«Βαϊάνα»: Ο Μιχάλης Κουϊνέλης και η Μαρίνα Σάττι πίσω από τους ήρωες της νέας ταινίας της Disney!

Φέτος τα Χριστούγεννα, εκτός από την προσμονή του Άγιου Βασίλη, τα παιδιά έχουν έναν ακόμη λόγο να περιμένουν με αγωνία την πιο μαγική εποχή του χρόνου! Από τα στούντιο της Walt Disney Animation έρχεται η Βαϊάνα, μια εντυπωσιακή ταινία κινουμένων σχεδίων από τους δημιουργούς των πολύ επιτυχημένων «Ψυχρά κι Ανάποδα» και «Ζωούπολη» που θα φέρει το καλοκαίρι στην καρδιά του χειμώνα!

Τρεις χιλιάδες χρόνια πριν, οι μεγαλύτεροι ναυτικοί του κόσμου διέσχιζαν τον απέραντο Ειρηνικό, εξερευνώντας τα πολλά νησιά της Ωκεανίας. Αλλά κάπου εκεί, και για μια χιλιετία, τα ταξίδια σταμάτησαν και κανείς δεν γνωρίζει το γιατί. Η Βαϊάνα είναι μια ριψοκίνδυνη έφηβη που σαλπάρει σε μια τολμηρή αποστολή για να σώσει το λαό της. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού θα συναντήσει τον κάποτε ισχυρό ημίθεο Μάουι, που θα την καθοδηγήσει στο να γίνει μια εξαιρετική εξερευνήτρια. Μαζί θα ταξιδέψουν στα ανοιχτά συναντώντας γιγάντια τέρατα και αντίξοες συνθήκες, και στην πορεία η Βαϊάνα θα εκπληρώσει το όραμα των προγόνων της, ανακαλύπτοντας παράλληλα και αυτό που πάντα αναζητούσε: την πραγματική της ταυτότητα.

Εντυπωσιακά εφέ, καταιγιστική δράση, τραγούδια, συγκίνηση και γέλιο είναι όλα εκείνα που θα κάνουν τη Βαϊάνα και το μαγικό της κόσμο, την επόμενη κλασική ταινία κινουμένων σχεδίων για όλη την οικογένεια!

Βαϊάνα poster

Μόλις 17 ημέρες πριν από την πολυαναμενόμενη έξοδο της ταινίας στους κινηματογράφους στις 22 Δεκεμβρίου από τη Feelgood, το Infokids.gr μίλησε με τους πρωταγωνιστές Βαϊάνα και Μάουι ή αλλιώς με τη Μαρίνα Σάττι και τον Μιχάλη Κουϊνέλη που δανείζουν τις φωνές τους στους βασικούς ήρωες της νέας ταινίας της Disney! Οι δύο καλλιτέχνες μίλησαν για το ρόλο τους, τη διαδικασία της μεταγλώττισης και τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν, αλλά και το πώς αισθάνονται που η συγκεκριμένη δουλειά τους προορίζεται και απευθύνεται σε παιδικό κυρίως κοινό.

«Η Βαϊάνα είναι η κόρη του αρχηγού του νησιού. Υπάρχει μια κατάρα που έχει πέσει στο νησί τα τελευταία χρόνια και τα πράγματα πάνε από το κακό στο χειρότερο και στην ουσία υπερβαίνει τους κανόνες και βγαίνει στον ωκεανό κρυφά από τον πατέρα της, ενώ απαγορεύεται, και πάει να συναντήσει τον Μάουι που είναι εγκλωβισμένος σε ένα άλλο νησί για να βρούνε μαζί την καρδιά του νησιού. Το μήνυμα που θέλει να περάσει η ταινία είναι ότι σημασία δεν έχει ο προορισμός, αλλά το ταξίδι, η σχέση που αναπτύσσεται ανάμεσα στους δύο ήρωες και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν μέχρι εν τέλει να πετύχουν το σκοπό τους», αναφέρει η Μαρίνα σε μια σύντοψη περίληψη της ταινίας.

