Αρχική InfoMommy Διατροφή & Fitness Βελονισμός - Βοηθά αποτελεματικά στο αδυνάτισμα;

Βελονισμός - Βοηθά αποτελεματικά στο αδυνάτισμα;

γυναίκα τρώει τούρταΤα έχετε δοκιμάσει όλα κι όμως ο δείκτης της ζυγαριάς μένει αμετάβλητος. Η αλήθεια είναι ότι δεν καταφέρατε να ακολουθήσετε όλες τις οδηγίες με αυστηρότητα. Το χέρι από μόνο του «τσιμπούσε» κάτι μικρά σοκολατάκια, μία παραπάνω μπάρα δημητριακών, μια μικρή μπουκίτσα ψωμί...

Ο συνδυασμός πείνας και λαιμαργίας είναι που γίνεται τροχοπέδη στα σχέδιά σας για ένα λεπτό κι όμορφο σώμα. Το χαρτάκι με τη δίαιτα είναι κολλημένο πάνω στο ψυγείο αλλά οι σιελογόνοι αδένες σας  χάνουν τη ψυχραιμία τους στη θέα ενός λαχταριστού παγωτού! Σ’ αυτό λοιπόν έρχεται να βοηθήσει ο βελονισμός. Πώς; Ο κος Μιλτιάδης Γ. Καράβης, MD, Med. Ac, FICAE είναι Ιατρός Φυσικής Ιατρικής & Αποκατάστασης, Πρόεδρος Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Βελονισμού, Διευθυντής Διεθνούς Μετεκπαιδευτικού Κέντρου Βελονισμού μας εξηγεί πώς ο βελονισμός γίνεται σύμμαχός μας στην πολύχρονη μάχη με έξτρα κιλά.
βελονισμός σε γυναίκα

Αρχικά ο γιατρός μας ξεκαθαρίζει ότι «οι προτεινόμενες μέθοδοι και τεχνικές βελονισμού και ηλεκτροβελονισμού για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας θεωρούνται συμπληρωματικές της διαιτητικής αγωγής, της άσκησης και της αισθητικής φροντίδας και όχι εναλλακτικές προτάσεις (δηλαδή αντί αυτών). Αυτό σημαίνει ότι ο βελονισμός έρχεται να συμπληρώσει τα κενά, να υποστηρίξει τα διαιτητικά σχήματα που χρησιμοποιούν ιατροί, διατροφολόγοι, διαιτολόγοι και αισθητικοί και να βοηθήσει ένα πολύπλοκο πρόβλημα υγείας των πληθυσμών του σύγχρονου κόσμου». Ο γιατρός δεν αντιμετωπίζει τη μέθοδο ως πανάκεια και για αυτό μας ενημερώνει από την αρχή για τα όσα δεν μπορεί να κάνει ο βελονισμός: «Ο ωτοβελονισμός και ο σωματοβελονισμός είναι δύο ειδικές τεχνικές, που εφαρμόζονται συμπληρωματικά με οποιοδήποτε διαιτητικό σχήμα ή προγραμμα αισθητικής και άθλησης. Υποστηρίζουν την όλη προσπάθεια με πολύ συγκεκριμένο τρόπο και στόχο. Δεν αποτελούν πανάκεια, δεν βοηθούν όλες και όλους τους παχύσαρκους, δεν αλλάζουν τον μεταβολισμό, δεν αδυνατίζουν γρηγορότερα, δεν «καίνε» το περιττό λίπος, δεν αυξάνουν την αποτελεσματικότητα μιας κακής δίαιτας, δεν δίνουν μόνιμο αποτέλεσμα, δεν μειώνουν για πάντα την διάθεση για φαγητό, δεν δρουν μαγικά. Η βοήθεια που δίνουν είναι συγκεκριμένη, θα την εξηγήσουμε λεπτομερώς στη συνέχεια και αξιολογήθηκε θετικά (με βάση την απώλεια βάρους, δηλαδή τον δείκτη μάζας σώματος – BMI) από το 72 % των εννιακοσίων παχυσάρκων που τις εφάρμοσαν.»

ζυγαριά

Γι' αυτό και αξίζει να τη δοκιμάσουμε πάντα σε συνδυασμό με μείωση των προσλαμβανόμενων θερμίδων και αύξηση της σωματικής δραστηριότητας, δύο στοιχεία που θα οδηγήσουν σίγουρα τη βελόνα της ζυγαριάς σε μικρότερα νούμερα. Πώς θα το καταφέρουμε; Φροντίζοντας και την ψυχολογία μας: «Αυτός (ή αυτή) που στερείται τροφές που αγαπά και έχει συνηθίσει να τρώει από ευχαρίστηση, χρειάζεται καταρχάς συμπαράσταση και ψυχική υποστήριξη και στη συνέχεια σωματική στήριξη με σωστά σχεδιασμένη δίαιτα και επαρκή σωματική δραστηριότητα (κυρίως αερόβια). Δυστυχώς δεν υπάρχουν «μαγικές» μέθοδοι καταπολέμησης της παχυσαρκίας. Πρόσφατες έρευνες αναφέρουν ότι βελονισμός και δίαιτα είναι αποτελεσματικότερη θεραπεία από τη διαιτητική αγωγή μόνη της.»

βελόνες στο αυτί

Τι είναι ο ωτοβελονισμός:

Σε δύο σημεία του πτερυγίου του αυτιού (συνήθως από μια μικρή ημιμόνιμη βελόνα σε κάθε αυτί) τοποθετούνται δύο μικρές βελόνες, ειδικά κατασκευασμένες (ειδικό κράμα αντιαλλεργικού μετάλλου), μιας χρήσης που καλύπτονται με ένα λευκοπλαστ και παραμένουν στη θέση τους για 15 έως 17 ημέρες. Δεν ενοχλούν, δεν πονά η τοποθέτηση τους, είναι κατασκευασμένες με τέτοιο τρόπο ώστε να μην υπάρχει πιθανότητα μετακίνησής τους στο δέρμα. Από την πρώτη ή δεύτερη το πολύ μέρα αρχίζει η αναστολή της όρεξης. Εκδηλώνεται μερική, ελεγχόμενη ανορεξία με γρήγορο αίσθημα κορεσμού μετά τις πρώτες μπουκιές. Παράλληλα απουσιάζει η διάθεση για λήψη τροφής στα μεσοδιαστήματα (το γνωστό τσιμπολόγημα) και μειώνεται η διάθεση για γλυκά. Η μέθοδος είναι σύντομη, φυσική και ανώδυνη, χωρίς καμιά απολύτως παρενέργεια. Με την τοποθέτηση των βελονών αποφασίζουμε και τη διαιτητική αγωγή που θα ακολουθήσουμε για τις πρώτες 15 ημέρες. Όσο αυστηρότερη είναι η δίαιτα τόσο καλύτερο το αποτέλεσμα. Το πλεονέκτημα του ωτοβελονισμού είναι ότι μας επιτρέπει να επιλέξουμε μια διαιτητική αγωγή αυστηρότερη από αυτή που θα κάναμε αν παλεύαμε μόνοι μας.

Ο ωτοβελονισμός (σε τίτλους)
1. Αναστέλλει την όρεξη, ώστε το άτομο άνετα και χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια να μπορεί να ελαττώσει τη ποσότητα της τροφής του.
2. Μειώνει το χρόνο κορεσμού. Η βασανιστική πείνα των πρώτων κυρίως ημερών προσπερνιέται άνετα και δίνεται η ευκαιρία σε οποιονδήποτε να ακολουθήσει μια αυστηρότερη διαιτητική αγωγή.
3. Ως αγχολυτικό, καταπραϋντικό και αγχολυτικό μέσο (εξισορροπεί το σύστημα διαχείρισης του στρες).
4. Στηρίζει τον οργανισμό όταν επέρχεται η κόπωση και η χαλάρωση της προσπάθειας, ώστε να μην χαθεί το αποτέλεσμα που με τόσο κόπο επιτεύχθηκε.

βελονισμός
Τι είναι ο σωματοβελονισμός;

Συνοδεύει τον ωτοβελονισμό για καλύτερο αποτέλεσμα. Γίνεται χρήση ειδικών βελονών διαφόρων μεγεθών (ανάλογα με την περιοχή χρήσης και το μέγεθος της περιοχής που θα γίνει η λιποδιάλυση). Αυτές τοποθετούνται διαφορετικά σε κάθε συνεδρία στις περιοχές που βρίσκεται συσσωρευμένο το λίπος και συνδέονται ανά ζεύγη με ειδική συσκευή που διοχετεύει εναλλασσόμενο ρεύμα μεταβλητής συχνότητας (οι συσκευές είναι ειδικά κατασκευασμένες για την διέγερση του λιπώδους ιστού). Γίνεται σάρωση της περιοχής για καλύτερα και ομοιόμορφα αποτελέσματα. Η διάρκεια της συνεδρίας είναι περίπου 20-25 λεπτά, με χρήση μηχανήματος ηλεκτροβελονισμού ειδικών προδιαγραφών που δημιουργεί συνθήκες εντονότερης λιποδιάλυσης. Η θεραπεία αφορά περιοχές διαφορετικές από φύλο σε φύλο. Έτσι στη γυναίκα, τοπική συσσώρευση υποδόριου λίπους έχουμε στους γλουτούς, στους μηρούς, την κοιλιακή χώρα, την εσωτερική επιφάνεια του γόνατος, την οπίσθια επιφάνεια του βραχίονα και την επιφάνεια κάτω από την κάτω σιαγόνα. Στον άνδρα, οι περιοχές αυτές περιλαμβάνουν την κοιλιακή χώρα, τις πλάγιες κοιλιακές περιοχές (love handles) και την πρόσθια τραχηλική χώρα. Συνεπώς ο βελονισμός εκτός από εξισορρόπηση, τόνωση και αμυντική θωράκιση του οργανισμού, μπορεί και επεμβαίνει απ’ευθείας (άμεσα) στις περιοχές αυτές.

Ο σωματοβελονισμός (σε τίτλους)

  1. Απαλλάσσει το άτομο από το άγχος του φαγητού
  2. Ρυθμίζει και δημιουργεί ιδανικές συνθήκες για απώλεια περιττού βάρους
  3. Με τη βοήθεια ειδικών συσκευών ηλεκτροβελονισμού μειώνει τον όγκο των λιποκυττάρων.
  4.  Επιταχύνει (δεν γνωρίζουμε πόσο) τον ρυθμό του μεταβολισμού (αυξάνει τοπικά τη μεταβολική δραστηριότητα των λιποκυττάρων),
  5. Αυξάνει τη τοπική αρτηριακή άρδευση και βελτιώνει τη φλεβική παροχέτευση περιοχών του σώματος με κυτταρίτιδα.
  6. Επηρεάζει τον χημικό τρόπο (τις χημικές ουσίες) με τις οποίες το σώμα επικοινωνεί στον εγκέφαλο την πείνα, τη δίψα και τον κορεσμό (ορεξιογόνα και ανορεξιογόνα πεπτίδια, μεταβολισμό των λιπιδίων, μεταβολισμό της γλυκόζης).

μικρά γλυκά με κεράσι

Υπάρχουν περιπτώσεις που ο βελονισμός αντενδείκνυται;

Ο βελονισμός είναι μια ασφαλής θεραπεία. Οι παρενέργειες (τραυματικές ή λοιμώδεις) είναι πραγματικά σπάνιες. Αντενδείκνυται κυρίως ο ηλεκτροβελονισμός σε ασθενείς με κακό επίπεδο υγείας, σε οξύ εμπύρετο, σε ασθενείς με βηματοδότη, στην εγκυμοσύνη μετά τον 30 μήνα, σε περιοχές με αισθητικές παρεμβάσεις (Botox, ενέσεις κολλαγόνου, Lifting), όταν υπάρχουν υλικά εσωτερικής οστεοσύνθεσης (λάμες, βίδες κλπ).

Σε ποιες περιπτώσεις τα αποτελέσματα είναι πιο εντυπωσιακά;

Η αναλγητική (σε οξύ και χρόνιο πόνο), η αντιφλεγμονώδης, η αγχολυτική απώλεια και η μυοχαλαρωτική δράση είναι οι πιο σημαντικές δράσεις του βελονισμού. Έτσι προκύπτει ότι τα χρόνια άλγη σπονδυλικής στήλης, οι κεφαλαλγίες, τα μυοσκελετικά άλγη σε αθλητές και μη, οι πόνοι από οστεοαρθρίτιδες και περιαρθρίτιδες είναι βασικές ενδείξεις. Εκτός αυτών η αγχολυτική, αντικαταθλιπτική και υπναγωγός δράση (διαταραχές ύπνου-εγρήγορσης) είναι εξίσου σημαντικές.

Μέχρι πόσα κιλά μπορεί να χάσει κάποιος με ασφάλεια σε ένα μήνα;

Ο στόχος εξαρτάται από τον ΔΜΣ. Δεν υπάρχει κάποιος σταθερός αριθμός κιλών. Το αποτέλεσμα εξαρτάται περισσότερο από τη διαιτητική αγωγή, τη δραστηριότητα, τον σωματότυπο και λιγότερο από τον βελονισμό, ο οποίος εξάλλου είναι βοηθητικός (επικουρικός) για την επίτευξη των στόχων.

τοποθέτηση βελόνας στο αυτί

Ο βελονισμός στοιχίζει ακριβά; Μπορείτε να μας δώσετε κάποιες ενδεικτικές τιμές.

Το κόστος του ωτοβελονισμού κυμαίνεται από 50-60€ (κάθε 15-20 μέρες). Το κόστος του σωματικού βελονισμού κυμαίνεται από 40-50€ η κάθε θεραπεία (μία έως δύο θεραπείες ανά εβδομάδα για 2-4 εβδομάδες). Οι στόχοι του κάθε προγράμματος είναι διαφορετικοί.

Πώς δρουν οι βελόνες ώστε να μειώνεται η επιθυμία μας για τροφή;

Την πείνα, τη δίψα και τον κορεσμό την ρυθμίζει ο εγκέφαλος (ο υποθάλαμος), παράγοντας ορεξιογόνες ή ανορεξιογόνες ουσίες. Την απόφαση για την παραγωγή αυτών των ουσιών την λαμβάνει επικοινωνώντας με το γαστρεντερικό σύστημα (στομάχι, έντερο, πάγκρεας, γλυκόζη αίματος και άλλα). Η επικοινωνία γίνεται χημικά (λεπτίνη, γκρελίνη, γλυκόζη, ινσουλίνη) και νευρικά (μέσω του πνευμονογαστρικού νεύρου).
Ο Βελονισμός αλλάζει το χημικό περιβάλλον (σε σώμα και εγκέφαλο) και επηρεάζει (διαμορφώνει) τη διατροφική μας συμπεριφορά (μειώνει την όρεξη, μειώνει το χρόνο κορεσμού, μειώνει τα βουλημικά επεισόδια, αυξάνει το ρυθμό του βασικού μεταβολισμού).

Τα αποτελέσματα της θεραπείας – της μείωσης της όρεξης δηλαδή – διατηρούνται και μετά το τέλος της θεραπείας και για πόσο;

Δεν είμαστε βέβαιοι για το μόνιμο του αποτελέσματος. Σε γενικές γραμμές, η μείωση της όρεξης διαρκεί 1-2 μήνες. Αν τηρούμε ένα συνεπές “ωράριο διατροφής” (πρωί-μεσημέρι-βράδυ, χωρίς ενδιάμεσα γεύματα), το σώμα προσαρμόζεται στον ρυθμό αυτό και το αποτέλεσμα παραμένει για πολλά χρόνια. Διάφοροι εξωγενείς παράγοντες (οξύ ή χρόνιο stress, κατάθλιψη, ορμονικές ή μεταβολικές διαταραχές και άλλα) μπορούν να αποδιοργανώσουν τη χημική ισορροπία του ενεργειακού μας συστήματος. Τότε, έγκαιρα θα πρέπει να επανεξετάσουμε ΟΛΕΣ τις παραμέτρους (δίαιτα, άσκηση, αντι-στρες προγράμματα, βελονισμό, ορμονικό ισοζύγιο).

βελονισμός στο κεφάλι

Πληροφορίες:

Διεύθυνση Ιατρείου: Αλκμάνος 2 κ’ Παπαδιαμαντοπούλου
4ος όροφος Ιλίσια (περιοχή Hilton)
Τηλέφωνα: 210 7220542 / 210 7293345
Στάση Μετρό: Μέγαρο Μουσικής
E-mail: info@karavis.gr

http://www.karavis.gr/


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.