προϊόντων για το κάπνισμα.

Πού θα γίνονται οι έλεγχοι

Με βάση τη σειρά προτεραιότητας οι έλεγχοι θα γίνονται σε:

-νοσηλευτικά ιδρύματα όλων των ειδών και των βαθμίδων,

-εκπαιδευτικά ιδρύματα κατά προτεραιότητα: παιδικοί σταθμοί και νηπιαγωγεία, δημοτικά σχολεία, ειδικά σχολεία, δευτεροβάθμια εκπαίδευση όλων των τύπων, Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, Εκπαιδευτικά Ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, χώροι παροχής κάθε είδους τεχνικής εκπαίδευσης, χώροι παροχής παντός τύπου ιδιωτικής εκπαίδευσης,

-χώροι αθλητικών εγκαταστάσεων , -καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, -κέντρα διασκέδασης, κ.ά.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.