Τι σου αρέσει στο ρόλο σου;

Μ.Σ: Μου αρέσει που είναι πολύ αισιόδοξη και έχει πολύ χιούμορ σε όλη αυτή τη διαδικασία, ενώ έρχονται και πολύ δύσκολες στιγμές που κινδυνεύει και είναι μόνη της στη μέση του ωκεανού, αλλά παρ όλα αυτά ο στόχος της είναι τόσο έντονα μέσα της, που ακόμα και στις πιο ευάλωτες στιγμές της, αυτό που την ενεργοποιεί είναι ότι όλα αυτά δεν τα κάνει για τον εαυτό της αλλά για όλους στο νησί.

Μ.Κ: Εμένα μου αρέσει ο Μάουι γιατί είναι μοναχικός, καλόκαρδος και λίγο ψυχοπαθής. Είναι ένας ωραίος τύπος και στο τέλος κερδίζει αυτό που λέμε το μεγαλείο της ψυχής και μπαίνει στη διαδικασία να βοηθήσει τη Βαϊάνα και όλους τους κατοίκους του νησιού, βρίσκοντας παρέα στο ταξίδι του. Αυτό είναι που δένει περισσότερο τους δύο ήρωες.

Βαϊάνα

Πώς ήταν η μεταξύ σας συνεργασία;

Μ.Κ: Εγώ ήμουν πολύ χαρούμενος και ενθουσιασμένος όταν έμαθα ότι η Μαρίνα θα είναι η Βαϊάνα. Μου άρεσε πάρα πολύ γιατί τη θαυμάζω και σαν καλλιτέχνιδα και χάρηκα πολύ όταν πια είδα κάποια αποσπάσματα από τον τρόπο που απέδωσε το ρόλο της. Νομίζω ότι δεν θα υπήρχε καταλληλότερη κοπέλα να κάνει αυτή την ηρωίδα. Της ταιριάζει γάντι και ήταν πολύ ευχάριστη η συνεργασία μας και ελπίζω να συνεργαστούμε ξανά στο μέλλον.

Όπως εξήγησαν στο Infokids.gr οι δύο καλλιτέχνες, δεν συναντήθηκαν καθόλου κατά τη διαδικασία της μεταγλώττισης, αλλά ο καθένας ηχογράφησε μόνος τα λόγια του από τις 12 Σεπτεμβρίου που μπήκαν στο στούντιο για πρώτη φορά. Διαφορετικά, θα προσπαθούσαν ακόμη να ολοκληρώσουν τη δεύτερη σκηνή από τα γέλια, όπως χαρακτηριστικά μάς εξομολογήθηκαν! Και παρόλο που η Μαρίνα έχει δουλέψει ξανά σε παρόμοιο project, ηχογραφώντας όμως μόνο τραγούδια για παιδικές ταινίες, για τον Μιχάλη Κουϊνέλη είναι η πρώτη φορά που συμμετέχει σε μια τέτοια δουλειά.

Μ.Κ: Ήθελα πάντα να το κάνω. Έβλεπα τους ξένους στα trailer που το έκαναν και το θεωρούσα πάρα πολύ εντυπωσιακό, πέρα από την εικόνα. Όταν μου το πρότειναν, χάρηκα πάρα πολύ και το έκανα με κλειστά μάτια. Η κινητήριος δύναμη ήταν τα ανίψια και τα βαφτιστήρια μου, χαίρομαι που θα πάνε να δούνε το νονό και το θείο τους. Οπότε, το έκανα με μεγάλη χαρά!

Μ.Σ: Τα τραγούδια ήταν αρκετά απαιτητικά σε σχέση με τις προηγούμενες εμπειρίες που είχα, γιατί συνήθως στις ταινίες κινουμένων σχεδίων η ηρωίδα τραγουδάει λυρικά. Ας πούμε ότι τα τραγούδια αυτά και ο τρόπος που έπρεπε να τα τραγουδήσω, φωτογραφίζει όλη την περιπέτεια, οπότε υπήρχε και μια αντίστοιχη ένταση.

Ποια ήταν η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετωπίσατε;

Μ.Κ: Εγώ έχω συνηθίσει να κάθομαι στο στούντιο 8 ώρες και να μην καταλαβαίνω πώς πέρασαν… Εδώ, μετά από 3 ώρες άρχισα να δυσκολεύομαι. Και στο να ακούσω και στο να παρακολουθήσω και μου φάνηκε πολύ περίεργο γιατί είμαι αλλιώς συνηθισμένος. Ήταν μια αρκετά δύσκολη διαδικασία, αλλά νομίζω ότι το αποτέλεσμα σε δικαιώνει και όταν το ακούς πια τελειωμένο, σκέφτεσαι τι ωραία εμπειρία ήταν και μακάρι να τη ζήσουν όλοι οι άνθρωποι. Να γίνουν τόσες πολλές παιδικές ταινίες, που να μπορούν να συμμετέχουν όλο και περισσότεροι άνθρωποι.

