Αρχική Infokids Υγεία Βλαβερή η παρακολούθηση τηλεόρασης για τον εγκέφαλο των παιδιών

Βλαβερή η παρακολούθηση τηλεόρασης για τον εγκέφαλο των παιδιών

children_tvΗ παρακολούθηση τηλεόρασης μπορεί να αλλάξει τη δομή του εγκεφάλου των παιδιών με επιζήμιο τρόπο, όπως αποκάλυψε νέα έρευνα.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι όσο περισσότερο χρόνο περνάει ένα παιδί μπροστά από την τηλεόραση, τόσο πιο βαθιές είναι οι μεταβολές στον εγκέφαλό του.

Η ιαπωνική μελέτη εξέτασε 276 παιδιά ηλικίας από 5 έως 18 ετών, τα οποία παρακολουθούσαν τηλεόραση από 0 έως 4 ώρες την ημέρα με μέσο όρο τις 2 ώρες.

Οι μαγνητικές τομογραφίες του εγκεφάλου έδειξαν ότι τα παιδιά που περνούσαν περισσότερες ώρες μπροστά στην τηλεόραση είχαν μεγαλύτερες ποσότητες της φαιάς ουσίας σε περιοχές γύρω από το μπροστινό μέρος του μετωπιαίου λοβού.

getty-kids-watching-tvΩστόσο, ο αυξημένος αυτός όγκος ήταν αρνητικός δεδομένου ότι συνδέεται με χαμηλότερη λεκτική νοημοσύνη, σύμφωνα με συγγραφείς από το Πανεπιστήμιο Tohoku.

Οι ερευνητές αναφέρουν ότι οι επιδράσεις της τηλεόρασης στη διαρθρωτική ανάπτυξη του εγκεφάλου δεν έχουν μελετηθεί ποτέ πριν στο παρελθόν, ενώ πρόσθεσαν ότι συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με τη ψυχομετρική ανάπτυξη των παιδιών.

Τα ευρήματα που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Cerebral Cortex δεν υπογραμμίζουν ότι η τηλεόραση από μόνη της προκάλεσε αυτές τις αλλαγές. Άλλος πιθανός παράγοντας θα μπορούσε να είναι η έλλειψη δραστηριοτήτων όπως το διάβασμα, ο αθλητισμός και η συναναστροφή με τους φίλους και την οικογένεια.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.