Βάλτε στο καλοκαίρι σας «10…με τόνο»

10metonoΟ χώρος καθημερινής μελέτης και δημιουργικής απασχόλησης «10…με τόνο» προσκαλεί τα παιδιά στα πρότυπα θερινά εργαστήρια που διοργανώνει στα πλαίσια των καλοκαιρινών διακοπών. Το «10… με τόνο!» είναι ένα κέντρο μελέτης για μαθητές Δημοτικού και Γυμνασίου, που τους δίνει τη δυνατότητα, να διαβάζουν γρήγορα και αποτελεσματικά όλα τα μαθήματα της επόμενης ημέρας κερδίζοντας πολύτιμο ελεύθερο χρόνο. Τα παιδιά μελετούν σε ήσυχους και ειδικά διαμορφωμένους χώρους, με τη συνεχή επίβλεψη έμπειρων καθηγητών, και οι γονείς μπορούν να είναι σίγουροι για την πρόοδο και την ασφάλεια των παιδιών τους. Στόχος  είναι η άψογη προετοιμασία των παιδιών για το σχολείο αλλά και η ανάπτυξη ικανοτήτων και δεξιοτήτων, που θα είναι χρήσιμες για το μέλλον τους.

Αναλυτικά το πρόγραμμα των θερινών εργαστηρίων διαμορφώνεται ως εξής:

Φτιάχνοντας το δικό μας πάρκο!» – Εργαστήριο δημιουργικής σκέψης


Πολλές, καλές και πρωτότυπες ιδέες… Έχοντας κατά νου αυτό το τρίπτυχο της δημιουργικής σκέψης, οι μαθητές θα λάβουν μέρος σε ασκήσεις και δραστηριότητες που κεντρίζουν τη φαντασία και απελευθερώνουν τη σκέψη. Εγείροντας τον περιβαλλοντικό προβληματισμό θα δημιουργήσουμε μια μακέτα που θα συγκεντρώνει όλα τα στοιχεία του ιδανικού μας πάρκου μέσα στην πόλη.

«Ακούω – Σκέφτομαι – Μιλώ!» – Εργαστήριο Προφορικού και γραπτού λόγου / Ρητορικής
Προφορικός λόγος, γλώσσα του σώματος, ομιλία σε ακροατήριο, ενημέρωση, προσωπική άποψη, πειθώ και επιχειρηματολογία, διάλογος, επικοινωνία, κριτική και δημιουργική σκέψη, αγωγή του ακροατή… Ένα αντικείμενο που απουσιάζει από το σύγχρονο σχολείο, αλλά που είναι απολύτως παρόν στην καθημερινή και στην μελλοντική επαγγελματική ζωή των παιδιών. Το καινοτόμο πρόγραμμα «Τεισίας» για την καλλιέργεια του προφορικού λόγου και της δημιουργικής σκέψης έχει εφαρμοστεί στο πλαίσιο έρευνας εγκεκριμένης από το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο σε 8 σχολεία και σε δείγμα 130 μαθητών. Εφαρμόζεται, εμπλουτίζεται και ανασχεδιάζεται ανάλογα με τις ανάγκες και τη δυναμική κάθε ομάδας από το 2002. Βασίζεται στη σταδιακή και κυκλική άσκηση των μαθητών στην εκφραστική ανάγνωση, στο παιχνίδι ρόλων, στον αυθόρμητο λόγο, στον προτρεπτικό λόγο και στους διττούς λόγους – debate, καθώς και σε μια πληθώρα υποστηρικτικών ασκήσεων (αντλημένων από διάφορα αντικείμενα, όπως το θέατρο στην εκπαίδευση, η παραστατική αφήγηση, η γλωσσολογία και η λεξικογραφία και, φυσικά, η κλασική ρητορική).
Κάποια από τα θέματα που θα δίνονται στους μαθητές στη διάρκεια των προφορικών δραστηριοτήτων θα αντλούνται από την ύλη των σχολικών βιβλίων, σε μια προσπάθεια δημιουργικής προσέγγισης των γνώσεών τους.

«Παίζω με τους αριθμούς!» – Μαθηματικά παιχνίδια
Απλά και ευχάριστα μαθηματικά παιχνίδια, δραστηριότητες και προβλήματα, τα οποία προέρχονται από το άμεσο περιβάλλον των παιδιών. Η λύση προκύπτει μέσα από συζήτηση και προβληματισμό και δομείται πάνω στην προϋπάρχουσα γνώση και την ομαδική εργασία.

«Ένα σύμβολο, μία λέξη και μία κίνηση!» – Θεατρικό παιχνίδι


Μουσική, κίνηση, λόγος, αυτοσχεδιασμός και φαντασία… Όλα χωρούν σε αυτό το εργαστήριο, που φιλοδοξεί να «ακούσει» τις κρυφές σκέψεις των παιδιών, να «ξεκλειδώσει» το σώμα και να απελευθερώσει την εκφραστικότητά τους.

