Αρχική InfoMommy Πολιτισμός - Σεμινάρια Βιβλίο: "Κόστα Ρίκα" - Το ταξίδι για την ευτυχία ξεκινάει από μέσα μας

Βιβλίο: "Κόστα Ρίκα" - Το ταξίδι για την ευτυχία ξεκινάει από μέσα μας

«Φεύγω, ναι, φεύγω» έλεγε για αρκετή ώρα ακόμα με έναρθρο λόγο και όχι μόνο μεγαλόφωνα στα εσώτερα του μυαλού και του κορμιού της. Τόσο μεγάλη σημασία είχε γι’ αυτήν, παρά την έντονη επιθυμία της να το αποδιώξει. Ήταν πλέον γεγονός ότι θα έφευγε. Το αποφάσισε και τίποτα δεν μπορούσε να αλλάξει αυτή την απόφασή της. Όλα είχαν έρθει έτσι ώστε αυτή η λύση να φαντάζει ως η μόνη διέξοδος από τον λαβύρινθο όπου παράδερνε αδιάκοπα τα τελευταία χρόνια.

Η Ρόζυ, η ηρωίδα του συγγραφέα Αλέξανδρου Ντερπούλη, επιθυμεί διακαώς να φύγει για την «Κόστα Ρίκα», τον προορισμό της απόλυτης ευτυχίας. Ένα εισιτήριο χωρίς επιστροφή περιμένει online. Στο σπίτι όλα είναι πακεταρισμένα, οι βαλίτσες έτοιμες ή σχεδόν έτοιμες. Ο παράδεισος είναι μόνο ένα κλικ μακριά. Το μόνο που μένει είναι ένα τακ στο πληκτρολόγιο… Αλλά δεν είναι απλό. Το τηλέφωνο χτυπάει, το ίντερνετ κόβεται, το φορτηγό δεν έρχεται ποτέ, οι τράπεζες την καταδιώκουν για απλήρωτα χρέη, οι άντρες της ζωής της την αναζητούν, η μάνα της αφήνει μηνύματα στον τηλεφωνητή, ο αδερφός της χτυπάει την πόρτα… Όλη της η ζωή, όλα τα λάθη που έχει κάνει εμφανίζονται τη στιγμή που ένα πάτημα στο πληκτρολόγιο θα της επιτρέψει να αποδράσει.

Καταγραφή
Ποιος δεν έχει νιώσει την ανάγκη να φύγει; Να δραπετεύσει από την καθημερινότητα, από τα προβλήματα, από τα πρέπει; Κι ο προορισμός; Έχει σημασία; Ο Αλέξανδρος Ντερπούλης στο νέο του βιβλίο «Κόστα Ρίκα» καταφέρνει, μέσα σε λίγες μόνο ώρες, να μας θυμίσει πώς και πότε χάσαμε τον προορισμό μας. Μέσα από τα συναισθήματα και τις σκέψεις μιας γυναίκας που το πλαστικό χρήμα και η εφήμερη ματαιοδοξία της χάρισαν μια επίπλαστη πραγματικότητα, μας φέρνει αντιμέτωπους με την αληθινή σημασία που έχει το ταξίδι της ζωής.

Γιατί στην “Κόστα Ρίκα”;
Είχα διαβάζει ότι η πιο ευτυχισμένη χώρα στον κόσμο είναι η Κόστα Ρίκα με ιδανικές συνθήκες διαβίωσης και προοπτικής εξέλιξης. Μού φάνηκε θελκτικός τόπος προορισμούς για κάποιον που έχει δυσκολίες στην προσωπική του ζωή ως διέξοδος διαφυγής.

