Βιολογικά τρόφιμα: Να τα προτιμάμε για το παιδί;

Η κατανάλωση οργανικών προϊόντων έχει αυξηθεί σημαντικά τον τελευταίο καιρό. Όλο και περισσότεροι καταναλωτές ανησυχούν για τα «τοξικά» στοιχεία που εισέρχονται στον οργανισμό τους από τα συμβατικά τρόφιμα μαζικής παραγωγής που βρίσκουμε στις αγορές και έτσι καταφεύγουν στη λύση των βιολογικών προϊόντων.

Τα ερωτήματα, όμως, που ανακύπτουν για τα βιολογικά τρόφιμα – ειδικά στην διατροφή των παιδιών – είναι πολλά. Αρκετές οικογένειες, μάλιστα, έχουν βρεθεί στο δίλημμα για το αν τελικά αξίζει να αγοράζουν βιολογικά προϊόντα, μιας και το κόστος αγοράς τους είναι σχετικά μεγαλύτερο.

Είναι, λοιπόν, τα βιολογικά προϊόντα μία «μόδα» που θα περάσει ή κάτι αναγκαίο για τα παιδιά μας;

Η Παιδοδιαιτολόγος κα. Ελένη Κουή, ξεκαθαρίζει τι ακριβώς είναι μια βιολογική τροφή, πόση ανάγκη την έχουν τα παιδιά, αλλά και τι πρέπει να προσέξουμε όταν την επιλέγουμε για το παιδί μας.

Πού υπερέχει η βιολογική τροφή της «συμβατικής» τροφής;

Τα βιολογικά προϊόντα είναι προϊόντα που έχουν παραχθεί σε ελεγχόμενες καλλιέργειες με φυσικό τρόπο, χωρίς την χρήση χημικών φυτοφαρμάκων ή λιπασμάτων. Συγκεκριμένη κοινοτική και εθνική νομοθεσία καθορίζει τους κανόνες για την προστασία του περιβάλλοντος, την διατήρηση της ευφορίας και βιολογικής δραστηριότητας του εδάφους. Τα προϊόντα αυτά είναι ασφαλή για την υγεία μας και φέρουν συγκεκριμένη σφραγίδα αυθεντικότητας. Ο όρος «συμβατικός» χαρακτηρίζει μη βιολογική αγροτική πρακτική.

Τέτοια προϊόντα συνήθως είναι:

  • Γεωργικά προϊόντα (π.χ. φρούτα, λαχανικά, μέλι).
  • Ζωικά προϊόντα (π.χ. αβγά, κρέας, ψάρια ιχθυοκαλλιέργειας).
  • Μεταποιημένα προϊόντα (κυρίως τρόφιμα όπως ψωμί, τυρί, έλαια κ.ά.).

Οι περισσότερες μελέτες πάνω στην διατροφική αξία των βιολογικών αυτών προϊόντων μαρτυρούν ότι όντως τρόφιμα όπως φρούτα, λαχανικά, δημητριακά, γάλα και κρέας παράγωγα βιολογικής καλλιέργειας είναι σαφώς πιο πλούσια σε θρεπτικά συστατικά ιδίως βιταμίνη C, ασβέστιο, σίδηρο και μαγνήσιο. Έχει αποδειχθεί συγκεκριμένα ότι τα βιολογικά γαλακτοκομικά περιέχουν υψηλότερη ποσότητα σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, βιταμίνη Ε και αντιοξειδωτικές ουσίες. Επίσης, καταναλωτές μιλούν για καλύτερη γεύση των τροφών αυτών.

Έχουν μεγαλύτερη ανάγκη τα παιδιά τις βιολογικές τροφές;

Γνωρίζουμε πόσο σημαντικά είναι αυτά τα παραπάνω συστατικά για την καλή υγεία όλων μας. Γίνεται ακόμα πιο σημαντικό όταν μιλάμε για την υγεία και σωστή διατροφή των παιδιών. Οι συστάσεις για φρούτα και λαχανικά είναι μία σαλάτα με κάθε κυρίως γεύμα και 2-4 φρούτα ημερησίως ανάλογα με την ηλικία του  παιδιού. Οπότε καταλαβαίνουμε αμέσως ότι μια τέτοια συχνή κατανάλωση θα πρέπει να είναι όσο πιο ποιοτική γίνεται! Προσφέροντας βιολογικά προϊόντα στα παιδιά όχι μόνο μειώνουμε την έκθεσή τους σε ορμόνες, συνθετικά λιπάσματα,  αντιβιοτικά αλλά έχουμε και στοιχεία που υποστηρίζουν ένα καλύτερο ρυθμό ανάπτυξης σε παιδιά που τρέφονται με βιολογικά προϊόντα.

