Βάσεις 2017: Ανακοινώνονται στις αρχές της επόμενης εβδομάδας

Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να ανακοινωθούν οι βάσεις εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Παιδείας, η μέρα αυτή θα είναι η Δευτέρα 28 Αυγούστου ή  -το αργότερο- η Τρίτη 29 Αυγούστου, ενώ αναφέρουν ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες εργάζονται πυρετωδώς προκειμένου να είναι όλα έτοιμα για την ημέρα που θα δοθεί τέλος στην αγωνία χιλιάδων υποψηφίων.

Ενόψει των ανακοινώσεων, το ενδιαφέρον στρέφεται στο ύψος των βάσεων εισαγωγής. Καταλυτικό ρόλο ως προς αυτό αναμένεται ότι θα παίξουν τα Μαθηματικά Κατεύθυνσης όπου, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Υπουργείου Παιδείας, το 83,45% των υποψηφίων στην ομάδα Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής έγραψε κάτω από τη βάση.

Οι εκπαιδευτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι οι περισσότερες σχολές στο 2ο και 5ο επιστημονικό πεδίο θα σημειώσουν σημαντική πτώση. Κάτι παραπάνω από αισθητή θα είναι η πτώση στις σχολές Οικονομίας και Πληροφορικής, ενώ στο 2ο επιστημονικό πεδίο εκτιμάται ότι μεγαλύτερες αντοχές θα επιδείξουν οι αρχιτεκτονικές σχολές.

Στις υπόλοιπες σχολές αναμένονται οι αυξομειώσεις που παρατηρούνται κάθε χρόνο, με εξαίρεση το 4ο επιστημονικό πεδίο και ειδικά τις Παιδαγωγικές Σχολές, όπου η άνοδος αναμένεται να είναι θεαματική. Οι επιδόσεις των υποψηφίων του 1ου επιστημονικού πεδίου (Ανθρωπιστικές Σπουδές) κινήθηκαν στα περσινά επίπεδα, επομένως το ύψος των βάσεων θα εξαρτηθεί από τη ζήτηση, ενώ δεν αποκλείεται στις πιο περιζήτητες σχολές να σημειωθεί ακόμη και άνοδος.

Οι ίδιες μικρές αυξομειώσεις αναμένονται και στο 3ο επιστημονικό πεδίο (Ιατρικές κλπ.) όπου έχει μειωθεί ο αριθμός των εισακτέων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