Αρχική InfoMommy Υγεία «Βγάλε γλώσσα στον καρκίνο του στόματος» - Συμπτώματα- Διάγνωση- Θεραπεία

«Βγάλε γλώσσα στον καρκίνο του στόματος» - Συμπτώματα- Διάγνωση- Θεραπεία

καρκινος στοματος

Μολονότι δεν είναι ιδιαίτερα γνωστός, ο καρκίνος του στόματος είναι μια από τις 10 πιο συχνές μορφές καρκίνου παγκοσμίως. Στην Ελλάδα υπάρχουν 600-700 νέες περιπτώσεις ετησίως και πεθαίνουν περίπου 200 ασθενείς.

Με το σύνθημα «Βγάλε γλώσσα τον Καρκίνο του Στόματος»! η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία σε συνεργασία με τους Οδοντιατρικούς Συλλόγους της Περιφέρειας με αφορμή το Πρόγραμμα Ενημέρωσης «Δράσεις Επιμόρφωσης Οδοντιάτρων και Ιατρών και ενημέρωσης γενικού πληθυσμού για την έγκαιρη διάγνωση του Καρκίνου της Στοματικής Κοιλότητας», προτρέπει το ευρύ κοινό και τους οδοντιάτρους να αναγνωρίσουν τα ύποπτα και ανησυχητικά σημάδια, όπως οι πληγές στο στόμα που δεν επουλώνονται γρήγορα, οι ερυθρές ή λευκές ή μελανές πλάκες, τα ογκίδια ή διογκώσεις, το μούδιασμα ή η απώλεια αίσθησης, ο πόνος και η αιμορραγία.

 
Σύμφωνα με την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία ο γενικός οδοντίατρος έχει τον καθοριστικό ρόλο στην πρόληψη και την πρώιμη διάγνωση του στοματικού καρκίνου καθώς μπορεί να ενημερώσει τον ασθενή του για τους προδιαθεσιακούς παράγοντες όπως κάπνισμα, αλκοόλ, ιοί (HPV), ηλιακή ακτινοβολία, χρόνιοι τραυματισμοί από παλιές προσθετικές εργασίες ή σπασμένα δόντια.

Βασική υποχρέωση του οδοντιάτρου είναι ο έλεγχος της στοματικής κοιλότητας κάθε ασθενή με στόχο την αντιμετώπιση οποιουδήποτε οδοντιατρικού προβλήματος. Με αυτόν τον τρόπο θα εντοπίσει προκαρκινικές βλάβες για τις οποίες θα τον παραπέμψει στον Στοματολόγο ή Στοματικό και Γναθοπροσωπικό Χειρουργό.
Με στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο καρκίνος του στόματος σκοτώνει 1 άνθρωπο κάθε ώρα κάθε μέρα. Δυστυχώς αυτό συμβαίνει διότι η διάγνωση γίνεται αργά, κυρίως λόγω έλλειψης ενημέρωσης. Στην Ελλάδα υπάρχουν 600-700 νέες περιπτώσεις ετησίως και πεθαίνουν περίπου 200 ασθενείς.

 • Στατιστικά στοιχεία
 • Ο καρκίνος του στόματος σκοτώνει πιο πολλούς ανθρώπους από τον καρκίνο της μήτρας και των όρχεων μαζί.
 • Την τελευταία δεκαετία παρουσιάζει αύξηση 48%
 • Με έγκαιρη διάγνωση το ποσοστό 5ετούς επιβίωσης ξεπερνά το 90%,ενώ το ποσοστό 5ετούς επιβίωσης είναι μόλις 50% αν καθυστερήσει η διάγνωση.
 • 4 στους 5 ανθρώπους δεν γνωρίζουν τα συμπτώματα.
 • Μόνο το 14% του κοινού έχουν διαβάσει έντυπα για τον καρκίνο του στόματος.

  Ομάδες υψηλού κινδύνου

 • Καπνιστές
 • Πότες αλκοολούχων ποτών
 • Άτομα μολυσμένα με ιούς HPV
 • Άτομα με χρόνιο μηχανικό τραυματισμό στο στόμα
 • Ανοσοκατασταλμένοι ασθενείς
 • Άτομα με προηγούμενο ιστορικό καρκίνου στόματος, λάρυγγα, φάρυγγα και πνεύμονα
 • Άτομα με προκαρκινικές βλάβες ή καταστάσεις
 • Άτομα ηλικίας άνω των 40 ετών

