Αρχική InfoMommy Υγεία Βιονικό μάτι χαρίζει την όραση σε τυφλούς

Βιονικό μάτι χαρίζει την όραση σε τυφλούς

Argus II

Χάρη στο πρωτοποριακό εμφύτευμα, Argus II, μία μοναδική συσκευή και συγκεκριμένα η πρώτη εγκεκριμένη παγκοσμίως, θα αποκαθίσταται πλέον μέχρι κάποιο βαθμό η λειτουργική όραση για άτομα που υποφέρουν από τύφλωση. Το εμφύτευμα Argus II έχει ήδη εμφυτευθεί σε 85 ασθενείς με μελαγχρωστική αμφιβληστροειδοπάθεια παγκοσμίως.

Ειδικότερα, το Αrgus II αποτελείται από μια μικροσκοπική κάμερα που βρίσκεται σε ειδικά γυαλιά τα οποία φορά ο ασθενής - η κάμερα συλλαμβάνει τις εικόνες και τις μετατρέπει σε ηλεκτρικά σήματα. Τα σήματα αποστέλλονται σε μια συστοιχία 60 ηλεκτροδίων η οποία έχει εμφυτευθεί επάνω στον αμφιβληστροειδή του ασθενούς. Τα οπτικά σήματα «ταξιδεύουν» στο οπτικό νεύρο και στη συνέχεια στον εγκέφαλο έχοντας προηγουμένως περάσει από μια ειδική μικρή συσκευή επεξεργασίας που φορά ο ασθενής στη ζώνη του (Vision Processing Unit, VPU) και η οποία δουλεύει με μπαταρία.

Σύμφωνα με τον κο Γκοτζαρίδη, Πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Υαλοειδούς Αμφιβληστροειδούς, «Το εμφύτευμα δεν προσφέρει σε καμία περίπτωση τέλεια όραση στους ασθενείς ούτε αυτό που ονομάζουμε "φυσιολογική όραση", αφού οι ασθενείς βλέπουν κάποια φωτεινά σήματα που μαθαίνουν να μεταφράζουν. Ωστόσο τους χαρίζει ανεξαρτησία. Το σημαντικότερο όλων είναι ότι οι άνθρωποι αυτοί "επανασυνδέονται" με τον κόσμο και βελτιώνουν την ποιότητα ζωής τους».

Σίγουρα το εμφύτευμα Argus II θα έχει εξέχουσα θέση στην ατζέντα των ομιλιών  κατά το φετινό Πανελλήνιο Συνέδριο Υαλοειδούς Αμφιβληστροειδούς, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 15-17 Ιανουαρίου 2015 στο ξενοδοχείο Athens Hilton.

index

Στο φετινό Συνέδριο, πέρα από τα στατιστικά της κάθε χώρας θα συζητηθούν καίρια θέματα, μεταξύ των οποίων είναι:
Παθήσεις που θα αντιμετωπίζονται καλύτερα με τα νέα φάρμακα. Εκτεταμένη και εμπεριστατωμένη αναφορά σε αυτά από διακεκριμένους ξένους επιστήμονες.
Χειρουργικά μηχανήματα που βελτιώνουν τις δυνατότητες των χειρουργών να αντιμετωπίσουν πιο αποτελεσματικά τα χειρουργικά τους περιστατικά.

