Βασιλικός πολτός: Γνωρίστε την υπερτροφή που χαρίζει υγεία και ευεξία σε όλη την οικογένεια

vasilikospoltos-diaitologia.gr_Πρόκειται για μια από τις πιο γνωστές υπερτροφές (superfoods) που κατά καιρούς έχουμε ακούσει να μας συστήνουν οι διατροφολόγοι. Ο βασιλικός πολτός είναι άραγε τόσο θρεπτικός και συνάμα ευεργετικός για τον οργανισμό μικρών και μεγάλων; Κι αν ναι, πώς μπορούμε να εξασφαλίσουμε τη μέγιστη πρόσληψη αυτών των πολύτιμων συστατικών του; Θέλοντας λοιπόν να μάθουμε περισσότερα για αυτό το φυσικό μυστικό ευεξίας απευθυνθήκαμε στον κ. Σταύρο Ελοβάρη, Βιολόγο ΑΠΘ και Επιστημονικό σύμβουλο της εταιρείας Ελοβάρη Αγγέλικα Α.Ε.

Τι είναι ο βασιλικός πολτός και ποια είναι η σύστασή του;

Ο βασιλικός πολτός είναι μια άσπρη κρεμώδης ουσία, ισχυρά όξινη, με ιδιάζουσα οσμή και υπόπικρη γεύση, εξαιρετικά θρεπτική, η οποία εκκρίνεται από τους υποφαρυγγικούς αδένες των νεαρών εργατριών μελισσών. Προορίζεται για τη διατροφή όλων των προνυμφών μέχρι της ηλικίας των 3 ημερών και των ενήλικων βασιλισσών. Οι βασίλισσες μέλισσες δεν γεννιούνται αλλά γίνονται. Ζουν αποκλειστικά από τον βασιλικό πολτό και σε αυτόν οφείλουν το μεγάλο μέγεθος, τη γονιμότητα και τη μακροβιότητά τους. Είναι γεννημένες από τα ίδια αυγά με τις υπόλοιπες μέλισσες και το μοναδικό στοιχείο που τις διαφοροποιεί είναι η διατροφή τους. Οι αναλύσεις του βασιλικού πολτού που έχουν γίνει έδειξαν ότι ο μέσος όρος των κυριότερων συστατικών του είναι υγρασία 67%, πρωτεΐνες 15,5%, σάκχαρα 12,5%, λιπαρές ουσίες 4% και τέφρα 1%.

fusikos-basilikos-poltos-elobari

Ποια είναι τα θρεπτικά συστατικά του;

Ο Βασιλικός Πολτός Ελοβάρη συνολικά περιέχει, 16 βιταμίνες, 16 μεταλλικά άλατα με μέταλλα: (χαλκό, ασβέστιο, σίδηρο, πυρίτιο, μαγγάνιο, κάλιο, νάτριο, φώσφορο, αργίλιο, μαγνήσιο κ.α.), 18 ένζυμα, 18 πρωτεΐνες και αμινοξέα που απαιτεί το σώμα από εξωτερικές πηγές και που χωρίς αυτά δεν μπορεί να συνθέσει νέους ιστούς. Περιέχει επίσης βιταμίνες Α, Β (Β1,Β2,Β6,Β12,Β13,Β15) και rutin που ενδυναμώνει τα τοιχώματα των αρτηριών του σώματος.

Ποια τα οφέλη του για την υγεία;

Έχει αποδειχτεί ότι είναι η πλουσιότερη υγιεινή τροφή της φύσης. Επιδρά θετικά στον μεταβολισμό, στην ανάπτυξη και τη μακροζωία. Ρυθμίζει και εξισορροπεί τις λειτουργίες του οργανισμού, οξυγονώνει τα κύτταρα και αυξάνει τη φυσική αντίσταση στις εξωτερικές προσβολές αλλά και στις εσωτερικές ανωμαλίες. Αυξάνει τις σωματικές και πνευματικές δυνάμεις, τονώνει τη μνήμη, την αντοχή, την γονιμότητα και τη σεξουαλική απόδοση. Ο βασιλικός πολτός Ελοβάρη παρέχει μία σειρά από θρεπτικά, ενεργητικά και μεταβολικά οφέλη. Βοηθά στη διατήρηση της υγείας, της ομορφιάς και της νεότητας, στις διάφορες λειτουργίες του σώματος και αυξάνει την αντοχή σε ασθένειες. Σε προβλήματα όπως η κόπωση και οι αϋπνίες, οι διατροφικές ελλείψεις και άλλα, μπορεί κανείς να βρει ισχυρό σύμμαχο. Ο βασιλικός πολτός μπορεί να δώσει ότι καλύτερο από τη φύση χωρίς παρενέργειες.

Μπορούν να τον καταναλώνουν μόνο ενήλικες ή και παιδιά;

Ο βασιλικός πολτός Ελοβάρη είναι ένα αγνό, 100% φυσικό προϊόν, απόλυτα αβλαβές. Δεν προκαλεί παρενέργειες ή εθισμό ενώ δεν υπάρχουν αντενδείξεις. Συστήνεται να αποφεύγεται η λήψη βασιλικού πολτού από άτομα που έχουν εμφανίσει αλλεργίες στο μέλι, στη γύρη και στη πρόπολη. Ο βασιλικός πολτός Ελοβάρη έχει υποστεί όλους τους απαραίτητους ποιοτικούς και εργαστηριακούς ελέγχους (εγχώριους και ευρωπαϊκούς), απευθύνεται σε παιδιά, ενήλικες και αθλητές,  παρέχοντας στον οργανισμό μοναδική δύναμη, τόνωση και ενέργεια με αποτέλεσμα να είναι ευεργετικός για όλη την οικογένεια και κάθε ηλικιακή ομάδα. Ο βασιλικός πολτός Ελοβάρη διατίθεται σε συσκευασία των 20gr και μπορεί να καταναλωθεί και από παιδιά άνω των τριών ετών. Ειδικότερα, ενδείκνυται για  παιδιά που έχουν αναιμία, που παρουσιάζουν καθυστέρηση στην ανάπτυξη τους, κατά την φάση ανάρρωσης καθώς και για μαθητές γυμνασίου και λυκείου κατά την εξεταστική περίοδο.

Ποια είναι η συνιστώμενη δοσολογία ημερησίως για ενήλικες και ποια για παιδιά;

Η συνιστώμενη δοσολογία για τους ενήλικες είναι ένα με δύο γραμμάρια την ημέρα ενώ στα παιδιά είναι μισό με ένα γραμμάριο. Η δοσολογία εξαρτάται άμεσα από το πρόγραμμα και το βαθμό κούρασης που μπορεί να έχει ο καταναλωτής. Οι αθλητές για παράδειγμα πορούν να καταναλώνουν μέχρι και τρία γραμμάρια την ημέρα.

Πώς πρέπει να τον καταναλώνουμε;

Καλό θα ήταν η κατανάλωση του βασιλικού πολτού  να γίνεται τις πρωινές ώρες με την χορήγηση της συνιστώμενης κατά περίπτωση ποσότητας κάτω από την γλώσσα και σε κάθε περίπτωση πριν την πρόσληψη τροφής.

417572_309459595775043_1467559741_n