  Πώς παρουσιάζετε και ποιες βλάβες είναι ύποπτες

 • Σημεία και συμπτώματα που μπορεί να εντοπίσετε:
 • Λευκή ή κόκκινη πλάκα
 • Έλκος ή πληγή που δεν περνάει σε 15 μέρες
 • Ογκίδιο
 • Μελανή κηλίδα
  Μούδιασμα ή απώλεια αίσθησης ή πόνος
 • Αιμορραγία ή ξαφνική μετακίνηση δοντιών
 • Διογκώσεις στον λαιμό
 • Δυσκολία στη κατάποση και αλλαγή στη φωνή

  Πού εμφανίζεται

  Εντοπίζεται οπουδήποτε μέσα στο στόμα

  Χείλη
  Γλώσσα (πλάγιο χείλος, πίσω επιφάνεια, κάτω επιφάνεια)
  Έδαφος στόματος
  Μάγουλα
  Ουρανίσκος
  Ούλα

  Πώς θα γίνει έγκαιρα και σωστά η διάγνωση

  Αν εντοπισθεί βλάβη και δεν υποχωρήσει μετά από 2 εβδομάδες πρέπει οπωσδήποτε να απευθυνθείτε στον Οδοντίατρο ή στον ειδικό Στοματολόγο ή Γναθοπροσωπικό χειρουργό
  Αν κριθεί απαραίτητο θα γίνει βιοψία  και ιστολογική εξέταση (θα πάρουν ένα μικρό κομμάτι με τοπική αναισθησία και θα εξετασθεί στο μικροσκόπιο.

  Τι προληπτικά μέτρα μπορώ να πάρω;
  Διακοπή καπνίσματος  και ελάττωση
  κατανάλωσης αλκοόλ


Στο πλαίσιο της καμπάνιας ενημέρωσης η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία έχει πραγματοποιήσει ήδη 12 ενημερωτικές ημερίδες προς τους Οδοντίατρους και το ευρύ κοινό σε πόλεις της Περιφέρειας ενώ το Σάββατο 13 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η 13η και καταληκτική ημερίδα του προγράμματος, ολοκληρώνοντας τις δράσεις δημοσιότητας σε ολόκληρη τη χώρα. Παράλληλα δημιουργήθηκαν ενημερωτικό site www.oralcancer.gr για την καμπάνια και ένα βίντεο αυτοεξέτασης, ώστε ο καθένας να μπορεί να ελέγχει και μόνος του για ύποπτα σημάδια.

 
Ο κ. Κατσίκης, πρόεδρος της ΕΟΟ, αναφερόμενος στη δραστηριότητα της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας τόνισε ότι, «Η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία συνεχίζει το έργο της ενημέρωσης του κοινού για την υγιεινή της στοματικής κοιλότητας με δράσεις που έχουν σαν στόχο όλοι οι ασθενείς ή δυνητικοί ασθενείς να αναγνωρίσουν ύποπτα συμπτώματα και να απευθυνθούν στους κατάλληλους γιατρούς για τη αντιμετώπιση οποιασδήποτε ασθένειας».

Ο κ. Υφαντής, Συντονιστής του προγράμματος και Πρόεδρος Οδοντιατρικού Συλλόγου Αττικής αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα ενημέρωσης τόσο των γενικών οδοντιάτρων όσο και του ευρέος κοινού για τον καρκίνο της στοματικής κοιλότητας επισημαίνοντας ότι είναι από τις 10 πιο συχνές μορφές καρκίνου παγκοσμίως. Κλείνοντας, τόνισε ότι  «Ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης του καρκίνου του στόματος είναι η πρόληψη».
Ο Επιστημονικός Υπεύθυνος του έργου, κ. Παπαδογεωργάκης αναφερόμενος στη θεραπεία και στους τρόπους αντιμετώπισης  του στοματικού καρκίνου, τόνισε ότι «Η πρώιμη διάγνωση του καρκίνου στα αρχικά στάδια είναι καθοριστική για την επιβίωση του ασθενούς, γιατί τότε μπορεί να εξαιρεθεί εύκολα και ριζικά, και η πενταετής επιβίωση των ασθενών είναι άνω του 90%. Αντίθετα, σε προχωρημένα στάδια με μεταστάσεις στους τραχηλικούς λεμφαδένες η πενταετής επιβίωση μπορεί να κυμαίνεται από 15%- 40%. Η θεραπεία του στοματικού καρκίνου είναι κυρίως η χειρουργική αφαίρεση της βλάβης επί υγιών ορίων και συνήθως συνοδεύεται από αφαίρεση των λεμφαδένων στον τράχηλο, ανάλογα πάντα με την περίπτωση. Εξαιρετικά σημαντικός είναι και ο ρόλος του ογκολογικού συμβουλίου το οποίο αποφασίζει αν και σε ποιο στάδιο της θεραπείας ο ασθενής πρέπει να υποβληθεί σε ακτινοθεραπεία ή /και χημειοθεραπεία».


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.