Αρχική InfoTeens Σχέσεις - Ψυχολογία Βοηθήστε τα έφηβα παιδιά σας να αναπτύξουν υγιείς φιλίες

Βοηθήστε τα έφηβα παιδιά σας να αναπτύξουν υγιείς φιλίες

group-of-diverse-teens-e1367956635295Καθώς τα παιδιά εισέρχονται στην εφηβική ηλικία αρχίζουν να αναπτύσσουν τη δική τους προσωπικότητα και να συμμερίζονται περισσότερο τις απόψεις φίλων και συμμαθητών παρά των γονέων τους.

Ωστόσο, αυτή την περίοδο το παιδί σας χρειάζεται την παρουσία σας περισσότερο απ’ ότι νομίζετε. Εάν καταφέρετε να επικοινωνήσετε ανοιχτά με τα παιδιά σας, τότε έχετε θέσει τις βάσεις για ένα επιτυχημένο ταξίδι μέσα στην εφηβεία.

Μία από τις πιο βασικές αποστολές που πρέπει να αναλάβετε ως γονέας είναι να το βοηθήσετε -ακολουθώντας συγκεκριμένα βήματα- να αναπτύξει υγιείς φιλίες:

  • Αναγνωρίστε την πίεση των συνομηλίκων. Συνήθως συνδυάζουμε τον όρο με αρνητικά γεγονότα, όμως η πίεση που δέχεται το παιδί σας από τους φίλους του μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο. Για παράδειγμα, όταν η παρέα ενθαρρύνει τον έφηβο να δοκιμάσει κάποια εξωσχολική δραστηριότητα. Είναι σημαντικό για το παιδί σας να κοινωνικοποιηθεί και να αναπτύξει δυνατές φιλίες. Ωστόσο, θα πρέπει να είστε προσεκτικοί εάν το παιδί σας αναγκαστεί να δοκιμάσει κάτι με το οποίο ούτε εσείς ούτε εκείνο είστε σύμφωνοι.
  • Συζητήστε για δύσκολες καταστάσεις. Εκφράστε στο παιδί τα συναισθήματά σας για γεγονότα στα οποία οι γονείς δεν είναι παρόντες. Καθορίστε τα όρια και τις συνέπειες ενδεχόμενης παραβίασης των κανόνων. Μιλήστε μαζί του για περιπτώσεις πίεσης από τους συνομηλίκους του και βοηθήστε το να πάρει τη σωστή απόφαση. Ενθαρρύνετε τον έφηβο, ώστε να σκέφτεται λογικά την κάθε κατάσταση.

mother-and-teenage-daughter-talking

  • Γνωρίστε την παρέα του παιδιού. Προσκαλέστε τους φίλους του στο σπίτι και ζητήστε να γνωρίσετε κι εσείς τους γονείς τους. Το παιδί σας πρέπει να αισθάνεται άνετα με την παρέα του στο σπίτι κι εσείς με τη σειρά σας να είστε ήσυχοι όταν εκείνο επισκέπτεται τους φίλους του. Αν ο έφηβος ζητάει συμβουλές από τους φίλους του πριν σας ρωτήσει, δεν χρειάζεται να προσβληθείτε. Μην προσπαθήσετε να τον αποτρέψετε από το να ακούει τους φίλους του. Αντ’ αυτού, να τον ενθαρρύνετε να σας μιλήσει για τις συμβουλές που έλαβε και ύστερα να σκεφτεί σχετικά με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα.
  • Διατηρήστε την επικοινωνία με το παιδί. Μιλήστε και ακούστε προσεκτικά τον έφηβο που μεγαλώνει στο σπίτι σας. Αυτό θα τον ενθαρρύνει να ακούει και να σέβεται τη γνώμη σας. Ρωτήστε τον τη γνώμη του για θέματα όπως η πολιτική, η εκπαίδευση, η μουσική. Αυτό το είδος θετικής επικοινωνίας θα τον βοηθήσει να αναπτύξει τον αυτοσεβασμό και τις κοινωνικές του δεξιότητες. Αν έχετε ανησυχίες σχετικά με τη συμπεριφορά και τις επιλογές του, απλά ζητήστε του να μιλήσετε γι’ αυτό.
  • Να είστε καλό πρότυπο. Ως γονέας είστε το πιο ισχυρό παράδειγμα στη ζωή του παιδιού σας. Βλέπει τον τρόπο που αλληλεπιδράτε με τους φίλους και τους γνωστούς σας, γι’ αυτό προσπαθήστε να διαμορφώνετε θετικές σχέσεις. Επιπλέον, να θυμάστε ότι ακόμα κι αν νομίζετε ότι το παιδί δεν σας βλέπει ή δεν σας ακούει, είναι πολύ πιθανό να κάνετε λάθος!

Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.