Είναι η Κόστα Ρίκα τόπος ή τρόπος διαφυγής για τη Ρόζυ;
Αυτή είναι η αφορμή. Η Ρόζυ θέλοντας να ξεφύγει από οικονομικές και συναισθηματικές δυσκολίες αποφασίζει να κάνει αυτό το ταξίδι. Όμως παρουσιάζονται δυσκολίες στην πραγματοποιήσή του και καθώς καθυστερεί να το κάνει αντιλαμβάνεται ποια είναι ουσιαστικά η ζωή της και τα εμπόδια που αντιμετωπίζει. Το τέλος λυτρώνει την ηρωίδα, όπως θα έπρεπε να συμβαίνει σε όλους τους ήρωες μυθιστορημάτων.

Η «Κόστα Ρίκα» είναι η Ιθάκη;
Ακριβώς. Ο συμβολισμός είναι απαραίτητο στοιχείο στα μυθιστορήματά μου και σε αυτό και στο πρώτο, “Στη σκιά των Πύργων” και στο δεύτερο “Το νησί κάτω από την ομίχλη”.
Η Ρόζυ οπωσδήποτε έχει δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε όλοι μας αυτή την εποχή. Τι δίνεις όμως με χιούμορ χωρίς να λείπουν οι δραματικές σκηνές.

Πράγματι. Μας λες κατάμουτρα, με κυνισμό πόσο επιφανειακή και δήθεν είναι η ζωή μας, αλλά ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές του βιβλίου, γελάμε.
Έτσι δεν είναι η ζωή μας; Το πραγματικό χιούμορ βγαίνει αυθόρμητα μέσα από τις τραγικές στιγμές μας. Η ηρωίδα εξιστορώντας τη ζωή της, δεν καταλαβαίνει ότι κάνει χιούμορ. Για αυτήν είναι η ζωή της, τη βιώνει με όλη την τραγικότητά της. Εμείς θεωρούμε ότι είναι αστεία που έχουμε μια διαφορετική αντιμετώπιση. Εκεί κρύβεται και το νόημα της πραγματικής κωμωδίας.

Πώς μπορεί ένας άντρας συγγραφέας να περιγράφει με τόση ακρίβεια τα συναισθήματα μιας γυναίκας;
Ένας συγγραφέας πρέπει να είναι άφυλος, για να μπορεί να γράψει είτε για άντρα είτε για γυναίκα. Και τα δύο φύλα έχουν τις δυσκολίες τους. Δε σημαίνει ότι επειδή είμαι άντρας ξέρω καλύτερα τους άνδρες. Μάλλον το αντίθετο συμβαίνει. Έτσι κι αλλιώς η ενδελεχής παρατήρηση είναι αυτό που μετράει στη γραφή.

Είσαι και δάσκαλος δημιουργικής γραφής. Η συγγραφή δεν είναι μια εσωτερική διεργασία; Διδάσκεται;
Όλοι μας ξέρουμε να γράφουμε για να επικοινωνήσουμε. Οι ιστορίες όμως έχουν τεχνική για να δομηθούν. Μέσα από τους καθηγητές μου αλλά και τους μαθητές μου ανακάλυψα νέους δρόμους αφήγησης. Γιατί όλες οι άλλες τέχνες χρειάζεται να τις σπουδάσεις ; Η μουσική ή η ζωγραφική; Έτσι και η γραφή έχει τεχνική που χρειάζεται να τη σπουδάσεις. Είμαι σίγουρος ότι από ένστικτο μπορείς να γράψεις ένα αριστούργημα. Πόσες φορές όμως μπορείς να εμπιστευτείς το ένστικτό σου.

Το βιβλίο του Αλέξανδρου Ντερπούλη, «Κόστα Ρίκα» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μίνωας.

unnamed

Info

Ο Αλέξανδρος Ντερπούλης είναι συγγραφέας, υποψήφιος διδάκτορας Δημιουργικής Γραφής στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και καθηγητής Δημιουργικής Γραφής στο “Εργαστήρι Δημιουργικής Γραφής!” που διατηρεί στην Αθήνα από το 2006. Το τελευταίο του βιβλίο “Κόστα Ρίκα εκδόθηκε πρόσφατά από τις εκδόσεις Μίνωας. Με αφορμή αυτό το βιβλίο συζητάμε μαζί του.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.