Αρχική InfoSchool Εκπαιδευτικά Νέα Unesco: Χρειάζονται 2,3 δισ. δολάρια ώστε τα παιδιά σε εμπόλεμες ζώνες να μπορούν να πηγαίνουν σχολείο

Unesco: Χρειάζονται 2,3 δισ. δολάρια ώστε τα παιδιά σε εμπόλεμες ζώνες να μπορούν να πηγαίνουν σχολείο

ws_War_zone_children_1024x768Για να αποκτήσουν πρόσβαση στην εκπαίδευση τα τουλάχιστον 34 εκατομμύρια παιδιά που δεν πηγαίνουν σχολείο σε εμπόλεμες ζώνες σε διάφορες χώρες απαιτείται ένα ποσό ύψους 2,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο είναι δεκαπλάσιο από αυτό που χορηγείται σήμερα, υπογράμμισε η Unesco.

"Η επιστροφή στο σχολείο μπορεί να είναι η μόνη αχτίδα ελπίδας και ομαλότητας για πολλά παιδιά και νέους σε χώρες σε κρίση", τόνισε η Γενική Διευθύντρια της Unesco Ιρίνα Μπόκοβα. "Η παιδεία πρέπει να ιδωθεί ως μέρος της πρωταρχικής αντίδρασης όταν χτυπάει η κρίση".

Η Εκπαιδευτική, Επιστημονική και Επιμορφωτική Οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών υπενθυμίζει ότι ο στόχος που είχε προσδιοριστεί το 2011 προέβλεπε το 4% της ανθρωπιστικής βοήθειας να κατευθύνεται στην εκπαίδευση και τονίζει ότι πέρυσι, στην παιδεία κατευθύνθηκε μόλις το 2% της βοήθειας αυτής.

"Οι τρέχοντες στόχοι είναι σε τεράστιο βαθμό ανεπαρκείς και εκτρέπουν την προσοχή από τις αληθινές ανάγκες των παιδιών στο πεδίο", επισήμανε ο Άαρον Μπεναβό, διευθυντής της Παγκόσμιας Έκθεσης του Προγράμματος "Εκπαίδευση για Όλους".

Τα παιδιά και οι έφηβοι σε χώρες που πλήττονται από ένοπλες συρράξεις, ιδίως τα κορίτσια, είναι πολύ πιο πιθανό να μην πηγαίνουν στο σχολείο από τα παιδιά της ηλικίας τους σε άλλα κράτη, εξήγησε το Πρόγραμμα σε μια ανακοίνωσή του.

o-SYRIA-EDUCATION-900Ακόμη και εάν είχε τηρηθεί ο στόχος για την διάθεση του 4% της ανθρωπιστικής βοήθειας στην παιδεία που είχε τεθεί το 2013, 15,5 εκατ. παιδιά και νέοι δεν θα λάμβαναν ποτέ ανθρωπιστική βοήθεια για την εκπαίδευσή τους, σημείωσε η Unesco.

Μόλις το 4% των εκκλήσεων για χρηματοδότηση της ανθρωπιστικής βοήθειας που αφορά την παιδεία έλαβε το 50% του συνόλου των χρημάτων που διατέθηκαν, σύμφωνα με την έκθεση, με την κατάσταση να είναι ιδιαίτερα άσχημη στο Τσαντ και στο Κονγκό. Η Αϊτή, το Σουδάν και οι χώρες οι οποίες είχαν πληγεί από το Ασιατικό τσουνάμι το 2004 πήγαν καλύτερα.

"Η προσοχή των ΜΜΕ δίνει άδικα προτεραιότητα σε ορισμένες χώρες εις βάρος άλλων", επισήμανε η Unesco και πρόσθεσε ότι πολλές από τις εκκλήσεις δεν καλύπτουν τις ανάγκες όλων εκείνων των παιδιών και των νέων που χρειάζονται βοήθεια.

Το 2013 21 εκατ. παιδιά και νέοι σε εμπόλεμες ζώνες χρειάζονταν βοήθεια για να αποκτήσουν πρόσβαση στην παιδεία, εκ των οποίων είχαν συνυπολογιστεί στις εκκλήσεις που έγιναν 8 εκατομμύρια, αλλά μόλις 3 εκατομμύρια έλαβαν πράγματι βοήθεια όταν διανεμήθηκε, τόνισε η Unesco.

Διαβάστε επίσης:

UNESCO: Η κακή ποιότητα εκπαίδευσης αφήνει πίσω της μια κληρονομιά αναφαλβητισμού

Απίστευτο: Κοριτσάκι από τη Συρία μπέρδεψε την κάμερα με όπλο και «παραδόθηκε»


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.