«Η έμπνευση μου έγινε εικόνα!» – Δημιουργία βίντεο


Με οδηγό τη φαντασία και τη διάθεση για δημιουργία οι μικροί μαθητές θα γυρίσουν μια ταινία μικρού μήκους. Θα μοιράσουν μεταξύ τους το ρόλο του σκηνοθέτη, του σεναριογράφου, των ηθοποιών, θα αποφασίσουν για τις σκηνές και θα πραγματοποιήσουν γυρίσματα στους χώρους του «10… με τόνο!». Οι σκηνές θα μονταριστούν και θα επενδυθούν μουσικά και, όταν όλα θα είναι έτοιμα… θα έχουμε πρεμιέρα! Κάθε ομάδα θα διαλέξει το αγαπημένο της παραμύθι το οποίο θα ανασυνθέσει από την αρχή. Οι χαρακτήρες των γνωστών μας ηρώων θα αλλάξουν ρόλους και σχέσεις οδηγώντας μας σε ένα ανατρεπτικό τέλος.

«Τα χέρια μου είναι μαγικά!» – Εργαστήριο εικαστικών


Ανακυκλώσιμα υλικά, πηλός, κολάζ με φυσικά υλικά που θα συλλέξουν από τον κήπο θα είναι τα μέσα της καλλιτεχνικής δημιουργίας, που θα δώσουν μορφή στις ιδέες της ομάδας. Δεν πετάμε τίποτα !

«Πού βρίσκεται η Αχερουσία λίμνη;» – Τόποι και Μυθολογία


Ξεμπλέκοντας το κουβάρι των μύθων ταξιδεύουμε και συνδέουμε κάθε τόπο με την αρχαία Ελλάδα έχοντας στην βαλίτσα μας χάρτες, φωτογραφίες, βίντεο, αφηγήσεις …

« Όχι στη βία..Μίλα τώρα ! » – Μιλάμε για το σχολικό εκφοβισμό

Μην ντρέπεσαι, μη φοβάσαι, μη νοιώθεις ότι φταις. Ένα κοινωνικό φαινόμενο της εποχής μας που έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις. Συζητάμε, ενημερωνόμαστε, προβληματιζόμαστε, μαθαίνουμε να το αντιμετωπίζουμε αποτελεσματικά !

«Το μαλλί και το μπαλόνι… Ποια σχέση τα συνδέει ; » – Πειράματα Φυσικής

Χρησιμοποιώντας απλά υλικά και στήνοντας αυτοσχέδιο εργαστήριο γινόμαστε μικροί επιστήμονες και ρίχνουμε μια ματιά στον κόσμο της Φυσικής μέσα από διασκεδαστικά πειράματα.

Ημερομηνίες διεξαγωγής προγράμματος:
1η εβδομάδα: 17-21 Ιουνίου (εγγραφές έως 6 Ιουνίου-έγκαιρη εγγραφή έως 3 Ιουνίου)
2η εβδομάδα: 24-28 Ιουνίου (εγγραφές έως 10 Ιουνίου- έγκαιρη εγγραφή έως 6 Ιουνίου)
3η εβδομάδα: 1-5 Ιουλίου (εγγραφές έως 13 Ιουνίου-έγκαιρη εγγραφή έως 10 Ιουνίου)

Κόστος συμμετοχής:
Το κόστος ανέρχεται στα :
80 ευρώ για κάθε εβδομάδα (μόνο για έγκαιρη εγγραφή).
90 ευρώ για κάθε εβδομάδα (με εγγραφή έως 6 Ιουνίου).

Για αδέλφια ή για φίλους (παρέα τριών παιδιών και παραπάνω) το κόστος ανέρχεται στα :
75 ευρώ για κάθε εβδομάδα (μόνο για έγκαιρη εγγραφή ).
85 ευρώ για κάθε εβδομάδα (με εγγραφή έως 13 Ιουνίου).

Στο κόστος συμμετοχής περιλαμβάνονται τα εργαστήρια και τα υλικά τους και ελαφρύ σνακ (φρέσκος χυμός, μπισκότα, χειροποίητο κέϊκ).

– Λόγω του βιωματικού χαρακτήρα των εργαστηρίων οι θέσεις είναι περιορισμένες και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

– Τα εργαστήρια βασίζονται στην εργασία με ομάδες και για αυτό το λόγο θα πραγματοποιούνται μόνο εφόσον συγκεντρώνεται ο ελάχιστος αριθμός των 8 μαθητών. Οι γονείς θα ειδοποιούνται πέντε ημέρες πριν την έναρξη του προγράμματος για την πραγματοποίησή του.

Πληροφορίες – εγγραφές στη γραμματεία του «10… με τόνο!»:  Μιλτιάδου 52, Π. Φάληρο, τηλ.: 210-9881453, 6977557187, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:info@dekametono.edu.gr