Βιβλιοπαρουσίαση: Το ημερολόγιο των Ιατρικών Εκδόσεων Βήτα είναι αφιερωμένο στους «Ποιητές του Αζερμπαϊτζάν» (20/11)

Hmer_2015Αν αναζητάτε από τώρα το ημερολόγιο που θα καταγράφετε τις σκέψεις, τις υποχρεώσεις αλλά και το πρόγραμμά σας για τη νέα χρονιά, οι Ιατρικές Εκδόσεις Βήτα σάς προτείνουν το εικονογραφημένο ημερολόγιο 2015 «Ποιητές του Αζερμπαϊτζάν» με κείμενα του γιατρού – λογοτέχνη Γεωργίου Ν. Σχορετσανίτη.

Ο άγνωστος σε μας πολιτισμός του Αζερμπαϊτζάν μετράει ήδη κάποιες χιλιετίες πολύπλοκων ζυμώσεων, πνευματικών, πολιτικών και κοινωνικών. Πλήθος σημαντικών ποιητών και φιλοσόφων, καθώς και ιδιαιτερότητες όπως η σχολή της Ταυρίδας –ένα από τα σημαντικότερα σχολεία μινιατούρας στην Ανατολή– συνθέτουν ένα ψηφιδωτό που τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να μελετάται πιο συστηματικά στη Δύση. Η προσάρτηση εξάλλου του Αζερμπαϊτζάν στη ρωσική αυτοκρατορία, σήμανε μια νέα περίοδο όπου ευρωπαϊκά ίχνη άρχισαν να κάνουν την εμφάνισή τους στην αρχιτεκτονική, τη λογοτεχνία, τις καλές τέχνες κ.λπ.
Το ημερολόγιο για το έτος 2015 παρουσιάζει εν συντομία τους βασικούς σταθμούς στην πολιτιστική ιστορία του Αζερμπαϊτζάν, και συνοδεύεται από μεταφράσεις ποιημάτων που έγραψαν μείζονες και ελάσσονες ποιητές ανά τους αιώνες, μέχρι τον πιο πρόσφατο Vagif Samadoghlu που τελειώνει το ποίημα «Αγάπη μου» μ’ αυτές τις λέξεις:
Και θέλω να γίνω ποίημα,
όχι ποιητής
Όταν σε βλέπω.

Μπορείτε να γνωρίσετε από κοντά τον συγγραφέα του βιβλίου και να ξεφυλλίσετε το ημερολόγιο δίνοντας το παρών σήμερα, Πέμπτη 20 Νοεμβρίου και ώρα 20:00, στην παρουσίαση του βιβλίου στην «Αίθουσα Λόγου και Τέχνης», Στοά του Βιβλίου (Πεσμαζόγλου 5 & Σταδίου).

Για το βιβλίο και το συγγραφέα θα μιλήσουν οι:
Οδυσσέας Ζώρας
Καθηγητής Χειρουργικής Ογκολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης.
Γεώργιος Ανδρούτσος
Καθηγητής Ιστορίας της Ιατρικής Πανεπιστημίου Αθηνών.
Γιάννης Πλαχούρης
Δημοσιογράφος-Ποιητής.
Συντονιστής της εκδήλωσης είναι ο Γιάννης Πλαχούρης.

Η εκδήλωση πλαισιώνεται μουσικά με τραγούδια του ελληνικού ρεπερτορίου απο την Μαρία Σουλτάτου και τη Λυδία Σέρβου. Συνοδεύει στο πιάνο ο συνθέτης και πιανίστας Νεοκλής Νεοφυτίδης.
Αποσπάσπασματα απο το βιβλίο θα διαβάσει ο Αλέξης Κωστάλας.

Στοά του Βιβλίου
Πεσμαζόγλου 5 & Σταδίου