Ένας ακόμα λόγος προτίμησης των βιολογικών τροφίμων είναι ότι η νομοθεσία απαγορεύει τη χρήση οποιουδήποτε πρόσθετου, συντηρητικού ή τον εμπλουτισμό με γλυκαντικά, χρωστικές, ενισχυτικά γεύσεις και θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες και ιχνοστοιχεία.

Τι πρέπει να προσέχω όταν αγοράζω βιολογικές τροφές; Η χώρα προέλευσης, για παράδειγμα, παίζει ρόλο;

Υπάρχουν ορισμένα πράγματα που πρέπει να ελέγχουμε πριν αγοράσουμε κάποιο τρόφιμο, όπως:

    • Να είναι συσκευασμένο και να διαθέτει την ένδειξη ότι αποτελεί προϊόν βιολογικής καλλιέργειας.
    • Να επιλέγουμε βιολογικά φρούτα και λαχανικά που πωλούνται μόνο στην εποχή τους.
    • Τέλος δεν επιτρέπεται να πωλούνται χύμα στο κοινό.

Ποια τροφή είναι καλύτερο να δίνω στο παιδί μου βιολογικά; (φρούτα, λαχανικά, γαλακτοκομικά κλπ)

Όπως προαναφέρθηκε υπάρχουν τρόφιμα όπως φρούτα, λαχανικά και φυσικά το γάλα που καταναλώνονται πολύ συχνά στην καθημερινή διατροφή των παιδιών. Αυτά λοιπόν θα ήταν προτιμότερο να είναι βιολογικής καλλιέργειας,  γνωρίζοντας πάντα πως το κόστος θα είναι υψηλότερο.

Επίσης, αξίζει συγκεκριμένα προϊόντα να είναι βιολογικά καθώς κάποια όπως τα ροδάκινα, οι φράουλες, τα αχλάδια, οι πιπεριές, το μαρούλι, το σπανάκι, η πατάτα, απορροφούν πιο εύκολα τα πρόσθετα εντομοκτόνα, και γίνονται, ίσως, πιο επικίνδυνα για την υγεία.

Ο παιδίατρος κος. Ηλίας Χαραμαράς, από την πλευρά του δίνει περισσότερη έμφαση στη σωστή  διατροφή του παιδιού και εστιάζει στο γεγονός, ότι τα παιδιά από 0 έως 16 ετών πρέπει να λαμβάνουν από τη διατροφή τους όλα τα θρεπτικά συστατικά που συμβάλλουν στην ορθή ανάπτυξή τους. 

«Η διατροφή μπορεί να γίνει ο μοχλός της ανάπτυξης ενός παιδιού ή να λειτουργήσει ως τροχοπέδη σε αυτήν. Οποιαδήποτε επιλογή και αν κάνουμε για τη διατροφή του παιδιού μας, ως κριτήριο πρέπει να έχουμε πάντα την ανάπτυξη. Καθημερινά τα παιδιά πρέπει να προσλαμβάνουν βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, θερμίδες και όλα εκείνα τα θρεπτικά στοιχεία που θα συμβάλλουν στην ομαλή σωματική και ψυχολογική τους ανάπτυξη. Έτσι, όταν ο γονιός επιλέγει τρόφιμα για το παιδί του, είτε αυτά είναι βιολογικά είτε “συμβατικά”, πρέπει να διαβάζει με προσοχή τις καρτέλες που υπάρχουν στη συσκευασία, οι οποίες αναγράφουν λεπτομερώς τα στοιχεία του κάθε τροφίμου, προκειμένου να διαβεβαιώνεται για την θρεπτική τους αξία. Επίσης, εκείνο που εμείς θέλουμε είναι το παιδί να καταναλώνει όσο γίνεται λιγότερο επεξεργασμένες τροφές.» Ο ίδιος επισημαίνει, ότι «και τα βιολογικά προϊόντα μπορεί να έχουν υποστεί σε ένα ποσοστό επεξεργασία».

Έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Στάντφορντ, πάντως, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα οργανικά προϊόντα δεν προσφέρουν επιπλέον διατροφικά πλεονεκτήματα από τα μη βιολογικά προϊόντα, τουλάχιστον όσον αφορά στις βιταμίνες, τα αντιοξειδωτικά, τις πρωτεΐνες και τα λιπίδια. Ωστόσο, αυτό που ισχύει – σύμφωνα πάντα με την ίδια έρευνα – είναι, ότι τα επίπεδα των φυτοφαρμάκων στα βιολογικά προϊόντα είναι μικρότερα, κάτι που έχει ιδιαίτερη σημασία για τα παιδιά.

Οι διατοφικές ανάγκες κάθε παιδιού είναι διαφορετικές, οπότε πριν πάρετε οποιαδήποτε απόφαση για την διατροφή του συζητήστε τις σκέψεις σας με τον παιδίατρό σας.

πηγή κεντρικής φωτογραφίας: Χριστίνα Αγγελακοπούλου / popaganda.gr