- Infokids.gr - https://www.infokids.gr -

“Βιασμός: Ούτε θύματα, ούτε θύτες”: Όσα έγιναν στο σεμινάριο του Infokids.gr (video)

"Βιασμός: Ούτε θύματα, ούτε θύτες": Όσα έγιναν στο σεμινάριο του Infokids.gr (video)

Το Σάββατο 19 Φεβρουαρίου, το Infokids.gr και το Infowoman.gr πραγματοποίησαν σεμινάριο με το εξαιρετικά σοβαρό και δυστυχώς πάντα επίκαιρο θέμα της σεξουαλικής κακοποίησης [2], ενηλίκων και ανηλίκων, στο ακτιβιστικό βιβλιοπωλείο Free Thinking Zone [3].

“Βιασμός: Ούτε θύματα – Ούτε θύτες” ο τίτλος του σεμιναρίου και σκοπός του να πραγματοποιηθεί μία συζήτηση ενημερωτικού χαρακτήρα, προκειμένου να ακούσουμε από τους ειδικούς όλα όσα μπορούμε να κάνουμε τόσο για να προλάβουμε όσο και για να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις ενός τέτοιου εγκλήματος.

Οι ομιλητές

Αναφορικά με τους ομιλητές, είχαμε την τιμή να φιλοξενούμε την υφ. Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Μαρία Συρεγγέλα, αρμόδια για θέματα Δημογραφικής Πολιτικής και Οικογένειας. Η κ. Συρεγγέλα αναφέρθηκε εκτενώς στα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει προκειμένου η πολιτεία να σταθεί στο πλευρό των κακοποιημένων γυναικών, τόσο μέσω της Γραμμής SOS 15900, όσο και με τα κέντρα στήριξης και το δίκτυο δομών για γυναίκες – θύματα βίας. Ταυτόχρονα τόνισε για ακόμα μια φορά το πολύτιμο μήνυμα: ΣΠΑΣΕ ΤΗ ΣΙΩΠΗ. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος να σταματήσει αυτό το κακό.

Στη συζήτηση συμμετείχε και η βουλευτής, κ. Έλενα Ράπτη, συντονίστρια της καμπάνιας “Ένα στα Πέντε [4]” ενάντια στην παιδική σεξουαλική κακοποίηση στην Ελλάδα. Η κ. Ράπτη παρουσίασε το πρόγραμμα και τις δράσεις που μέχρι στιγμής έχουν γίνει σε σχολεία όλης της χώρας, προκειμένου να μάθουν καλά τα παιδιά των σημαντικό “Κανόνα των Εσωρούχων [5]”, έδωσε χρήσιμες πληροφορίες στους γονείς για το πώς να μιλούν στα παιδιά για το σώμα τους, ενώ μοίρασε και βιβλία και CD με το εκπαιδευτικό παραμύθι “Η Κίκο και το χέρι [6]”.

Ο ψυχίατρος, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Ορέστης Γιωτάκος, ο οποίος έχει συγγράψει πληθώρα βιβλίων με θέματα σχετικά με τον βιασμό, μίλησε στο κοινό για την ψυχολογία του θύτη. Πώς αναγνωρίζουμε έναν βιαστή και πώς μπορεί αυτός ο άνθρωπος να περιορίσει τις αρρωστημένες ορέξεις του; Παράλληλα αναφέρθηκε στο ποινικό σκέλος μιας τέτοιας αποτρόπαιας πράξης και στο τι γίνεται μετά την φυλάκιση.

Η υπ. Διδάκτωρ Ψηφιακής Εγκληματολογίας, Δ/ντρία του Διεθνούς Ινστιτούτου Κυβερνοασφάλειας (CSI Institute), κ. Κέλλυ Ιωάννου έδωσε έμφαση στους κινδύνους του διαδικτύου. Ενημέρωσε τους γονείς τι να προσέχουν όταν το παιδί τους χρησιμοποιεί τα social media και πώς θα καταλάβουν αν το παιδί τους κινδυνεύει ή έχει πέσει θύμα σεξουαλικής κακοποίησης. Επιπλέον, τόνισε τα σωστά βήματα μετά το έγκλημα. Τι πρέπει να κάνει το θύμα (ή το περιβάλλον του) μετά τον βιασμό.

Τέλος, ο συγγραφέας και εκπαιδευτικός κ. Βαγγέλης Ηλιόπουλος, έδωσε έμφαση στον ρόλο της εκπαίδευσης, του σχολείου και του βιβλίου, αναφορικά με την σωστή θωράκιση του παιδιού μας. Πώς μπορούμε μέσα από τα βιβλία να δώσουμε σωστές συμβουλές στο παιδί μας, ώστε να ξέρει πώς να προστατεύεται; Επιπλέον, γνωρίζουν όλοι οι εκπαιδευτικοί, ότι είναι υποχρέωσή τους να παρέμβουν αν αντιληφθούν ότι ένας μαθητής τους κινδυνεύει;

Στο τέλος του σεμιναρίου οι αναγνώστες που παρακολούθησαν το σεμινάριο, τόσο ζωντανά όσο και online, έθεσαν επιμέρους ερωτήματα και κουβέντιασαν με τους ομιλητές.

Δείτε απόσπασμα του σεμιναρίου εδώ:

Ευχή όλων, με τη σύμπραξη πολιτεία και καλά ενημερωμένων πολιτών, να μπει ένα φρένο στον εφιάλτη της σεξουαλικής κακοποίησης. Σκοπός όλων να μεγαλώσουμε παιδιά που θα σέβονται τον εαυτό τους, αλλά και τους άλλους.

Το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε με την ευγενική χορηγία της  Choose Strategic Communications Partner.

Μείνετε συντονισμένοι στο Infokids.gr για να ενημερωθείτε για τα επόμενα δωρεάν σεμινάριά μας και παρακολουθήστε στο κανάλι μας στο YouTube ολόκληρο το σεμινάριο “Βιασμός: Ούτε θύματα, ούτε θύτες.”

Διαβάστε ακόμα:

Θλίψη στη Ραφήνα: “Έσβησε” 38χρονος μπαμπάς 2 μικρών παιδιών [7]

Η πιο συγκλονιστική εικόνα: Ό,τι έμεινε από την κόρη της ήταν ένα ροζ σκουφάκι κι ένα ζευγάρι παπούτσια (photo) [8]

Την Κυριακή το μνημόσυνο της 9χρονης Τζωρτζίνας – H όλο νόημα ανάρτηση της Αγγελικής Nικολούλη [9]