Μ.Σ: Επειδή όλη αυτή η διαδικασία γίνεται πολύ γρήγορα και πρέπει να προλάβεις την ατάκα, εγώ αισθανόμουν ότι ήθελα τον τριπλάσιο χρόνο για να συνειδητοποιώ κάθε στιγμή τι λέω και τι γίνεται. Και η σκηνοθέτης μας πίστευε – και προφανώς την εμπιστευόμαστε γιατί το έχει ξανακάνει πολλές φορές – ότι στην ουσία θέλουμε αυτόν τον αιφνιδιασμό και την πρώτη αντίδραση.

Μ.Κ: Εγώ το ίδιο πιστεύω και για τα τραγούδια. Δεν θα ήθελα μια τραγουδίστρια να έρθει και να πει ένα τραγούδι μου, το οποίο έχει ήδη πει 5 φόρες, γιατί θα έρθει και θα το κάνει πολύ τεχνικό. Θέλω να πάρει το τραγούδι και να το δουλέψει μισή-μία ώρα στο στούντιο, ώστε να έχει το στοιχείο του αιφνιδιασμού για να μην χάσει το συναίσθημά του.

Μάουι

Βλέπετε παιδικές ταινίες;

Μ.Κ: Εγώ βλέπω ταινίες παιδικές μανιωδώς! Μου αρέσουν πολύ. Θεωρώ ότι εάν δεν έκανα αυτό που κάνω και που το αγαπάω τόσο πολύ, θα ήθελα να φτιάχνω video games ή ταινίες. Το θεωρώ πάρα πολύ εντυπωσιακό, γιατί νιώθω ότι η φαντασία δεν έχει όρια, όπως και στη μουσική άλλωστε.

Πώς είναι η δουλειά σου να προορίζεται για μικρά παιδιά;

Μ.Σ: Τα παιδιά επειδή δεν σου χρωστάνε, αν αυτό που τους λες δεν επικοινωνεί κάτι, δεν το δέχονται. Θεωρώ ότι έχουν αντικειμενικό κριτήριο, με την έννοια ότι ασχολούνται μόνο με αυτό που παράγεις και τον τρόπο που το παράγεις, όχι με το ποιος είσαι, οπότε είναι ένα κοινό πιο δύσκολο και από τους μεγάλους. Όσες παιδικές παραστάσεις έχω παρακολουθήσει, όπως και αυτή η ταινία, δεν μπορώ να πω ότι κάνεις κάτι το ιδιαίτερο επειδή προορίζεται για παιδιά. Και στη ζωή μου, όταν ακούω να μιλάνε σε ένα παιδί, δεν μου αρέσει να του μιλάνε λες και είναι εξωγήινος. Έτσι, τα παιδιά θα μεγαλώσουν και θα γίνουν μέλη της κοινωνίας χωρίς να πονέσουν.

Γιατί να έρθει μια οικογένεια να δει την ταινία;

Μ.Σ: Γιατί η Disney και οι ταινίες της έχουν μια μαγεία και νομίζω ότι αυτή η συγκεκριμένη αποτυπώνει το σήμερα. Είναι μια άλλη ιστορία, λίγο πιο του δρόμου, δεν είναι μέσα στα παλάτια, οπότε σαν μήνυμα για το σήμερα μου αρέσει αυτή η απομυθοποίηση και η καταπάτηση των σταθερών που έχουν να κάνουν με την πριγκίπισσα που ζει στο παλάτι και περιμένει τον πρίγκιπα να τη σώσει. Μου αρέσει που αναιρείται αυτό το μοντέλο, που είναι ξυπόλυτη, αλλά παρ όλα αυτά είναι πριγκίπισσα, αναλαμβάνει περισσότερες ευθύνες που έχουν να κάνουν με τη διάσωση του λαού και του νησιού της και όχι με τον έρωτα και τον πρίγκιπα.

Δείτε το trailer: