Αρχική InfoBaby Προετοιμασία Εγκυμοσύνης Βελτιώνει η απώλεια βάρους τη γονιμότητα;

Βελτιώνει η απώλεια βάρους τη γονιμότητα;

Two-Women-EatingΗ αρνητική επίδραση της παχυσαρκίας στην γονιμότητα φαίνεται ακόμα περισσότερο με την βελτίωση της ωοθυλακιορρηξίας και τις αυξημένες πιθανότητες εγκυμοσύνης σε παχύσαρκες γυναίκες με ανωοθυλακιορρηξία και προβλήματα γονιμότητας, μετά την απώλεια βάρους.

Ακόμα και μικρή απώλεια βάρους (της τάξης του 5-7% του σωματικού βάρους) μπορεί να έχει σημαντικά ενδοκρινικά και μεταβολικά οφέλη. Η ωοθυλακική λειτουργία επανέρχεται στην πλειοψηφία γυναικών με πολυκυστικές ωοθήκες, αφού χάσουν 5-10% του ολικού τους βάρους, ενώ η πιθανότητα εγκυμοσύνης αυξάνεται κατά 30-40% μετά από ένα χρόνο.

Ο τρόπος απώλειας βάρους δεν φαίνεται να παίζει ρόλο. Χρειάζεται όμως συνδυασμός σωστής διατροφής ΚΑΙ άσκησης για να βελτιωθούν σημαντικά οι ορμονικές διαταραχές, να πέσουν τα επίπεδα της ινσουλίνης και για να διατηρηθούν τα αποτελέσματα. Συχνά, ιδίως σε γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες, μπορεί να χρησιμοποιήσουμε και φάρμακα που ελαττώνουν τα επίπεδα της ινσουλίνης σε συνδυασμό με διατροφή και άσκηση.

Στις γυναίκες με νοσογόνο παχυσαρκία (ΔΜΣ >35), η χειρουργική θεραπεία έχει ιδιαίτερα πλεονεκτήματα καθώς οδηγεί σε μεγάλη απώλεια βάρους και βοηθά στην ομαλοποίηση του κύκλου και στην βελτίωση της γονιμότητας, αλλά και, ακόμα πιο σημαντικό, στην μείωση των επιπλοκών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Ιδιαίτερα στις γυναίκες με πολυκυστικές ωοθήκες η απώλεια βάρους είναι εξαιρετικά σημαντική και για την μείωση του κινδύνου για χρόνιες παθήσεις όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, η υπέρταση και η αυξημένη χοληστερίνη και των καρδιαγγειακών νοσημάτων που αυξάνονται σημαντικά ιδιαίτερα μετά την εμμηνόπαυση.

Το πρώτο βήμα αντιμετώπισης ενός προβλήματος είναι να το αναγνωρίσουμε. Και γνωρίζοντας τα σημαντικά προβλήματα υγείας που προκαλεί το περιττό βάρος, μπορούμε πιο αποτελεσματικά να το πολεμήσουμε.

Κωνσταντίνος Δ. Λατζουράκης
Μαιευτήρας - Χειρουργός Γυναικολόγος
www.donnacare.gr


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.