Στο πρόγραμμα του Συνεδρίου περιλαμβάνονται ομιλίες από σημαντικούς Έλληνες και ξένους επιστήμονες, ειδικούς στο θέμα της όρασης. Το Ετήσιο Πανελλήνιο Συνέδριο, το οποίο διοργανώνεται απρόσκοπτα τα τελευταία 10 χρόνια, αποτελεί την μοναδική και ουσιαστικότερη πηγή μετεκπαίδευσης για τους Έλληνες οφθαλμίατρους, καθώς συγκεντρώνει διακεκριμένους ξένους ομιλητές από όλο τον κόσμο, για να μεταλαμπαδεύσουν ό,τι καινούργιο έχει προστεθεί στον τομέα της αντιμετώπισης του υαλοειδούς και του αμφιβληστροειδούς, τόσο στον φαρμακευτικό όσο και στον χειρουργικό τομέα. Επιπλέον προβάλλει και τιμά όλους τους Έλληνες οφθαλμιάτρους που ειδικεύονται στο αντικείμενο, προκειμένου να μπορέσουν οι νεώτεροι να τους συμβουλευτούν και να ωφεληθούν από την συμπυκνωμένη αυτή προσφορά εμπειρίας που τους προσφέρεται, μέσω διαλέξεων αλλά και κλινικών φροντιστηρίων. Τέλος, ενθαρρύνει τους νέους συναδέλφους που θέλουν να ασχοληθούν με το αντικείμενο αυτό, να ετοιμάσουν ενδιαφέρουσες εργασίες και να τις παρουσιάσουν στο Συνέδριο, θεσπίζοντας βραβεία στις καλύτερες εργασίες, που ισοδυναμούν με κάλυψη όλων των εξόδων των συγγραφέων τους, για παρακολούθηση των αντίστοιχων Πανευρωπαϊκών Συνεδρίων.

timthumb.php

Η Ελληνική Εταιρεία Υαλοειδούς Αμφιβληστροειδούς έχει σαν σκοπό τη διεύρυνση των σκοπών της και στην παροχή βοήθειας και συμπαράστασης προς τους συνανθρώπους μας, ασθενείς με οφθαλμικές παθήσεις που καταλήγουν να έχουν πολύ χαμηλή όραση. Στο πεδίο αυτό οι δραστηριότητές της εκφράζονται με την διαρκή επιδίωξη εξασφάλισης στα μέλη της -για τους ασθενείς τους- παροχής βοηθητικού υλικού για αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινής τους ζωής και για την αναπλήρωση τομέων της ζωής που πλήττονται από την πάθησή τους.

Ομιλούντα βιβλία

Η πιο πρόσφατη προσπάθεια αφορά στη δυνατότητα παρακολούθησης λογοτεχνικών έργων και θεατρικών παραστάσεων με τη βοήθεια ηχητικών μέσων. Σε μια προσπάθεια να συνδράμει την ευαίσθητη αυτή μερίδα των συνανθρώπων μας, η ΕΕΥΑ έχει συμφωνήσει να αποκτήσει τα δικαιώματα γνωστών λογοτεχνικών έργων, να τα ηχογραφήσει, προκειμένου αυτά να τοποθετηθούν σε φορητά ηλεκτρονικά μέσα και να μοιρασθούν αφιλοκερδώς σε ιατρούς-μέλη της ΕΕΥΑ και στους τελικούς αποδέκτες τους, άτομα με περιορισμένη όραση ή/και τυφλοί.

Με τον όρο ομιλούντα βιβλία εννοούμε τα ηχογραφημένα βιβλία, όπου η φωνή του αφηγητή - αναγνώστη έχει αποτυπωθεί ψηφιακά.Απευθύνονται κυρίως σε άτομα με δυσκολία στην πρόσβαση των τυπωμένων βιβλίων, όπως τα άτομα με προβλήματα όρασης. Τα ομιλούντα βιβλία αποτελούν για τα άτομα με προβλήματα όρασης τον ευκολότερο τρόπο πρόσβασης στο περιεχόμενο των βιβλίων. Είναι εύκολα στη χρήση τους, δεν απαιτούν ειδικό εξοπλισμό, ή ηλεκτρονικό υπολογιστή, και μπορούν να καλύψουν μεγάλο φάσμα της εκδοτικής δραστηριότητας από πανεπιστημιακά συγγράμματα έως τεχνικά εγχειρίδια και παιδικά βιβλία.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.


Όλα όσα αφορούν εσάς και το παιδί σας
τώρα στο e-mail σας

Εγγραφή στο Newsletter