Ο έφηβος με ΔΕΠΥ μετατρέπεται σε ενήλικα με ΔΕΠΥ – Ελάτε να ενημερωθείτε για τις νεότερες εξελίξεις αυτής της μαθησιακής δυσκολίας (8-9/10)

Τα παιδιά με ΔΕΠΥ για τα οποία μιλούσαμε πριν 10 χρόνια (Πράσινη Βίβλος, 2006) είναι πλέον νεαροί ενήλικες και οι υπηρεσίες για τις οποίες παλεύαμε κατά τη διάρκεια των ετών παρέμβασης – στο σύνολό τους – βελτιώθηκαν γι’ αυτή την ηλικιακή ομάδα μας εξηγεί η Χριστίνα Γεωργιάδου, πρόεδρος του ADHD Hellas Πανελληνίου Σωματείου Ατόμων με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ). Ωστόσο, τα μέλη του ADHDEurope ανακαλύπτουν ότι υπάρχουν πολλές δυσκολίες για νεαρούς ενήλικες όταν πλέον οι υπηρεσίες που τους παρέχονταν όταν ήταν παιδιά και έφηβοι δεν είναι πια διαθέσιμες γι’ αυτούς στα 17- 18 τους χρόνια, μια κρίσιμη χρονική περίοδο για την περαιτέρω ανάπτυξή τους κι ενώ συχνά βρίσκονται ακόμη σε εκπαιδευτικά συστήματα και δομές κατάρτισης.
Η έρευνα αποκαλύπτει ότι τα συμπτώματα συνεχίζονται καθώς και ότι ενδεχομένως να παρουσιάσουν και συννοσυρότητα με άλλη διαταραχή κατά την ενήλικη ζωή. Είναι ευρέως αναγνωρισμένο σήμερα ότι η ΔΕΠΥ συνεχίζεται και στην ενήλικη ζωή για περισσότερο από το 75% των διαγνωσθέντων σε παιδική/εφηβική ηλικία και ότι η δριμύτητά της σχετίζεται άμεσα με την παρουσία και τη σοβαρότητα των περιπτώσεων συννοσηρότητας.
Ωστόσο, οι περισσότεροι ενήλικες με συμπτωματολογία ΔΕΠΥ παραπέμπονται σε δομές ενηλίκων όπου δεν τους προσφέρονται πλέον οι κατάλληλες παρεμβάσεις ώστε να βοηθηθούν. Ως εκ τούτου, πολλοί κινδυνεύουν να αφήσουν το σχολείο, να αναπτύξουν προβλήματα κατάχρησης ουσιών και/ή να παρουσιάσουν επικίνδυνες ή παραβατικές συμπεριφορές. Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο λόγος είναι ότι οι ψυχίατροι και οι ψυχολόγοι τους οποίους συναντούν σε κλινικές ή δομές ενηλίκων συχνά δεν έχουν κατάλληλη εκπαίδευση σχετικά με τη ΔΕΠΥ στην ενήλικη ζωή και δεν κατανοούν τις ανάγκες των νέων ανθρώπων (18+), που διαφέρουν από τη διάγνωση και τη θεραπεία στην παιδική και εφηβική ηλικία.”
gallery_01
Το Πανελλήνιο Σωματείο Ατόμων με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας-ADHD HELLAS, όπως κάθε χρόνο στα πλαίσια των δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τη ΔΕΠΥ που γίνονται παγκόσμια τον μήνα Οκτώβριο, διοργανώνει δύο ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις.
Το Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2016, διοργανώνουν επιμορφωτική ημερίδα με τη συμμετοχή κορυφαίων ειδικών  στο Deree – Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος. Συγκεκριμένα, οι J. Russell Ramsay, PhD, και Craig Surman, MD, ειδικοί προσκεκλημένοι του Πανελλήνιου Σωματείου Ατόμων με ΔΕΠΥ – ADHD HELLAS, θα παρουσιάσουν τη διαταραχή έτσι όπως εμφανίζεται, διαγιγνώσκεται και αντιμετωπίζεται στους ενήλικες. Το πρώτο μέρος ανοικτό προς όλους, πάσχοντες, τις οικογένειες τους, και επαγγελματίες ψυχικής υγείας θα παρουσιάσει τη διαταραχή, όπως αυτή επηρεάζει όλες τις πτυχές της ζωή ενός ενήλικα και τις αποδεδειγμένα αποτελεσματικές στρατηγικές αντιμετώπισης της. Το δεύτερο σκέλος θα αποτελέσει τη συνέχεια μια προσπάθειας του Αναπληρωτή Καθηγητή της Α’ Ψυχιατρικής Κλινικής ΕΚΠΑ Αρτέμη Πεχλιβανίδη και του ADHD HELLAS να εκπαιδευτούν επαγγελματίες ψυχικής υγείας στη διάγνωση και διαχείριση της ΔΕΠΥ.
Κόστος συμμετοχής      €40                                                                                                                                                     
Πρόγραμμα κοινού 9:30-13:00 .
Πρόγραμμα επαγγελματιών 9:30-17:00 €100
 
Η ημερίδα διοργανώνεται από το ADHD HELLAS υπό την αιγίδα της Α΄ Ψυχιατρικής Κλινικής του ΕΚΠΑ (Αιγινήτειο Νοσοκομείο), της Ελληνικής Εταιρείας Γνωσιακών Ψυχοθεραπειών, και του Ινστιτούτου Έρευνας και Θεραπείας της Συμπεριφοράς, και φιλοξενείται από το Deree-Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος.
%ce%bc%ce%b1%ce%b8%ce%b7%cf%84%ce%ae%cf%82-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%b4%ce%b5%cf%80%cf%85
Την Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2016 το ADHD HELLAS διοργανώνει σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της ΔΕΠΥ και με την υποστήριξη του Οργανισμού Πολιτισμού Αθλητισμού & Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων ημερίδα στο αμφιθέατρο “Αντ. Τρίτσης” του πνευματικού κέντρου του Δήμου Αθηναίων, με θέμα: «Παιδιά με ΔΕΠΥ στην Ελληνική Πραγματικότητα». Εδώ θα επικεντρωθούμε στο πώς αντιμετωπίζεται η ΔΕΠΥ στην ελληνική εκπαίδευση σήμερα ενώ θα γνωρίσουμε το νομοθετικό πλαίσιο για τη ΔΕΠΥ, το ρόλο της Πρωτοβάθμιας Υγείας στην έγκαιρη ανίχνευση της διαταραχής, τη συνεισφορά των αρχών Αισθητηριακής ολοκλήρωσης στην παρέμβαση και εναλλακτικούς τρόπους αντιμετώπισης όπως η άθληση και η διατροφή.
Είσοδος Δωρεάν
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε το www.adhdhellas.org.

ADHD Hellas

Πανελλήνιο Σωματείο Ατόμων με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ)

Κτήριο Cosmos, Γραφ. 822,
Λεωφ. Κηφισίας 125-127, Αθήνα 11523
6976138837   6-9 μμ