Βαλέρια, 6 ετών: “Νιώθω ελεύθερη όταν κάνω ιππασία!”

Βαλέρια, 6 ετών: "Νιώθω ελεύθερη όταν κάνω ιππασία!"

Η Βαλέρια ετοιμάζεται για τη Β’ Δημοτικού. Είναι εξαιρετική μαθήτρια, όμως η αγαπημένη στιγμή της εβδομάδας της είναι, όταν έρχεται το μεσημέρι της Παρασκευής. Τότε η μαμά της την παίρνει από το σχολείο και μαζί πηγαίνουν στην Ιππασία και στα αγαπημένα άλογα της Βαλέριας.

Μίλησέ μας για το άθλημά σου: Τι σε οδήγησε να ασχοληθείς με αυτό και γιατί το ξεχωρίζεις από τα υπόλοιπα;

Η ιππασία είναι ένα ξεχωριστό άθλημα. Ασχολούμουν από μικρή με αυτή. Για να κάνεις ιππασία πρέπει να έχεις τη σέλα, την αρτάνα, τους αναβολείς, τα ηνία και την κεφαλαριά. Αυτά τα βάζεις πάνω στο άλογο, ώστε να κάνεις ιππασία.

Μου αρέσουν πολύ τα άλογα, είναι το αγαπημένο μου ζώο. Γι’αυτό ασχολήθηκα με την ιππασία. Νιώθω ελεύθερη όταν κάνω ιππασία και το μάθημα, μα και η ιπποκομία, μου αρέσουν πολύ! Περνάω καλά εκεί!

Είχες ασχοληθεί στο παρελθόν με τον αθλητισμό ή αυτό ήταν η πρώτη επιλογή σου;

Πριν την ιππασία είχα ασχοληθεί με τη ρυθμική και το καράτε.

Πόσο χρόνο αφιερώνεις στο άθλημα μέσα στην εβδομάδα;

Την Παρασκευή το απόγευμα πηγαίνω μετά το σχολείο για μία ώρα και άλλη μία ώρα καμιά φορά το Σάββατο.

Όταν πηγαίνω εκεί, πρώτα κάνω ιπποκομία, δηλαδή φροντίζω το άλογό μου, το ετοιμάζω. Μετά κάνω ασκήσεις πάνω σε αυτό, γυμνάζοντας χέρια και πόδια. Και μετά κάνω τους βηματισμούς -ο καλπασμός είναι πιο γρήγορος, δεν έχω ξεκινήσει ακόμα. Μπορώ να μην έχω πάντα το ίδιο άλογο, μα διαφορετικό. Όταν τελειώνει το μάθημα, το πάω πίσω στον στάβλο του. Αν έχει ιδρώσει και έχει λερωθεί από τη σκόνη, το σκουπίζω, κυρίως στην κοιλίτσα του και εκεί που είναι η σέλα.

Ποιος είναι ο στόχος σου στο άθλημα αυτό; Κάποια διάκριση ή συστηματική σωματική εξάσκηση;

Θέλω να πάω σε αγώνες.

Θα σε ενδιέφερε ο Πρωταθλητισμός ή το να ασχοληθείς επαγγελματικά με το άθλημα αυτό;

Θα με ενδιέφερε πάρα πολύ. Αν μπορούσα να το κάνω θα το έκανα, με την πρώτη ευκαιρία που θα έβρισκα.

Ποια είναι τα οφέλη του αθλήματος αυτού για ένα παιδί και από ποια ηλικία μπορεί να ξεκινήσει;

Απαντά η Μαρία Μάντη, ιδιοκτήτρια Madis Riding Academy και εκπαιδεύτρια

Μπορούμε να αρχίσουμε ασκησούλες, αλλά και μια επαφή με τα ζωάκια από 18 μηνών μέχρι 6 ετών. Τα κανονικά μαθήματα ιππασίας που έχουν διάρκεια κοντά στην ώρα και μαθαίνεις τους βηματισμούς του αλόγου, αλλά και τη διαχείριση του ζώου αυτού ξεκινούν από 5 ετών. Φυσικά δεν υπάρχει περιορισμός της ηλικίας γι’αυτό το εξαιρετικό άθλημα.

Τα οφέλη της ιππασίας είναι τα εξής: Αρχικά στην ιππασία είναι απαραίτητο να υπάρχει η ανεξαρτητοποίηση όλων των μελών του σώματος, με αποτέλεσμα να πρέπει να συντονίσουμε και το μυαλό και το σώμα να δίνει διαφορετικές εντολές για κάθε μέλος, έτσι ώστε να καθοδηγούμε το άλογο με τη μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια.

Από εκεί και πέρα, για τα μικρά παιδιά είναι ένα τεράστιο μάθημα σε μία σχέση συνεργασίας. Να μάθεις πότε είναι τα όρια. Πότε πρέπει να πιέζεις και πότε όχι έναν άλλον ζωντανό οργανισμό και τις ανάγκες που έχει αυτός. Πέρα από αυτό, υπάρχει και ένα συναισθηματικό δέσιμο και μια ευαισθησία που αναπτύσσεται και εξελίσσεται διαρκώς έπειτα από χρόνια.

Διαβάστε επίσης:

Ονειρεύτηκα έναν “οδηγό παιδιού” από τη γέννησή του μέχρι την πρώτη μέρα στο σχολείο -και τώρα τον έχω!

Ευτυχισμένος μπαμπάς ο Πύρρος Δήμας για φαγητό μαζί με τα παιδιά του (εικόνα)

«The Other Pair»: Μία ταινία για την αλληλεγγύη των παιδιών που πηγάζει από την καρδιά τους ( vid)