Είναι η πρώτη κίνηση που κάνουμε όταν αλλάξει ο χρόνος. Εντάξει, μετά τις ευχές! Κόβουμε βασιλόπιτα μαζί με την οικογένεια και τους φίλους μας!
Το έθιμο της βασιλόπιτας είναι πολύ παλιό. Προέρχεται από εκείνο το τελούμενο στην αρχαία εορτή των «Κρονίων» (των ρωμαϊκών «Σατουρναλίων») που παρέλαβαν οι Φράγκοι, από τους οποίους και προήλθε η συνήθεια της τοποθέτησης νομίσματος μέσα στη πίτα και της ανακήρυξης ως «Βασιλιά της βραδιάς» αυτού που το έβρισκε. Κατά άλλο έθιμο, αντί νομίσματος, έβαζαν φασόλι και αυτόν που το έβρισκε τον αποκαλούσαν «φασουλοβασιλιά».
Υπάρχει βέβαια και η θρησκευτική παράδοση που συνδέει τη βασιλόπιτα με τον Μέγα Βασίλειο και τη μοιρασιά φλουριών στους κατοίκους της Καισαρείας μέσα σε άρτους. Σύμφωνα με αυτή, όταν έπαρχος της Καππαδοκίας θέλησε να καταλάβει την Καισαρεία, ο Μέγας Βασίλειος ζήτησε από τους κατοίκους της φλουριά για να τη σώσει. Η επέλαση όμως δεν έγινε και έτσι εκείνος μοίρασε τα φλουριά μέσα σε άρτους, αφού δεν γνώριζε τι είχε δώσει ο καθένας.
Αφού μάθαμε από πού προήλθε αυτό το έθιμο, ας φτιάξουμε και μία για το καλό!
Υλικά:
300 γρ. φρέσκο βούτυρο
250 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη
6 αυγά μεσαία
2 γρ. μαστίχα
350 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουτ. γλυκού κανέλα
1 κουτ. γλυκού γαρίφαλο
1 κουτ. γλυκού κάρδαμο (κακουλέ), σε σκόνη
1 κουτ. γλυκού μαχλέπι, σε σκόνη
1 κουτ. σούπας baking powder
1 πρέζα αλάτι
ξύσμα πορτοκαλιού, από 1 πορτοκάλι
1 σφηνάκι κονιάκ
100 γρ. καρύδια, τριμμένα
Εκτέλεση:
Λιώνουμε το βούτυρο σε κατσαρολάκι στο μάτι ή στον φούρνο μικροκυμάτων. Αφήνουμε το βούτυρο να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. SOS: Αν το βούτυρο είναι ζεστό όταν προστεθεί στο μείγμα, η βασιλόπιτα θα κάτσει.
Σε ένα μπολ συγκεντρώνουμε τα στερεά υλικά: το αλεύρι κοσκινισμένο, τα τριμμένα καρύδια, το baking powder, τα μπαχαρικά, τη μαστίχα και την πρέζα από το αλάτι και ανακατεύουμε ελαφρά. Αν έχουμε δυσκολία να θρυμματίσουμε τη μαστίχα, προσθέτουμε στο γουδί λίγη ζάχαρη.
Στον κάδο του μίξερ βάζουμε τα αυγά και την ζάχαρη και χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα μέχρι το μείγμα να ασπρίσει και η σύστασή του να θυμίζει ρευστή κρέμα σαντιγί. Με το μίξερ σε λειτουργία προσθέτουμε το λειωμένο βούτυρο, σταδιακά, σαν κλωστή και χτυπάμε όσο να ενσωματωθεί.
Αφαιρούμε τον κάδο από το μίξερ και προσθέτουμε με τη σειρά το ξύσμα πορτοκαλιού, το κονιάκ και, στη συνέχεια, τα στερεά υλικά. Ανακατεύουμε με προσεκτικές κινήσεις μέχρι να ενωθούν τα υλικά.
Ψήνουμε τη βασιλόπιτα σε φούρνο προθερμασμένο στους 170 βαθμούς σε φόρμα με αποσπώμενο πάτο 25 εκατοστών, την οποία έχουμε βουτυρώσει και αλευρώσει. Για ακόμα μεγαλύτερη σιγουριά ότι η πίτα μας δεν θα κολλήσει, ντύνουμε την φόρμα με αντικολλητικό χαρτί. SOS: Αν η φόρμα δεν έχει τη σωστή διάσταση, η βασιλόπιτα δεν θα ψηθεί σωστά.
Αν θέλουμε να βάλουμε το φλουρί μας πριν από το ψήσιμο, το τυλίγουμε καλά με χρυσόχαρτο.
Ψήνουμε για 50-60 λεπτά. Ελέγχουμε ότι έχει ψηθεί βυθίζοντας στο κέντρο ένα κοφτερό μαχαίρι -πρέπει να βγει καθαρό- και αφήνουμε να κρυώσει.
Τοποθετούμε στο σκεύος που θα την παρουσιάσουμε. Πασπαλίζουμε με την ζάχαρη άχνη και διακοσμούμε με φυλλαράκια γκι ή ό,τι άλλο τραβάει η όρεξή μας.